Обади се


ПРЕПОРЪКИ ЗА ХРАНЕНЕ ПО ВРЕМЕ И СЛЕД ЛЕЧЕНИЕТО

Хората, които имат поставена онкологична диагноза, трябва да поддържат здравословно тегло и да приемат питателна храна. Понякога страничните ефекти от операцията, лъчетерапията, имунотерапията и химиотерапията могат да предизвикат понижение на апетита на пациентите и те да отслабват. Някои видове лечения могат да предизвикат и повишаване на телесното тегло.

Препоръки за хранене по време на лечение

Това са общи препоръки за хранене за пациенти на лечение:

 • Поддържайте здравословно телесно тегло. За много хора това означава да се борят със загубата на тегло, като приемат достатъчно храна всеки ден. За хората със затлъстяване, това може да означава да свалят килограми. Съветвайте се с лекуващия лекар дали е добра идея да се опитвате да отслабнете. Може да е по-добре да изчакате края на лечението, преди да започнете с това. Ако лекарят е препоръчал да отслабнете, този процес трябва да е умерен и постепенен.
 • Набавяйте си основните хранителни вещества.  В хранителния режим трябва да са включени задължително протеини, въглехидрати, мазнини и вода.
 • Бъдете възможно най-активни. Например, може да правите ежедневни разходки. Ако седите или спите прекалено много, може да започнете да губите мускулна маса и мастната тъкан на тялото да се увеличи, дори и да не покачвате килограми.

Препоръки за набавяне на основни хранителни вещества и поддържане на здравословно тегло

Консултацията с диетолог може да ви помогне да структурирате храненето си, така че да си набавяте основните хранителни вещества като протеини, витамини и минерали. Това също ще ви помогне и да поддържате здравословно тегло.

Важно е консултацията да бъде направена от лицензиран и професионален диетолог. Попитайте лекаря си с кого е подходящо да се съветвате по този въпрос.

В допълнение към изготвянето на хранителния режим, диетологът или лекуващият лекар, могат да препоръчат:

 • Прием на мултивитамини и/или минерали, които ви липсват
 • Течни или друг вид хранителни добавки, богати на хранителни вещества

Странични ефекти и хранене

Лечението на рака често предизвиква странични ефекти, като гадене, афти в устната кухина (афтозен стоматит) и вкусови промени. Тези нежелани реакции обикновено затрудняват приемането на храна и течности. 

Това са препоръки, а които може да подобрите храненето и приемането на течности:

 • Ако водата има неприятен вкус за вас, приемайте повече течности чрез храната и други видове напитки. Например, яжте супи или диня и пийте чай, мляко и други млечни продукти. Спортните напитки са също добра алтернатива. Може да освежавате вкуса на водата, която приемате с нарязани плодове в нея.
 • Ако храната е безвкусна за вас, пробвайте да я овкусите с ароматни подправки. Може да използвате лимон, чесън, червен пипер, копър и розмарин. Ако имате афти в устата, не приемайте кисели и пикантни храни, докато не заздравеят.
 • Приемайте по 6 по-малки хранения дневно, вместо по 3 по-големи. Бъдете сигурни, че приемате нужните калории за деня.
 • Ако червеното месо вече не е предпочитана храна за вас, набавяйте си протеини от други храни. Може да ядете, например, риба, яйца, бобени култури, ядки, тофу или шейкове и смутита с високо съдържание на протеини.
 • Ако имате метален вкус в устата, вземайте ментови бонбони или дъвки, или яжте пресни цитруси. Пробвайте да миете зъбите си преди хранене.
 • Ако имате афти в устата или възпаление на венците, използвайте блендер или пасатор, за да смилате по-твърдите храни, като някои зеленчуци и месо, преди да ги приемете. За да омекотите още повече храната и да увеличите калориите, добавяйте и краве масло, сметана или други сосове. Стремете се да приемате смутита и пасирана храна, защото това ще помогне за „омекотяването“ на афтите в устата.

Използване на хранителни добавки

Приемът на малки количества хранителни добавки, като мултивитамини, могат да бъдат полезни за пациенти с рак, които не могат да си набавят всички необходими хранителни вещества чрез храната. 

Мултивитамините са хранителни добавки, които съдържат повечето от нужните ежедневни витамини, минерали и микроелементи. Те могат да съдържат минерали като калций, магнезий и желязо. Обикновено се приемат през устата под формата на капсули, таблетки, прахчета или течности. Високи дози от някоя хранителна добавка може да бъде опасна за организма, затова винаги се консултирайте с лекуващия лекар преди да приемате допълнителни неща към лечението си.

Може да попитате вашия лекар за хранителните добавки:

 • Какви са ползите от приемането на хранителната добавка?
 • Какви са възможните странични ефекти?
 • Има ли риск за мен ако я приемам?
 • Може ли приема на хранителната добавка да има взаимодействие с противотуморното ми лечение?
 • В каква доза да я приемам и за какъв период от време?

Безопасност на храната

Пациентите на лечение трябва да внимават за безопасността на храната, която приемат. Някои терапии могат да намалят имунитета и така да се повиши риска от инфекции. Ако в храната се съдържат някои видове бактерии, вируси или гъбички, това може да причини заболяване. Това са съвети, за да намалите риска от заболяване:

 • Измийте си ръцете преди да пипате или приготвяте храна
 • Измийте зеленчуците и плодовете преди да ги консумирате
 • Съхранявайте  и използвайте храната безопасно. Например:
  • Използвайте различни дъски за рязане за месо и за зеленчуци
  • Съхранявайте месото и рибата на най-долния рафт в хладилника
  • Не размразявайте храна под топла течаща вода
  • След като приключите с храненето, поставяйте храната в хладилника
 • Консумирайте напълно изпечена/сварена храна. Например, не яжте яйца, които не са напълно сварени, сурова риба, стриди или миди.
 • Не консумирайте непастьоризирани хранителни продукти. Такива са напитки като непастьоризирани сайдер, оцет, мляко и плодови сокове. Същото се отнася за храни като някои сирена, направени от непастьоризирано мляко.
 • Бъдете сигурни, че продуктите с в срок на годност и следвайте инструкциите за съхраняване

Хранене след лечението

Повечето препоръки включват прием на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Здравословното хранене е много важно за хората, приключили лечението си, защото те имат повишен риск от здравословни проблеми като сърдечни заболявания, захарен диабет тип II, намаляване плътността на костите.

За да намалите риска от такива заболявания, лекарите съветват да се живее здравословно. Това включва прием на достатъчно основни хранителни вещества, прием на плодове и зеленчуци, спиране на тютюнопушенето, поддържане на здравословно тегло, намаляване до минимум приема на алкохол и водене на активен начин на живот.

 

 

Одобрено от редакционен борд на Cancer.net 06/2017