Да се храним здравословно

Да се храним здравословно

Много видове храни дълго време са били обект на изследвания, за да се установи дали се увеличава риска от развитие на рак при употребата им или могат да се използват за предотвратяването му. Изследваните храни включват:

 • Растителни храни, естествено срещащи се химични вещества, наречени фитохимикали като:
  • Каротеноиди, които се съдържат в оранжевите, жълтите и някои тъмнозелени зеленчуци;
  • Полифеноли, които се намират в билки, подправки, зеленчуци, зелен чай, ябълки и плодове.
 • Антиоксиданти, като бета каротин, селен и витамини С и Е. Антиоксидантите намаляват риска от увреждане на клетките.
 • Други витамини и минерали, като калций, витамин D и витамини В.
 • Фибри. Те подобряват преминаването на храната през чревния тракт и помагат при запек. Храни, които съдържат фибри са:
  • Пълнозърнести култури и семена като ечемик, овес, лимец, булгур, царевица, псилиум и ръж;
  • Пълнозърнест хляб и паста;
  • Бобови култури като боб, леща и грах;
  • Плодове и зеленчуци.
 • Протеини. Главните източници на животински протеини са месо, риба, миди, млечни продукти и яйца. От изброените животински продукти, червеното и преработеното месо (свинско, говеждо, телешко и агнешко) увеличават в най-голяма степен риска от рак . 
 • Алкохолни напитки. Също като тютюна, алкохолът е една от малкото субстанции, свързани директно с повишаването на риска от развитие на злокачествен процес. Видът на алкохола - вино, бира, ликьор – няма никакво значение.

Храните и връзката им с рак

Установяването на зависимост между храните, които консумираме и рака е трудно. Съществуват редица фактори, които не позволяват установяването на директната зависимост между даден хранителен продукт и заболяваемостта от рак:

 • Храните съдържат много вещества, които могат да допринесат за намаляване на риска от развитие на рак;
 • Повечето хора консумират различни храни и напитки, създавайки взаимодействия, които могат трудно да бъдат изследвани и проследени;
 • Храните могат да имат различен ефект върху организма, в зависимост от това какво количество консумирате;
 • Някои изследвания показват, че приготвянето на храната по определен начин може да повлияе на рисковете или ползите от нея.

Растителни храни

Плодовете и зеленчуците вероятно помагат за предпазване от някои видове рак, като рак на глава и шия, хранопровод, стомах, бял дроб, панкреас и простата. Тези открития се публикуват от Американския институт по ракови изследвания и Световния фонд за изследване на рака.   

Вероятно различните фитохимикали в плодовете и зеленчуците заедно могат да намалят риска от рак. Някои от тях спомагат за регулирането на хормони като естрогена; други забавят растежа на раковите клетки и влияят добре на възпалителните процеси; много от тях намаляват риска от увреждане на клетките от оксиданти, които се образуват в организма в процеса на окисление на храната.

Следните растителни храни са изследвани като начин за снижаване на риска от онкологични заболявания:

 • Кръстоцветни зеленчуци. Тези храни вероятно предпазват от някои видове ракови заболявания. В тази група влизат броколи, карфиол, зеле, брюкселско зеле, бок хой, кале. Проучванията доказват превантивния ефект на зеленчуците при тумори на глава и шия, хранопровод и стомах. Няколко лабораторни изследвания показват, че кръстоцветните зеленчуци спомагат за регулирането на ензимите, които имат важна роля в борбата на организма с рака. Така зеленчуците могат да спрат растежа на раковите клетки. Изследвания са проведени само в лабораторни условия, за това те резултатите при хората, коснумиращи зеленчуци в ежедневието си могат да бъдат различни.
 • Ликопенът. Този каротеноид се намира в доматените продукти. Други основни източници на ликопен са грейпфрут, диня и кайсии. Проучванията показват, че той може да има превантивен ефект за заболявания като рак на бял дроб, стомах, простата, дебело черво, устна кухина и хранопровод. Въпреки тези трърдения, изследователите все още не са открили пряка връзка между консумирането на ликопен и намаляването на риска от рак.
 • Соя. Някои лабораторни изследвания показват, че соевите продукти могат да помогнат за предпазването от някои видове рак. Връзката между соята и риска от развитие на рак на гърда е сложна и резултатите от изследванията са противоречиви. Някои изследвания показват, че соята може да действа като хормонален естроген. Това е от значение за жените с рак на гърдата, положителен за естрогеновия рецептор, който се подхранва от хормона естроген. Данните от последните изследвания показват, че консумацията на умерени количества (три порции дневно) соеви храни няма да повиши риска от рак на гърдата. Въпреки това лекарите съветват да се избягва приема на изофлавонови хапчета и прахове с висока соева концентрация.

Витамини, минерали и антиоксиданти

Човешкото тяло се нуждае от витамини и минерали, за да изпълнява своите основни функции, да може да се развива и възстановява. Някои витамини, минерали и други нутриенти са антиоксиданти. Проучванията на тяхната роля в превенцията на раковите заболявания все още продължава, тъй като резултатите от направените проучвания до сега показват противоречиви резултати. Клиничните проучвания, извършени до сега показват:

 • Прием на бетакаротен. Хранителни добавки, съдържащи високи дози бетакаротен не предпазват от развитие на рак. Всъщност резултатите показват точно обратното при пушачи и бивши пушачи. Високите дози бетакаротен в хранителните добавки всъщност повишават риска от развитие на белодробен рак.
 • Прием на калций и витамин D. Проведено е голямо проучване сред жени, преминали менопауза, което показва, че ефектът на допълнително приемане на калций и витамин D не оказва влияние на новорегистрираните ракови заболявания на дебелото черво. Това означава, че приемането на хранителни добавки с калций и витамин D не предпазва от развитие на рак на дебелото черво.
 • Прием на фолиева киселина. Фолиевата киселина се нарича още витамин В9 и се открива в храни като листните зелени зеленчуци, плодове, боб и грах. Тя се произвежда и в лабораторни условия под формата на хранителни добавки. Някои хранителни продукти като хляб и зърнени закуски (мюсли и др.) съдържат фолиева киселина. Проучванията показват наличие на връзка между фолиевата киселина и риска за развитие на рак. Хората със занижени нива на фолиева киселина имат повишен риск от развитие на рак на гърдата, на дебелото черво и на панкреаса. Въпреки това клиничните изпитвания все още не показват данни за връзката между фолиевата киселина и раковата превенция. С други думи няма данни фолиевата киселина да предпазва от рак.
 • Прием на селен. Едно лабораторно проучване показва, че хранителните добавки със селен не предпазват хората с рак на кожата от това да развият втори вид рак. Въпреки това селенът е намалил броя на новооткритите случаи на рак на простата, на бял дроб и на дебело черво. Други проучвания свързват селена с повишен риск от развитие на диабет. Ето защо приемът на селен трябва да се извършва с повишено внимание.
 • Прием на витамин С. Някои проучвания показват, че приемът на по-големи количества витамин С може да намали риска от стомашен рак.
 • Прием на витамин Е. Голямо клинично проучване, наречено SELECT показва, че мъжете, участвали в него, които са приемали витамин Е, имат повишен риск от равитие на рак на простатата.

Фибри

Клиничното проучване AICR/WCRF показва връзка между храните, съдържащи фибри и намаляването на риска от развитие на рак на дебелото черво.

Протеини

Много от изследванията намират зависимост между червеното месо и повишения риск от развитие на рак на дебелото черво. Още по-голям фактор за развитие на този вид рак са преработените меса като салами, бекон, суджук, наденица, кренвирш и т.н. Друго проучване показва, че хората могат да консумират до 0,5кг. червено месо на седмица без да повишават риска си от рак.

Затлъстяване

Приемане на повече калории, отколкото организма има нужда води до повишаване на теглото. Много хора ядат големи количества храна, съдържаща захари и мазнини. Продуктите, които водят до затлъстяване са топли и студени напитки, съдържащи захар, пълномаслени млечни продукти, мазни меса, пържени храни, хамбургери, бекон, шунка, наденици, кренвирши и др. Затлъстяването е фактор за повишаване на риска от много видове рак.