Намиране на позитивни решения за справяне със стреса

Намиране на позитивни решения за справяне със стреса

Стресът е естествена част от ежедневието ни. Той може да бъде предизвикан от различни обстоятелства, като закъсняване за работа сутрин, попадане в задръстване, както и от сериозни промени в живота на човек, като смърт, развод и болест. Когато сте в стресова ситуация, пулсът и дишането се ускоряват, мускулите се напрягат, а мозъкът използва повече кислород и увеличава активността си.олзва повече кислород и увеличава активността си.

В краткосрочен план стресът може да има стимулиращ ефект върху имунната система, но ако той има дълга продължителност може да увреди здравето ви.

Не винаги стресът може да бъде избегнат, но може да се научите как да се справяте по-добре с него. Ето някои полезни съвети:

  • Задайте си приоритети. Решете какво трябва да бъде направено и какво може да изчака. Научете се да не се ангажирате с нови задачи, ако сте вече затрупани с такива.
  • Срещайте се с хора, които са позитивни. Избирайте компанията на хора, които ви карат да се чувствате добре и спокойни. Избягвайте да прекарвате свободното си време с хора, които имат прекалено много изисквания към вас, държат се грубо или са негативни.
  • Отделете време за релаксиращи дейности, които обичате - четене, йога, гледане на филм, разходка в парка и други
  • Избягвайте да се фокусирате върху проблемите. Съсредоточете се върху това, което сте постигнали, а не това, което не сте могли да направите. Опитвайте се да видите ситуацията отстрани, за да вземете адекватно решение и да не се обременявате психически ненужно.
  • Бъдете физически активни. Само 30 минути на ден умерено ходене може да ви помогне да подобрите настроението си и да намалите стреса.