Обади се

Рак на маточната шийка

Скрининг

Ракът на шийката на матката често може да бъде предотвратен, като се провеждат редовни профилактични прегледи, наречени-скрининги. Целта им е да се открият предраковите заболявания и да се лекуват. Предотвратяването на предраковите състояния означава контрол на възможните рискови фактори, като:

 • Забавяне на първия сексуален контакт и използването на контрацептиви
 • Ограничаване на броя на сексуалните партньори
 • Избягване на сексуален контакт с хора, които са имали много партньори
 • Избягване на сексуален контакт с хора, които имат генитални брадавици или показват други симптоми
 • Отказване от тютюнопушенето
 • Ваксината срещу HPV намалява рискът от рак на маточната шийка, причинен от HPV

Какво включва профилактичния преглед?

            Бимануален тазов оглед. При това изследване лекарят ще провери  за патологични промени в областта на шийката на матката, матката, влагалището, яйчниците и други близки органи. За да започне, лекарят ще потърси всякакви промени във вулвата на жената извън тялото и след това, използвайки инструмент, наречен спекулум, за да държи стените на вагината отворени, лекарят ще погледне вътре. Някои от близките органи не се виждат по време на този преглед, така че лекарят ще вмъкне 2 пръста на една ръка във влагалището на пациентката, докато другата ръка внимателно натиска долната част на корема, за да усети матката и яйчниците. Този изпит обикновено отнема няколко минути и се прави в гинекологичния кабинет.

            HPV тест. Този тест се прави върху проба от клетки, отстранени от маточната шийка на жената, същата проба, използвана за Pap теста. Тази проба се тества за щамовете на HPV, които най-често се свързват с рака на маточната шийка. Тестването за HPV може да се извърши само по себе си или в комбинация с Pap тест.

            Пап тест. Пап тестът е най-честият тест за ранни промени в клетките, които могат да доведат до рак на маточната шийка. Този тест се нарича също и Pap цитонамазка. Пап тестът включва събиране на проба от клетки от шийката на матката. Често се прави по едно и също време с бимануалния тазов оглед. Пап тестът може да се комбинира с HPV тест.

            Визуална проверка с оцетна киселина (VIA). VIA е скринингов тест, който може да се направи с няколко инструмента и с просто око. По време на VIA на шийката на матката се прилага разреден бял оцет. След това лекарят търси аномалии на шийката на матката, които ще станат бели при излагане на оцет. Този скринингов тест е много полезен на места, където достъпът до медицински грижи е ограничен.

 

            Препоръки за скрининг за рак на маточната шийка

Различни организации са разгледали научните доказателства, рисковете и ползите от скрининга за рак на маточната шийка. Противораковите организации препоръчват всички  жени на възраст от 25 до 65 години да се преглеждат при гинеколог поне веднъж годишно. Жени на възраст над 65 години могат да спрат скрининга, ако резултатите от HPV теста са предимно отрицателни през предходните 15 години. Понякога жените, които са на 65 и повече години и които са имали положителен тест за HPV, могат да продължат скрининга, докато навършат 70 години.

Решенията за скрининг за рак на маточната шийка стават все по-индивидуализирани. Понякога скринингът може да се различава от препоръките, разгледани по-горе, поради различни фактори. Такива фактори включват наличието на тестове и възможности за проследяване във вашия район, вашите лични рискови фактори и вашата история на здравето. Важно е да говорите с вашия екип за здравеопазване или с медицински специалист, който е запознат със скрининга за рак на маточната шийка за това колко често.

            Ето някои въпроси, които трябва да зададете на вашия гинеколог:

 • На каква възраст трябва да започна да се изследвам за рак на маточната шийка?
 • Трябва ли скринингът ми да включва HPV тест? Ако е така, колко често да го правя?
 • Защо ми препоръчвате тези специфични тестове и график за проверка?
 • На каква възраст мога да спра да съм редовно скриниран за рак на маточната шийка?
 • Дали някоя от тези препоръки се променя, ако съм имала цервикална дисплазия или преканцероза?
 • Дали някоя от тези препоръки се промени, ако съм имала хистеректомия?
 • Ако някоя от препоръките се промени, ако съм бременна?
 • Дали някой от препоръките се промени, ако съм имал ваксина срещу HPV?
 • Какво се случва, ако скринингът показва положителни или ненормални резултати?

  Всички жени трябва да разговарят с лекарите си за рака на маточната шийка и да вземат решение за подходящ скрининг. При жени с висок риск от развитие на рак на маточната шийка се препоръчва скрининг на по-ранна възраст и по-често, отколкото при жени, които имат среден риск от рак на маточната шийка.

 

Преведено и редактирано от д-р Надя Накова, д.м.

Reprinted/adapted with permission. © 20xx American Society of Clinical Oncology. All rights reserved.

Адаптирани с разрешението на Американската Асоциация на Онколозите (ASCO). Всички права запазени.