Справяне със страха от рецидив

Справяне със страха от рецидив

След като лечението приключи, едно от най-честите притеснения на хората е завръщането на заболяването. Страхът от рецидив е много реален и напълно нормален. Въпреки, че не може да контролирате дали ракът ще се завърне, можете да управлявате доколко страхът от рецидив ще засегне живота ви.

Съвети за справяне със страха от рецидив

Живот, изпълнен с несигурност никога не е лесен. Важно е да си напомняте, че страхът и тревожността са нормална част от живота след болестта. Притеснението от завръщане на рака обикновено е най-силно в първите няколко години след лечението. След като измине малко определено време това състояние се подобрява. Ето някои идеи за справяне със страха от рецидив:

 • Разпознайте емоциите си. Много хора се опитват да скрият или игнорират негативните чувства като страх и тревожност. Игнорирането им води само до тяхното засилване и задълбочаване. Често разговорите с близки хора или психолози за вашите чувства са много полезни. Изговарянето на притесненията, които имате може да помогне да осъзнаете причините за вашия страх. Те могат да включват страх от повторно подлагане на лечение за рак, загуба на контрол над живота ви или сблъсък със смъртта. За някои хора е много полезно воденето на дневник, в който да описват мислите си.
 • Не игнорирайте страховете си. Ако си повтаряте, че няма нужда от притеснение или ако се критикувате, че се страхувате, няма да помогне на страховете ви да изчезнат. Приемете, че ще изпитвате някакъв страх и се концентрирайте върху начини за управление на тревожността. Осъзнайте, че вашата тревожност може временно да се усилва в определени моменти, които да ви напомнят за трудния път през който сте преминали.
 • Намерете група за взаимопомощ. Много от хората, преживели рака смятат за полезно присъединяването към група за взаимопомощ. Тези групи предлагат възможност за споделяне на чувствата и страховете с други хора, които най добре ги разбират. Там може да обмените практическа информация и полезни съвети. Групата често създава чувство на принадлежност и помага на хората да се чувстват по-малко самотни и повече разбрани.
 • Намалете стреса. Управлението на стреса помага за намаляване на нивото на тревожност. Изпробвайте различни начини за намаляване на стреса и разберете кой от тях е най-подходящ за вас. Примери за това са:
  • Прекарване на време със семейството и приятелите;
  • Концентрирайте се върху вашите хобита и други занимания, които ви карат да се чувствате добре;
  • Разхождайте се, медитирайте или се наслаждавайте малките неща в живота;
  • Движете се редовно;
  • Четете хубави книги или гледайте интересни филми.
 • Бъдете информирани. За повечето видове рак може да се предвиди дали ще се завърнат. Въпреки това, никой не може да каже с точност какво ще се случи в бъдеще. Лекарят, който е запознат с медицинската ви история, може да ви разкаже за възможността от завръщане на рака и да ви насочи за какви симптоми да следите. Знаейки какво да очаквате може да ви помогне да спрете да не се притеснявате за всяка болка или неразположение. Това не означава, че ракът се е завърнал. Ако наблюдавате симптом, който не изчезва или се влошава се консултирайте с лекар.
 • Разговаряйте с вашия лекар за проследяващата грижа. Една от целите на диспансерното проследяване е да следи за появата на рецидив. Планът за проследяване може да включва регулярни физикални прегледи и / или медицински изследвания за да се следи вашето възстановяване. Посещаването на определените от лекарите часове в диспансерния кабинет могат да придадат чувство на сигурност и контрол в пациента.

Живейте здравословно. Здравословното хранене, регулярната физическа активност и добрият сън помагат на хората да се чувстват по-добре физически и емоционално. Избягването на нездравословните навици като тютюнопушенето и прекомерната употреба на алкохол помага на хората да чувстват, че имат контрол върху здравето си.