ЛЕЧЕНИЕ

В тази страница ще намерите обща информация за методите на лечение, използвани в онкологията. Те могат да бъдат специфични за различните видове карциноми. Подробно описание ще намерите в графата “ Видове тумори” към всеки отделен вид.

Хирургично лечение

Хирургията е най-старият вид лечение на раковите образувания. Тя се занимава с отстраняване на туморните формации от организма.
Прочети

Химиотерапия

Химиотерапията е метод на лечение, използващ медикаменти (химиотерапевтици), които унищожават раковите клетки чрез прекъсване на процеса на развитието и деленето им.
Прочети

Лъчелечение

Радиотерапия или лъчелечение е използването на различни форми на радиация за безопасно и ефективно лечение на рак и други заболявания.
Прочети

Таргетна терапия

Таргетната терапия, наречена още прицелна терапия е вид лечение на рак, което използва медикаменти, таргетиращи специфични гени и протеини, които се намират в раковите клетки.
Прочети

Трансплантация на стволови клетки

В миналото пациентите, които са се нуждаели от трансплантация на стволови клетки са получавали „костно-мозъчна трансплантация“, защото стволовите клетки са се вземали от костния мозък. Днес стволовите клетки обикновено се вземат от кръвта вместо от костни
Прочети

Имунотерапия

Имунотерапията, наричана още биологична, е вид противотуморна терапия, която активира естествените защити в човешкото тяло за борба с рака.
Прочети