Какви изследвания са нужни за ранното откриване на рак и кога да ги направим?

Какви изследвания са нужни за ранното откриване на рак

Профилактика 

Профилактиката включва различни изследвания, които помагат за диагностицирането на различни видове рак преди да се появят симптоми. Това още се нарича скрининг, неговите основни цели са:

 • Намаляване на смъртността от ракови заболявания или елиминиране напълно на смъртните случаи от рак;
 • Намаляване на заболеваемостта от рак.

Видове изследвания

Рак на гърдатa

 • Мамография. Мамографията е изследване с рентгенови лъчи. Изображенията, произведени чрез мамография, наречени мамограми, могат да покажат тумори или нередности в областта на гърдите.
 • Физикално изследване на гърдата. Лекарят преглежда пациента и търси някакви промени в размера или формата на гърдите, както и промени в кожата на гърдите и зърната.
 • Самопреглед на гърдите. Самопрегледът е нещо много важно за ранната диагностика за рак на гърда. Хубаво е жените да наблюдават гърдите си и ако забележат някакви промени, да се консултират с лекар.
 • Ядрено магнитен резонанс (ЯМР). ЯМР се използва в редки случаи за скрининг при жени с по-висок риск от развитие на рак на гърдата или при жени с по-плътни гърди.

Рак на маточната шийка

Човешки папилома вирус (HPV). За да може да се изследват клетките на шийката на матката, трябва да се направи цитонамазка или РАР тест. Взетите за проба клетки от тази процедура се изследват от патолог за специфични щамове на HPV и за преканцерозни или ракови клетки. Някои HPV щамове имат връзка с повишения риск от развитие на рак на маточната шийка.Изследване за HPV може да се направи и на проба от клетки, взети от влагалището на жената.

Рак на дебело черво

 • Колоноскопия. По време на тази процедура се въвежда в дебелото черво фиброоптичен апарат. По този начин тази област може да се изследва за полипи и туморни образувания и ако се наложи да се вземе биопсия. Тази процедура се извършва под венозна анестезия (упойка).
 • Сигмоидоскопия. Това е изследване, което позволява чрез специален апарат да се огледа вътрешната повърхност на долните отдели на дебелото черво. Често това изследване се извършва при поява на симптоми, като продължителна диария и запек, кръв и слуз в изпражненията, болка в долната част на корема и други. По време на сигмоидоскопията също може да се вземе биопсия. 
 • Фекален тест за окултно кървене. Това е неспецифичен тест за откриване на кръв в изпражненията. Обикновено се комбинира с колоноскопия. Целта му е да установи евентуално окултно (невидимо) кървене от стомашно-чревния тракт, което може да е признак на рак, язви, полипи, дивертикули и други заболявания.
 • Иригография. Това е изследване на долния отдел на храносмилателната система, което използва рентгенови лъчи и контрастно вещество, известно като Бариева каша. Обикновено тези органи не се изобразяват при рентгенография. Ето защо е необходим приемът на контрастното вещество, което изпълва много ясно вътрешния контур на червата. Понякога в червото се осигурява и наличие на повече въздух; така се получава двойно контрастна среда, която дава още по-детайлно изображение на изследваните органи. Това изследване се прави и в случаите, когато човек не може да получи колоноскопия.

Рак на глава и шията

Скринингът за тези видове рак е неспецифичен. Тези тумори могат да се установят от профилактични прегледи при личния лекар, който преглежда носа, устата и гърлото за аномалии и проверява палпаторно (чрез опипване) за наличие на тумори по шията. Редовните стоматологични прегледи също са важни.

Компютърна томография (КТ). Компютърната томография създава триизмерен образ на вътрешността на тялото с помощта на рентгенов апарат. След това, компютър комбинира тези изображения в детайлна картина, която показва наличие на аномалии и тумори.

Рак на простата

 • Ректално туше. Това е изследване, при което лекарят внимателно въвежда пръста си в ректума на пациента, като се използват ръкавици и лубрикант. По този начин се установява състоянието на простатата и тя се изследва за уголемяване или туморен процес. 
 • Изследване на простатно-специфичен антиген (PSA). Изследва се нивото на вещество, наречено простатно-специфичен антиген в кръвта (PSA). Това е белтък, който се произвежда от простатата, съдържа се в семенната течност и в малки количества в кръвта. PSA се открива в по-високи нива при мъже с рак на простата. Важно е да се знае, че повишените нива на PSA може да са индикации за състояния, които не са рак.

Рак на кожата

 • Пълен преглед на кожата при дерматолог
 • Самопреглед на кожата. Всеки може самостоятелно да изследва тялото си за признаци на рак на кожата. За оглед на скалпа и гърба можете да ползвате помощта на ваш близък.
 • Дерматоскопия. Това изследване се прави чрез преносимо устройство за оценка на размера, формата и пигментаццията на различни кожни лезии. Методът обикновено се използва за ранно откриване на меланом.

Рискове от провеждането на скрининг

Скринингът може да помогне на лекарите да открият онкологично заболяване в по-ранен етап. Ранната диагностика води до по-големи шансове за излекуване на заболяването и повишаване на преживяемостта. Като всяко изследване, скрининговите също носят своите рискове:

 • Фалшиво положителни резултати. Понякога скрининговото изследване може да покаже наличие на туморна формация, но след назначаването на допълнителни тестове, се установява, че туморът не е злокачествен.
 • Свръхдиагностика. Могат да бъдат назначавани допълнителни изследвания, които не са необходими. Например, при фалшиво положителни резултати. Тези процедури могат да бъдат неприятни за пациента, да доведат до допълнителни разходи и да причинят ненужен стрес и тревога. 
 • Фалшиво неверни резултати. Понякога скрининговите изследвания могат да установят, че човек няма рак. В резултат на това, болният няма да получи лечението, от което се нуждае.

Препоръки за скрининг

Рак на гърда

 • Жените на възраст между 40 и 44 години трябва да започнат да обмислят да се изследват поне веднъж годишно за рак на гърдата чрез мамография (рентгеново изследване на гърдата).
 • За жени на възраст между 45 и 54 години е препоръчително да се изследват за рак на гърдата чрез мамография всяка година
 • За жени на възраст над 55 години изследването чрез мамография може да се прави веднъж на две години
 • С напредването на възрастта, скринингът трябва да се прави докато жената е в добро общо здравословно състояние и очакваната продължителност на живота е повече от 10 години
 • Информирайте се за ползите, ограниченията и потенциалните вреди, които могат да настъпят в следствие на мамографските изследвания.

Рак на дебело черво

При хората над 50 години са препоръчителни следните изследвания за откриване на полипи и рак:

 • Подлагане на колоноскопия на всеки 10 години;
 • Компютърно-томографска колонография (виртуална колоноскопия) на всеки 5 години;
 • Сигмоидоскопия на всеки 5 години;
 • Иригография с бариева каша на всеки 5 години;
 • Годишен фекален имунохимичен тест;
 • Годишен фекален тест за окултно кървене.

Рак на маточната шийка

 • Изследванията за рак на маточната шийка трябва да започнат при жени след 20-годишна възраст.
 • Жените, на възраст между 21 и 29, трябва да правят РАР тест на 3 години. Изследване за HPV не трябва да се прави в тази възрастова група, освен ако резултатите от РАР теста не го налагат.
 • Жени, на възраст между 30 и 65, трябва да правят РАР тест и изследване за HPV на всеки 5 години. Това са препоръките, но може да се прави само РАР тест на всеки 3 години.
 • Жени, на възраст над 65 години, които са имали регулярни изследвания за рак на шийката на матката в последните 10 години и резултатите са били нормални, няма нужда да се изследват повече. Жени, които са имали преканцерозни състояния на шийката на матката трябва да продължат да се изследват за поне 20 години след откриването на преканцерозата, дори жените да са на възраст над 65 години.
 • Жени с премахната матка и маточна шийка (тотална хистеректомия), поради причини несвързани с рак на маточната шийка и които не са имали преканцерозни състояния на шийката няма нужда да се изследват.
 • Всички жени, които са ваксинирани за HPV трябва да следват скрининговите препоръки за тяхната възрастова група.

Някои жени, които са имали определни състояния, като ХИВ, трансплантация на орган и други, може да имат нужда от индивидуално изготвен план за скрининг. Консултирайте се с лекар за повече информация.

Рак на матката

Жените, които са в менопауза трябва да се информират за рисковете и симптомите на рака на матката. Трябва да се следи например за наочаквано вагинално кървене и други. За повече информация разговаряйте с вашия лекар.

Рак на бял дроб

За хората с умерен риск за развиване на рак на белия дроб не се препоръчват скринингови изследвания. Хората, които трябва да обръщат внимание са тези с висок риск, например пушачите. Скринингови изследвания са подходящи за хора, които:

 • Са във възратова група между 55 и 74 години;
 • Са в добро общо здравословно състояние;
 • Имат поне 30 пакетогодини и които или все още пушат или са спрели пушенето в последните 15 години (една пакетогодина е броя на изпушените кутиите цигари всеки ден, умножен по броя на годините, в които човекът е пушил. Например, ако човек е пушил по една кутия цигари на ден за 30 години има 30 пакетогодини, което се равнява на 2 кутии цигари на ден за 15 години).

Скринингът се извършва чрез годишно компютърно томографско изследване на гръдния кош. 

Рак на простатата

Консултирайте се с лекар, за да знаете кога точно да започнете изследванията за рак на простатата. Всеки мъж трябва първо да научи какви са рисковете и възможните ползи от изследванията. Препоръчва се мъжете на 50 годишна възраст да се консултират с лекар, за да преценят дали е дошло времето за изследване. Ако решите да се изследвате, трябва да си направите изследване на PSA в кръвта с или без ректален преглед. Честотата на изследванията зависи от нивата на PSA.