Ежедневна физическа активност

Ежедневна физическа активност

Физическата активност намалява риска от рак и от други хронични заболявания, като сърдечно-съдови и диабет. Все повече изследвания показват, че спортуването и движението, които избягват заседналия начин на живот могат да помогнат за намаляването на риска от рак.

Физическата активност може да намали риска от рак

Изследванията показват, че хората, които имат по-активен начин на живот са с по-нисък риск от развитие на рак.

  • Рак на дебелото черво. Въпреки, че не се знае със сигурност, че физическите упражненията снижават риска, при спортуващите хора се наблюдава от 40% до 50 % по-нисък риск в сравнение с тези, които водят заседнал начин на живот. Най-нисък риск от развитие на рак на дебелото черво имат хората, които са били физически активни през целия си живот.
  • Рак на гърдата. Проучванията и тук показват, че жените, които спортуват повече от 3 часа седмично са с от 30% до 40% по-ниска вероятност да развият рак на гърдата. Някои проучвания показват, че колкото по-висока е физическата активност, толкова по-нисък е рискът от рак. Не е ясно обаче, дали има конкретно ниво на активност, което трябва да бъде достигнато, за да се намали този риск. Със сигурност знаем, че физическата активност във всяка възраст помага за понижаване на риска от рак на гърдата.
  • Рак на матката. Някои изследвания намират връзка между активния начин на живот и понижаването на риска от рак на матката.
  • Рак на белия дроб. Проучванията показват, че спортуващите хора имат по-нисък риск от развитие на рак на белия дроб.

Съвети за деца и юноши

Децата и юношите трябва да бъдат насърчавани да водят активен начин на живот. Това е важно, тъй като тези навици често остават и в зряла възраст. Препоръчително е децата да имат физическа активност в продължение на поне 1 час дневно, най-малко 3 дни в седмицата. Ето няколко съвета, които можете да са полезни при поощряването на детето да спортува:

  • Намалете разрешеното време, в което децата могат да гледат телевизия или да играят видео игри
  • Ограничете използването на компютър или други електронни устройства
  • Запишете ги на спорт или танци
  • Насърчавайте ги да играят активно в училище или вкъщи