Рак на маточната шийка

Поставяне на диагноза

Лекарите използват много тестове, за да открият или диагностицират рак. Те правят и тестове, за да научат дали ракът се е разпространил в друга част на тялото, откъдето е започнал. Ако това се случи, то се нарича метастазирал рак.Лекарите също могат да правят тестове, за да научат кои лечения могат да работят най-добре.

За повечето видове рак, биопсията е единственият сигурен начин за лекаря да знае дали една област от тялото има рак. При биопсия лекарят взема малка проба от тъкан за тестване в лаборатория. Ако биопсия не е възможна, лекарят може да предложи други тестове, които ще помогнат да се постави диагноза.

Този списък описва възможностите за диагностициране на този вид рак.  Някои или всички тези тестове могат да бъдат полезни на Вашия лекар, за да планира лечението на Вашия рак. Вашият лекар може да вземе предвид тези фактори при избора на диагностичен тест:

  • Видът на рака
  • Вашите признаци и симптоми
  • Вашата възраст и медицинско състояние
  • Резултатите от предишни медицински тестове

            В допълнение към физикалния преглед, за диагностициране на рака на маточната шийка могат да се използват следните тестове:

  • Тазово изследване. При това изследване лекарят изследва матката на жената, вагината, яйчниците, шийката на матката, пикочния мехур и ректума, за да провери за необичайни промени. В същото време често се прави тест за РА.
  • Пап тест. По време на Пап тест лекарят внимателно изстъргва външната част на шийката и влагалището, като взема клетките за тестване.
  • Усъвършенстваните методи за тестване на Pap са улеснили лекарите да открият ракови клетки. Традиционните Pap тестове могат да бъдат трудни заинтерпретиране, защото клетките могат да бъдат изсушени, покрити със слуз или кръв, или да са слепнали заедно.
  • Течно-базиран цитологичен тест, често наричан ThinPrep или SurePath, прехвърля тънък слой клетки върху слайд след отстраняване на кръв или слуз от пробата. Пробата се запазва, така че други тестове могат да се правят по едно и също време, като HPV теста
  • Компютърният скрининг, често наричан AutoPap или FocalPoint, използва компютър за сканиране на пробата за анормални клетки.
  • HPV типизиране. HPV тест е подобен на Pap теста, при който тестът се прави върху проба от клетки от шийката на матката на пациента. Лекарят може да тества за HPV в същото време като Pap тест или след резултатите от Pap теста показват ненормални промени в шийката на матката. Някои щамове на HPV, като HPV-16 и HPV-18, се наблюдават по-често при жени с рак на маточната шийка и могат да помогнат за потвърждаване на диагнозата. Ако лекарят каже, че HPV тестът е „положителен“, това означава, че тестът установява наличието на HPV. Много жени имат HPV, но нямат рак на маточната шийка, така че HPV тестът не е тест за рак на маточната шийка.

            Ако Pap тестът показва някои анормални клетки и HPV тестът е положителен, тогава лекарят може да предложи 1 или повече от следните диагностични тестове:

  • Колпоскопия. Лекарят може да направи колпоскопия, за да провери шийката на матката за необичайни области. Колпоскопия може да се използва и за подпомагане на биопсията на шийката на матката. Използва се специален инструмент, наречен колпоскоп. Колпоскопът увеличава клетките на шийката и влагалището, подобно на микроскопа. Той дава на лекаря осветена, увеличена гледка на тъканите на вагината и на маточната шийка. Колпоскопът не се вкарва в тялото на жената и изследването не е болезнено. Може да се направи в гинекологичния кабинет и няма странични ефекти. Това може да се направи и при бременни жени.
  • Биопсия. Биопсия е отстраняване на малко количество тъкан за изследване под микроскоп. Други тестове могат да подсказват, че ракът е налице, но само биопсия може да направи определена диагноза. След това патологът анализира пробата (ите). Патологът е лекар, който специализира в интерпретирането на лабораторни тестове и оценка на клетки, тъкани и органи, за да диагностицира заболяване. Ако лезията е малка, лекарят може да го отстрани по време на биопсията. Има няколко вида биопсии:
  • При обичайния метод се използва инструмент за отстраняване на малки парчета цервикалната тъкан.
  • Понякога лекарят иска да провери област в отвора на шийката на матката, която не може да се види по време на колпоскопия. За да направи това, лекарят използва процедура, наречена ендоцервикален кюретаж (ECC). Лекарят използва малък инструмент с форма на лъжица, наречен кюретка, за да изстърже малко количество тъкан от вътрешността на цервикалния отвор.
  • Цикъл електрохирургична процедура на изрязване (LEEP) използва електрически ток, преминал през тънка кука. Куката отстранява тъканите за изследване в лабораторията. LEEP може да се използва и за премахване на предракови или ранен стадий на рак.
  • Конизацията (конусна биопсия) премахва конусообразно парче тъкан от шийката на матката. Конизацията може да се извърши като лечение за премахване на предракови или ранен стадий на рак.

Първите три вида биопсия обикновено се правят в кабинета на лекаря, като се използва местна упойка за обезболяване на района. Може да има кървене и  дискомфорт, подобен на менструални спазми. Конизацията се извършва под обща или местна упойка и може да се направи в гинекологичен кабинет или в болницата.

Ако биопсията показва, че има рак на маточната шийка, лекарят ще насочи жената към онкогинеколог, който е специализиран в лечението на този вид рак. Специалистът може да предложи допълнителни тестове, за да установи дали ракът се е разпространил извън шийката на матката.

  • Тазово изследване под анестезия. В случаите, когато това е необходимо за планиране на лечението, специалистът може да преразгледа тазовата област, докато пациентът е под анестезия, за да провери дали ракът се е разпространил към всички органи в близост до шийката на матката, включително матката, вагината, пикочния мехур или ректума.
  • Рентгенови методи. Интравенозната урография е вид рентгенова снимка, която се използва за преглед на бъбреците и пикочния мехур.
  • Компютърна томография (КТ или КАТ). КТ създава триизмерна картина на вътрешността на тялото, използвайки рентгенови лъчи под различни ъгли. Компютърът комбинира тези изображения в подробен, напречен разрез, който показва всякакви аномалии или тумори. За измерване размера на тумора може да се използва КТ. Понякога преди сканирането се дава специално багрило, наречено контрастно средство, за да се осигури по-добра подробност върху изображението. Това багрило може да се инжектира във вената на пациента или да се даде като хапче за поглъщане.
  • Магнитно-резонансна томография (МРТ). МРТ използва магнитни полета, а не рентгенови лъчи, за да се получат детайлни изображения на тялото. МРТ може да се използва за измерване на размера на тумора. Специално багрило, наречено контрастно средство, се дава преди сканирането, за да се създаде по-ясна картина. Това багрило може да се инжектира във вената на пациента или да се даде като хапче за поглъщане.
  • Позитронна емисионна томография (ПЕТ) или ПЕТ сканиране.ПЕТсканирането обикновено се комбинира с КТ (виж по-горе), наречено ПЕТ/КТ сканиране. Въпреки това, може да чуете Вашия лекар да се позовава на тази процедура само като ПЕТ сканиране. ПЕТ сканирането е начин за създаване на снимки на органи и тъкани в тялото. В тялото на пациента се инжектира малко количество радиоактивно захарно вещество. Тази захарна субстанция се поема от клетки, които използват най-много енергия. Тъй като ракът има склонност да използва енергията активно, той абсорбира повече от радиоактивното захарно вещество. След това скенерът открива това вещество, за да произведе изображения на вътрешността на тялото.
  • Цистоскопия. Цистоскопията е процедура, която позволява на лекаря да види вътрешността на пикочния мехур и уретрата (канала, който пренася урината от пикочния мехур) с тънка, осветена тръба, наречена цистоскоп. Цистоскопията се използва, за да се определи дали ракът се е разпространил в пикочния мехур.
  • Ректоскопия. Ректоскопията е процедура, която позволява на лекаря да види дебелото черво и ректума с тънка, осветена, гъвкава тръба, наречена ректоскоп. Ректоскопията се използва, за да се види дали ракът се е разпространил в ректума.
  • Лапароскопията. Лапароскопията е процедура, която позволява на лекаря да види коремната област с тънка, осветена, гъвкава тръба, наречена лапароскоп. Обикновено пациентът е седиран, тъй като тръбата се вкарва през разрез в тялото.

 След като се направят диагностични тестове, Вашият лекар ще прегледа всички резултати с Вас. Ако диагнозата е рак, тези резултати помагат на лекаря да опише рака и да го стадира.

 

Преведено и редактирано от д-р Надя Накова, д.м.

Reprinted/adapted with permission. © 20xx American Society of Clinical Oncology. All rights reserved.

Адаптирани с разрешението на Американската Асоциация на Онколозите (ASCO). Всички права запазени.