Рак на яйчниците

Статистика

Тази година около 22,530 жени в САЩ ще бъдат диагностицирани с рак на яйчника и по – голямата част от тях са ниско диференциран серозен карцином, което започва в маточната тръба. Ракът на яйчника е се среща в около 2,5% от рака при жените и за 5% от смъртност от рак. Това е, защото много жени са диагностицирани, когато заболяването е в напреднал стадий, не толкова податлив на лечение.

По – възрастни жени и жените от бяла раса имат по – голям риск от възникване на заболяването. Около половината от жените с тази диагноза са на 63 или по – възрастни.

Счита се, че тази година ще има 13,980 смъртни случая от тези заболявания. Заедно, туморът на яйчника, на маточната тръба и на перитонеума са петата най – честа причина за смърт, свързана с рак, при жените в САЩ. Въпреки това, смъртността е намаляла с 2% всяка година в периода 2007-2016.

5- годишният процент на оцеляване показва колко процента от жените живеят поне 5 години след като ракът е открит. Процент значи колко човека от 100. 5-годишният процент на оцеляване за жени с всякакъв тип рак на яйчника, маточната тръба или перитонеума е 47%. Процентът зависи от възраст, раса/етнос на жената, както и от стадия, клетъчния тип и оценката на тумора. Петгодишният процент за жени по – млади от 65 години е 60%, спрямо с тези на 65 години и по – възрастни, при които е 30%. За цветнокожите жени в същата възраст процентът е по – нисък. За цветнокожи, по – млади от 65 години – 51%, а на 65 години и по –възрастни – 22%.

Ако туморът е диагностициран и лекуван преди разпространението извън яйчника и тръбата, процента на оцеляване е 92%. Около 15% от жените с епителиален карцином са диагностицирани на този етап. Ако ракът се разпространи в съседните тъкани и органи, процентът е 75%. Ако се е разпространил в далечни части на тялото – 29%.

Важно е да се запомни, че статистиката за оцеляване е приблизителна. Оценката идва от ежегодни данни на базата на броя на жените с рак в САЩ. Също така експертите измерват статистиката за оцеляване на всеки 5 години. Следователно оценката може да не покаже резултатите от по – добро диагностициране или лечение за по – малко от 5 години.

 

Адаптирано и преведено от Ралица Хаджиева, Едиторски екип на CancerCare.bg

Reprinted/adapted with permission. © 20xx American Society of Clinical Oncology. All rights reserved.

Адаптирани с разрешението на Американската Асоциация на Онколозите (ASCO). Всички права запазени.