МЕТАСТАТИЧНА БОЛЕСТ

Когато ракът се разпространи на места в тялото, различни от мястото му на възникване, лекарите го наричат метастатичен рак. Нарича се още рак в VIти стадий. Понякога терминът „напреднал/а рак/болест“  също се отнася за метастачния рак, но не трябва да се бърка с „локално напреднал/авансирал“, което означава рак, разпространил се в близките тъкани или лимфни възли, но не в други части на тялото. 

Наименованието на метастатичния рак може да бъде объркващо. Лекарите наричат метастазите според името на рака, от когото са произлезли. Един от лесните за разбиране начини е сравнението с градина: ако глухарчетата от моравата се засадят и пораснат в градината с рози, никой не ги нарича рози. Те са глухарчета, разпространили се в розовата градина. По подобен начин, ракът на гърдата, който се е разпространил в костите, не се нарича рак на костите, а метастатичен рак на гърда. 

Какво означава да имаш метастатичен рак?

В миналото хората с метастатичен рак не са живели дълго време. Дори и с днешните подобрени терапии, възстановяването от това състояние не винаги е възможно. Лекарите, обаче, често  лекуват рака, дори и да не могат да го премахнат напълно. Доброто качество на живот е възможно за месеци, дори години.

Как се лекува метастатичния рак?

Лечението зависи от вида на раковото образувание, възможните варианти за лечение и желанието на пациента. Важно значение имат също възрастта, общото здравословно състояние, вида на лечението, провеждано по-рано и др. В лечебния план за метастатично заболяване може да има включени хирургия, химиотерапия, хормонална терапия, таргетна терапия и лъчетерапия. 

Цели на лечението

За много пациенти с диагноза рак, целта на лечението е опит за излекуване на рака. Това означава да се премахне туморното образувание и то никога да не се завърне отново. При метастатичния рак напълното излекуване може да бъде нереална цел. Уместно е да попитате Вашия лекар дали целта на Вашето лечение е излекуване на рака. 

Ако целта не е излекуване (разбирайки, че това може да е надежда, мечта или чудо), тогава каква е? Целта на едно лечение е да помогне на пациента да живее възможно най-добре за възможно най-дълго време. По-подробно целта може да бъде разгледана по този начин: 

 • Да има възможно най-малко нежелани ефекти от рака;
 • Да има възможно най-малко нежелани ефекти от лечението на рака;
 • Пациентът да има най-доброто възможно качество на живот;
 • Пациентът да живее възможно най-дълго време.

 За всеки човек важните неща от изброените цели на лечение са различни. Важно е да обсъдите с лекаря си кои са важните неща за Вас. 

Лечението на метастатичния рак може да Ви помогне да живеете по-дълго и да се чувствате по-добре. Но решението дали да се лекувате изобщо си остава ваше. 

Живот с дългогодишен рак

Когато лекарите могат да приложат терапия на метастатичния рак, ситуацията в която ще се намирате, се превръща в хронично заболяване (дългогодишно заболяване). Примери за такъв вид заболявания са диабет тип I, сърдечна недостатъчност и множествена склероза. Лекарите назначават терапия за тези състояния, но не могат да ги лекуват. 

Предизвикателствата на живота с рак

Да живееш с метастатичен рак е предизвикателно. Предизвикателствата са различни за всеки, но могат да включват:

 • Чувство на безпокойство, че ракът се е завърнал – може да се чувствате в безизходица, ядосани, гневни, тъжни или да смятате, че никой не разбира през какво преминавате, дори семейството Ви;
 • Безпокойство, че лечението няма да помогне и ракът ще се влоши;
 • Правене на нови изследвания, посещения при лекаря и вземане на важни решения;
 • Разговори със семейството и приятелите за рака;
 • Нужда от помощ в ежедневните дейности, ако се чувствате изтощени или имате проява на странични ефекти от лечението;
 • Намиране на емоционална и духовна подкрепа;
 • Справяне с финансовите разходи около лечението – дори и да сте здравно осигурени, винаги ще има разходи за транспорт, някои видове медицински консумативи и др.

Сблъскване с предизвикателствата на метастатичния рак

За да разберете по-добре състоянието си, може да поискате второ мнение. Много хора смятат, че мнение от втори онколог, е полезно за тях и много от лекарите подкрепят това твърдение. 

Вашият лекар може да Ви помогне да се справите с симптомите на рака и да управлявате страничните ефекти от лечението. Например, ако изпитвате болка, лечението Ви може да включва хирургическа намеса за премахване на тумор, предизвикващ болката. Лекарят може също да изпише болкоуспокояващи и антиеметични (против повръщане) лекарства. 

Справяне с емоциите и промените в начина на живот

Справянето с емоциите и промените в начина на живот са важна част от живота с метастатичен рак. Начините за преодоляване на тези предизвикателства могат да включват: 

 • Информиране за това какво представляват метастазите – може да искате да знаете всичко за метастазите или пък само основното;
 • Разговор с психолог или психиатър за ситуацията, в която се намирате в момента;
 • Управление на стреса – от плануване на живота и спокойствие, че всичко е под контрол, до практикуване на медитация и йога – има много начини за намаляване на стреса;
 • Намиране на смисъл – разговаряйте с психолог, свещеник, духовен водач , който може да помогне.

Семейството и близките имат нужда също от помощ

Близките Ви хора също може да имат нужда от помощ. Да имаш член от семейството или приятел с метастатичен рак е предизвикателство, особено за хората, които се грижат за Вас. Те могат също да прочетат съветите ни по-горе и да потърсят помощ за себе си.

 

 

С подкрепата на  Novartis.