Рак на черен дроб

Рискови фактори

Рисковият фактор увеличава шансовете на човек да развие карцином. Въпреки, че рисковите фактори често оказват влияние върху развитието на тумора, повечето от тях не причиняват директно карцином. Някои хора с различни рискови фактори никога не развиват карцином, а други го развиват, без налични рискови фактори. Все пак познаването на рисковите фактори и говоренето за тях с Вашия лекар може да Ви помогне да направите по-информиран избор за начина на живот и здраве. 

Следните фактори могат да повишат риска от развитие на чернодробен карцином: 

Цироза. Цирозата се развива, когато чернодробните клетки се повредят и се заменят с фиброзна тъкан. Обикновено цирозата е причинена от злоупотребата с алкохол. Други причини са вирусен хепатит (видове В и С, както е описано по-долу), наличие на прекалено много желязо в черния дроб от заболяване, наречено хемохроматоза, и някои други редки видове хронични чернодробни заболявания. Комбинираната злоупотреба с алкохол и инфекция с вируса на хепатит поставя хората в риск от цироза и хепатоцелуларен чернодробен карцином. 

Затлъстяване, стеатоза и диабет. Затлъстяването причинява отлагането на мазнини в черния дроб, което води до състояние, известно като стеатоза. През последното десетилетие се появиха сериозни доказателства, които сочат, че стеатозата и диабетът са все по-важни рискови фактори за хепатоцелуларен чернодробен карцином. 

Вирусен хепатит. Хепатитните вируси засягат черния дроб. Двата най-често срещани са хепатит В и хепатит С. Вирусният хепатит е най-големият рисков фактор за чернодробен рак в световен мащаб. Хепатит С стана много по-разпространен от хепатит В, тъй като няма ваксина за предотвратяването му. 

Вирусният хепатит може да се предава от човек на човек чрез кръвни продукти или телесни течности. Това може да се случи чрез нараняване, чрез споделяне на игли по време на употреба на наркотици или чрез сексуален контакт. В случай на хепатит В, нероденото бебе може да получи вируса, ако майката го е имала. Това може да бъде избегнато чрез ваксинирането на бебето. 

Ако развиете остър хепатит В или С и след това "изчистите вируса", нямате повишен риск от рак на черния дроб. Само хора, които не се лекуват и имат постоянна инфекция, имат повишен риск. Вашият лекар ще може да направи кръвни изследвания, които да разберат дали сте излекували вирусната инфекция. 

Възраст.  Първичният рак на черния дроб се среща най-често при хора над 60-годишна възраст. 

Пол. Мъжете са по-склонни да развият този вид рак, в сравнение с жените. 

Фактори на околната среда. Някои фактори на околната среда могат да увеличат риска от рак на черния дроб, като например излагане на определени химикали или консумация на храна, заразена с афлатоксин. Афлатоксинът е токсин, произхождащ от плесен, която може да расте при съхранение на ядки и зърна.  

Рисковите фактори са кумулативни. Това означава, че ако имате повече от един рисков фактор, увеличавате риска от развитие на рак на черния дроб повече. Например, човек, който носи както хепатит В, така и С има по-висок риск от човек, носещ един вирус. По същия начин, човек с хепатит С, който също пие алкохол, има по-висок риск. 

Превенция

Различните фактори причиняват различни видове рак. Изследователите продължават да разглеждат факторите, които причиняват този вид рак. Въпреки че няма доказан начин да се предотврати напълно тази болест, може да намалите риска. Говорете с Вашия лекар за повече информация относно личния Ви риск от рак.

Чернодробният карцином може да бъде избегнат чрез предотвратяване развитието на вирусен хепатит и цироза. Ваксината може да предпази здравите хора от заразяване с хепатит В. Няма ваксина срещу хепатит С, който най-често се свързва с интравенозно употреба на наркотици. Кръвните центрове проверяват дарителите на кръв, за да се уверят, че кръв, съдържаща хепатитни вируси, няма да се използва. 

Цирозата може да се избегне, като не се злоупотребява с алкохол и се предотврати вирусния хепатит. Повечето индустриализирани страни имат разпоредби за защита на хората от химикали, причиняващи рак.

Съществуват все повече доказателства, че някои лекарства могат да контролират хронична инфекция с хепатит В или С. Това може да намали възпалението и да причини увреждане на тези вируси в черния дроб. През последните години се наблюдава сериозен напредък в антивирусната терапия, особено при хронична инфекция с вируса на хепатит С. Това вероятно ще има голямо положително въздействие върху профилактиката на рака на черния дроб, особено ако преди това е развита цироза. За информация относно тези видове лечение е важно да говорите с хепатолог или гастроентеролог. Хепатологът е лекар, специализиран в заболяванията на черния дроб.

Поради връзката си със затлъстяването, стеатозата става все по-важен рисков фактор. Хората се насърчават да спазват установените насоки за добро здраве, като поддържане на здравословно тегло, хранене на балансирана диета и умерена физическа активност. Вашият лекар може да ви помогне да създадете подходящ план за упражнения въз основа на вашите нужди, физически способности и общо състояние.

 

 

Reprinted/adapted with permission. © 20xx American Society of Clinical Oncology. All rights reserved.

Адаптирани с разрешението на Американската Асоциация на Онколозите (ASCO). Всички права запазени.

Преведено и редактирано от д-р Надя Накова.