Рак на маточната шийка

Рискови фактори и превенция

Рисковият фактор повишава опасността от появата на рак. Въпреки че рисковите фактори повлияват развитието на рака, повечето от тях не причиняват поотделно злокачествено заболяване. Дори при наличие на множество рискови фактори, някои хора никога не се разболяват от рак, докато други развиват това заболяване и без рискови фактори. Ако сте информирани за рисковите фактори и говорите за тях с личния си лекар, ще имате възможност да прецените какъв начин на живот да водите и да вземате адекватни решения за собственото си здраве.

Следните фактори могат да повишат риска от развитие на рак на шийката на матката:

  • Инфекция с човешкия папиломен вирус (HPV). Най-важният рисков фактор за рак на маточната шийка е инфекция с HPV. Сексуалната активност с някой, който има HPV, е най-често срещаният начин, по който се предава HPV. Има над 100 различни вида HPV, не всички от които са свързани с рака. HPV типовете, които най-често се свързват с рак на шийката на матката, са HPV16 и HPV18.
  • Компроментирана имунна система. Жените с понижена имунна система имат по-висок риск от развитие на рак на маточната шийка. Слабата имунна система може да бъде причинена от подтискане на имунната система от кортикостероидни лекарства, трансплантация на органи, лечение на други видове рак или от HIV, който е вирус, който причинява синдром на придобита имунна недостатъчност (СПИН). Когато жената има ХИВ, нейната имунна система е неспособна да се бори с ранния рак.
  • Херпес. Жените с генитален херпес имат по-висок риск от развитие на рак на маточната шийка.
  • Пушенето. Жените, които пушат, имат около два пъти по-голяма вероятност да развият рак на маточната шийка като жени, които не пушат.
  • Възраст. Момичета на възраст под 15 години рядко развиват рак на маточната шийка. Рискът нараства между края на юношеството и средата на 30-те години. Жени над 40-годишна възраст остават в риск и трябва да продължат да провеждат редовни профилактични прегледи за рак на маточната шийка, които включват цитонамазка, ПАП тест и HPV тест.
  • Социално-икономически фактори. Ракът на маточната шийка е по-често срещан сред групите жени, които са по-малко склонни да имат достъп до скрининг за рак на маточната шийка.
  • Орални контрацептиви. Някои изследвания показват, че оралните контрацептиви, които са противозачатъчни хапчета, могат да бъдат свързани с повишаване на риска от рак на маточната шийка. Необходими са обаче повече изследвания, за да се разбере каква е връзката между оралните контрацептиви и развитието на рака на маточната шийка.
  • Експозиция на диетилстилбестрол (DES). Жените, чиито майки са получавали това лекарство по време на бременност, за да предотвратят спонтанен аборт, имат повишен риск от развитие на рядък вид рак на шийката или влагалището. DES е използван от 1940 до 1970 г. Жените, изложени на DES, трябва да имат ежегоден гинекологичен преглед, които включва цитонамазка, както и 4-квадрантен ПАП тест , при който се вземат проби от всички суспектни области и от всички квадранти на цервикалния канал, за да се провери за анормални клетки.

Лекарите продължават да изследват какви фактори причиняват този вид рак и какво могат да направят жените, за да намалят персоналния  си риск. Няма доказан начин да се предотврати напълно това заболяване, но може да се предприемат стъпки, за да намалите риска от рак. Говорете с Вашия лекар, ако имате притеснения относно личния си риск от развитие на този вид рак.

Ракът на маточната шийка може да се предотврати в случаите, когато се извърши своевременно скрининг на предраково състояние и се лекува адекватно. Ракът на маточната шийка може да се продатврати и чрез употреба на ваксина.
Ваксината срещу Човешки Папилома Вирус (ЧПВ) Гардазил (Gardasil TM) е одобрена от Американската агенция по храните и лекарствата (Food and Drug Agency - FDA) за превенция на рак на маточната шийка, причинен от инфекция с ЧПВ при хора на възраст 9-45 години. Гардазил 4 е налична в Европа и България. Тя съдържа четири щама – HPV16, HPV18, които са основни за развитието на инфекция, водеща до рак, както и HPV6, HPV11, които водят до развитието на генитални кондиломи. Съществуват две други ваксини – Гардазил 9, която съдържа 9 щама на ЧПВ и е одобрена за употреба в САЩ, както и друга ваксина, съдържаща единствено HPV16 и HPV18. Гардазил се прилага в две дози с интервал помежду си от 6 месеца. При жени над 14-годишна възраст се прилагат три дози – втората доза е не по-рано от два месеца на приложение спрямо първата, а третата – на шестия месец спрямо първата. При момичета и млади жени, започнали да водят полов живот се препоръчва предварително изследване за ЧПВ на цервикален секрет, за да се изключи вече налична инфекция с вируса, която може да компрометира ефекта на ваксината. За да се подпомогне превенцията на рак на маточната шийка, Американското дружество по Клинична Онкология (ASCO) препоръчва момичетата да бъдат ваксинирани срещу ЧПВ.

Настоящите препоръки на Световната Здравна Организация (СЗО) също включват имунизация на момичета срещу ЧПВ в диапазона 9-13 години.

Обсъдете с личния си лекар и личен гинеколог кога е най-подходяща имунизацията за вас и в какви случаи се прави след посочената препоръчителна възраст.

Други действия, които могат да се предприемат за превенция на рака на маточната шийка включват:

  • Отлагане на първи сексуален контакт до късните юношески години или по-късно
  • Ограничаване на броя на сексуалните партньори
  • Практикуване на безопасен секс, използвайки лични предпазни средства срещу полово-пренасяни инфекции (презервативи)
  • Избягване на сексуален контакт с човек, който е имал множество сексуални партньори
  • Избягване на сексуален контакт с човек, който страда от генитални кондиломи или проявява други симптоми
  • Откажете пушенето

 

Преведено и редактирано от д-р Надя Накова и д-р Жанет Райчева.

Reprinted/adapted with permission. © 20xx American Society of Clinical Oncology. All rights reserved.

Адаптирани с разрешението на Американската Асоциация на Онколозите (ASCO). Всички права запазени.