Рак на яйчниците

Поставяне на диагноза

Лекарите използват редица изследвания, за да намерят или диагностицират рак на яйчниците. Правят тестове, за да научат дали ракът се е разпространил в друга част на тялото, откъдето е започнал. Ако това се случи, се нарича метастазирал рак. Например, образните методи могат да покажат дали ракът има разпространение. Те показват снимки на вътрешността на тялото.

Ако вашият лекар подозира, че може да имате рак на яйчниците / фалопиевата тръба, трябва да ви насочи към гинекологичен онколог. Гинекологичният онколог е лекар, специализиран в лечението на ракови заболявания на женската репродуктивна система.

Провеждането на лабораторни изследвания за тъкани на яйчниците и фалопиевите тръби е единственият сигурен начин да се определи дали в една част на тялото има рак. В повечето случаи това изисква хирургично отстраняване на тези органи.

Този раздел описва опциите за диагностициране на рак на яйчниците / фалопиевите тръби. Не всички изброени по-долу изследвания ще се използват за всеки човек. Вашият лекар може да вземе предвид тези фактори, когато избира диагностичен тест:

  • Видът на съмнение за рак
  • Вашите признаци и симптоми
  • Вашата възраст и общо здравословно състояние
  • Резултатите от по-ранни медицински тестове

Докато ранното откриване и лечение е важно, това често не е възможно при рак на яйчниците / фалопиевите тръби. Няма ефективни скринингови методи за рак на яйчниците / фалопиевите тръби. Често жените нямат никакви симптоми, докато туморът е голям или в по-късните стадии на заболяването. Около 70% от рак на епителните яйчници / фалопиеви тръби, особено високостепенни серозни ракови заболявания, не се откриват, докато болестта не е в напреднал стадий и се разпространи в други части на тялото, най-често корема.

Следните тестове могат да бъдат използвани за диагностициране на рак на яйчниците / фалопиевите тръби:

Тазово изследване. Обикновено първият преглед е коремно-тазовият преглед. Лекарят оглежда матката, вагината, яйчниците, пикочния мехур и ректума, за да провери за необичайни промени. Някои ракови заболявания са много малки, преди да се разпространят и не могат да бъдат надеждно усетени и открити чрез тазово изследване. Пап тест, който обикновено се прави с тазов преглед, няма вероятност да открие или диагностицира тези ракови заболявания, тъй като този тест се използва за откриване на рак на шийката на матката.

Трансвагинален ултразвук. Във влагалището се поставя ултразвукова сонда, с която се оглеждат яйчниците и матката. Ултразвукът използва звукови вълни, за да създаде картина на яйчниците, включително околните тъкани, кисти и тумори.

 

Кръвна проба / изследване на туморен маркер CA-125. Чрез кръвна проба се измерва нивото на туморения маркер CA-125. Този маркер е открит в по-високи нива при жени с рак на яйчниците / фалопиевата тръба. Жени под 50 години със състояния като ендометриоза, възпалителни заболявания на таза и маточни фиброиди също могат да имат завишен СА-125. Този тест е по-точен при жени, преживели менопауза. Налични са и други тестове за туморен маркер, като HE4, но никой от тези маркери не е установен като ефективен за ранното откриване на тези видове рак.

Компютърна томография (КТ или КАТ). КТ създава триизмерна картина на вътрешността на тялото, използвайки рентгенови лъчи под различни ъгли. Компютърът комбинира тези изображения в подробен, напречен разрез, който показва всякакви аномалии или тумори. За измерване размера на тумора може да се използва КТ. Понякога преди сканирането се дава специално багрило, наречено контрастно средство, за да се осигури по-добра подробност върху изображението. Това багрило може да се инжектира във вената на пациента или да се даде като хапче за поглъщане КТсканирането се използва за да се измери размерът на тумора и да се установи колко се е разпространил ракът.Технологията на КT сканиране продължава да се развива, въпреки това тумори или аномалии, по-малки от около 5 милиметра (1/5 от инча) трудно се виждат.

 

Позитронна емисионна томография (ПЕТ) или ПЕТ сканиране.ПЕТсканирането обикновено се комбинира с КТ (виж по-горе), наречено ПЕТ/КТ сканиране. Въпреки това, може да чуете Вашия лекар да се позовава на тази процедура само като ПЕТ сканиране. ПЕТ сканирането е начин за създаване на снимки на органи и тъкани в тялото. В тялото на пациента се инжектира малко количество радиоактивно захарно вещество. Тази захарна субстанция се поема от клетки, които използват най-много енергия. Тъй като ракът има склонност да използва енергията активно, той абсорбира повече от радиоактивното захарно вещество. След това скенерът открива това вещество, за да произведе изображения на вътрешността на тялото.

Магнитно-резонансно изображение (ЯМР). ЯМР използва магнитни полета, а не рентгенови лъчи, за да произведе подробни изображения на тялото. ЯМР може да се използва за измерване на размера на тумора. Преди сканирането се дава специално багрило, наречено контрастно вещество, за да се създаде по-ясна картина. Това багрило може да се инжектира във вената на пациента.

Парацентеза. Това е медицинска процедура, която премахва перитонеалната течност, която се е натрупала в корема на човек. Това натрупване на течност може да се нарече асцит. Проба от течността се изследва под микроскоп за наличиен на ракови клетки (вижте "Биопсия" по-долу).

Биопсия. Биопсията е отстраняването на малко количество тъкан за изследване под микроскоп. Други тестове могат да предполагат, че е налице рак, но само биопсията може да постави окончателна диагноза. Патолог анализира пробите. Патологът е лекар, който е специализиран в тълкуване на лабораторни изследвания и оценка на клетки, тъкани и органи с цел диагностициране на заболяването.

Биопсия за рак на яйчниците / фалопиевата тръба често се правят по време на първата операция. По време на операцията лекарите могат да премахнат възможно най-голяма част от тумора (вижте Видове лечение). Проба от тумор ще бъде анализирана от патолог след приключване на операцията. Понякога се използва само биопсия, ако диагнозата е несигурна или ако има прекалено голям  тумор, който първоначално не може да се отстрани с операция. Обикновено това се прави, когато химиотерапията е планирана като първото лечение, с възможна операция след това.

Молекулярно изследване на тумора. В допълнение към генетичното тестване за наследствени или зародишни мутации (вж. Рискови фактори и превенция), Вашият лекар може също да препоръча провеждането на лабораторни изследвания на тумор, за да идентифицира специфични гени, протеини и други фактори, уникални за тумора. Генетичните промени в туморните клетки се наричат ​​соматични мутации. Американското онкологично дружество препоръчва на всички жени с епителен рак на яйчниците / фалопиевите тръби, които не носят мутация на зародишна линия, да проведат тестове за соматичен тумор, при което може да се търси мутация на BRCA1 и BRCA2 в тумора. А на жени с ясен клетъчен, ендометриоиден, муцинозен или друг вид епителен рак на яйчниците също трябва да се предлага соматично тестване за функция, наречена дефект за възстановяване на несъответствие (dMMR). Резултатите от тези тестове могат да ви помогнат да определите възможностите за лечение.

След извършване на диагностични тестове, вашият лекар ще прегледа всички резултати с вас. Както бе отбелязано по-горе, може да са необходими операция и изследване на лимфните възли, преди резултатите да бъдат завършени. Ако диагнозата е рак, тези резултати от теста помагат на лекаря да опише рака. Това се нарича постановка.

 

 

Адаптирано и преведено от Д-р Надя Борисова, Едиторски екип на CancerCare.bg

Reprinted/adapted with permission. © 20xx American Society of Clinical Oncology. All rights reserved.

Адаптирани с разрешението на Американската Асоциация на Онколозите (ASCO). Всички права запазени.