Рак на маточната шийка

Симптоми

Повечето жени нямат никакви признаци или симптоми на предрак. При много жени с ранен стадий на рак на маточната шийка обикновено се наблюдават симптоми. При жени с напреднал и метастатичен рак симптомите могат да бъдат по-тежки в зависимост от тъканите и органите, към които се е разпространила болестта.

            Всеки от изброените симптоми може да бъде признак или симптом на рак на маточната шийка:

  • Зацапване на бельото или леко кървене между или след период
  • Менструално кървене, което е по-дълго и по-тежко от обикновено
  • Кървене след полов акт
  • Увеличен вагинален секрет
  • Болка по време на полов акт
  • Кървене след менопауза
  • Неочаквана, продължителна тазова болка

Всеки от тези симптоми трябва да бъде докладван на Вашия лекар. Ако тези симптоми се появят, важно е да говорите с Вашия лекар за тях, дори ако изглежда, че са симптоми на други, по-малко сериозни състояния. По-ранните предракови клетки или ракът се откриват и лекуват, толкова по-голяма е вероятността ракът да бъде предотвратен или излекуван.

Ако сте загрижени за някакви промени, които изпитвате, моля, говорете с Вашия лекар. Вашият лекар ще попита колко дълго и колко често сте изпитвали симптомите, в допълнение към други въпроси. Това е, за да разберете причината за проблема, наречен диагноза.

Ако се диагностицира рак, облекчаването на симптомите остава важна част от лечението и лечението на рака. Това може да се нарече управление на симптомите, палиативни грижи или поддържащи грижи. Не забравяйте да говорите с екипа на здравното заведение относно симптомите, които изпитвате, включително нови симптоми или промяна в симптомите.

 

Преведено и редактирано от д-р Надя Накова, д.м.

Reprinted/adapted with permission. © 20xx American Society of Clinical Oncology. All rights reserved.

Адаптирани с разрешението на Американската Асоциация на Онколозите (ASCO). Всички права запазени.