Рак на яйчниците

Въведение

Тук ще намерите основна информация за тази група заболявания и частите от тялото, които могат да засегнат.

 

За яйчниците

Яйчниците са част от женската репродуктивна система. Има 2 яйчника, по 1 от всяка страна на матката. При жени в пременопауза те са с форма на бадем, с диаметър около 4 см.  Съдържат герминативни клетки, наречени още яйцеклетки. Яйчниците са първичният източник на естроген и прогестерон. Тези хормони влияят на растежа на гърдите, формата на тялото, окосмяването, регулират и менструацията и бременността. По време и след менопауза яйчниците спират да произвеждат някои определени хормони и да отделят яйцеклетки.

 

За маточните тръби

Маточните тръби са част от женската репродуктивна система. Те са малки тръби, които свързват матката с яйчниците. Нормално, всяка жена има 2 маточни тръби, по 1 от всяка страна на матката. По време на ежемесечната овулация обикновено се отделя по 1 яйцеклетка от 1 яйчник. Тя преминава от яйчника към матката по маточната тръба.

 

За перитонеума

Перитонеумът е тъкан, която покрива коремната кухина и повечето органи в нея. Покрива матката, пикочния мехур, ректума, яйчниците и маточните тръби. Перитонеална течност покрива повърхността на перитонеума. Тази течност помага на органите да се придвижват в коремната кухина и предпазва от слепването им.

 

За тумора на яйчниците, маточните тръби и перитонеума

Терминът ,,тумор на яйчника” често се използва, за да се опише тумор, започнал в клетките на яйчника, маточните тръби и перитонеума. Тези тумори са близки и често се третират по един и същ начин. Тук тази група от болести се отнася за тумор на яйчника или маточната тръба, защото перитонеалният тумор е сравнително рядък. Когато се използва терминът тумор на яйчника включва тумор и на перитонеума и на маточната тръба, защото може да не е ясно, къде е възникнал ракът.

Този тип тумори започва, когато здрави клетки в тези участъци се променят и делят безконтролно, формирайки маса, наречена тумор.  Туморът може да бъде злокачествен или доброкачествен. Злокачествен означава, че може да расте и да се разпространява и в други части на тялото. Доброкачествен означава, че може да расте, но не се разпространява.

Киста на яйчника означава абнормален растеж на тъкан, формирана на повърхността на яйчника. Може да се получи по време на нормалния менструален цикъл и обикновено преминава без лечение. Обикновените кисти не са злокачествени.

Последни проучвания сочат, че повечето тумори на яйчника и маточната тръба са ниско диференцирани серозни тумори. В повечето случаи започват от дисталния или външния край на маточната тръба, след това се разпространяват по повърхността на яйчника и в съседство. На базата на тези открития някои лекари препоръчват премахването на тръбите вместо прекъсването с цел контрацепция или ако жената се подлага на операция за някакво доброкачествено заболяване и не иска в бъдеще да забременее. Тази стратегия може да предотврати развитието на рак в бъдеще.

Повърхността на яйчниците, покривката на маточните тръби и повърхностните клетки на перитонеума са изградени от еднакъв тип клетки. Затова повечето от тези заболявания са сходни, когато са наблюдавани под микроскоп. Перитонеалният тумор може да се развие дори след премахване на яйчниците и маточните тръби. Точно както и при рака на яйчника, перитонеалният рак може да започне от маточната тръба и да се разпространи в перитонеалната кухина.

 

Видове тумори на яйчника и маточните тръби:

  1. Епителиален карцином-обхваща от 85% до 90% от тези тумори. Основните типове епителиални карциноми включват серозни, еднометрични, светлоклетъчен, муцинозни и няколко редки злокачествени образувания като туморите на Бренер. Тези видове показват как различните тумори се класифицират на базата на това, как изглеждат под микроскоп. Може да има разлика в това, как карциномите се държат и кое лечение ще е най – подходящо. Основна част от епителиалните тумори са серозни, което означава, че приличат на клетките, които покриват маточната тръба. Тези тумори са или  ниско диференциран серозен карцином или високо диференциран серозен карцином. Ниско диференцираните, които са основната част, произлизат от маточните тръби. Високо диференцираните са по – редки и могат да възникнат от яйчниците.
  1. Герминативноклетъчни образувания – не са често срещани. Образуват се в клетките, които произвеждат яйцеклетки. Най – често възникват при жени между 10 и 29 години. Типовете образувания са дисгерминоми. Незрял тератом, ендодермални синусови тумори и ембрионални карциноми.
  2. Стромални тумори – това е рядка форма на рак на яйчника в клетките на съединителната тъкан, състояща се от текални и гранулозни клетки, която държи яйчниците заедно. Тази тъкан понякога произвежда хормоните естроген и прогестерон. Над 90% от тези тумори се наричат гранулозни клетъчни тумори. Те могат да секретират естроген, в резултат на което на се появи вагинално течение по време на диагностицирането. Друг тип тумори са стероидни клетъчни тумори и Сертоли-Лайдигови клетъчни тумори.
  3. Рак на маточната тръба – преди се е смятало, че този вид тумор е рядък, но сега се знае, че карциноми, които преди са били означавани като карцином на яйчника, всъщност започват от маточната тръба. Повечето видове рак започват от външния край на тръбата, близо до фимбриата, което е мястото, където се намира отвора на тръбата и яйцеклетките навлизат. Този тип тумори са серозни, главно HGSC, в по – редки случаи друг тип рак може да започне от маточната тръба.

 

 

Адаптирано и преведено от Ралица Хаджиева, Едиторски екип на CancerCare.bg

Reprinted/adapted with permission. © 20xx American Society of Clinical Oncology. All rights reserved.

Адаптирани с разрешението на Американската Асоциация на Онколозите (ASCO). Всички права запазени.