Рак на черен дроб

Симптоми

Хората с хепатоцелуларен карцином може да нямат симптоми, особено когато туморът се открие рано, като част от скринингова програма. Когато се появят симптоми или признаци, те включват: 

  • Болка в дясното подребрие;
  • Загуба на тегло;
  • Твърда бучка под ребрата от дясната страна на тялото, която може да бъде тумор или знак, че черният дроб е станал по-голям;
  • Слабост или обща умора.

Когато се диагностицира хепатоцелуларен карцином, някои от хората имат цироза и ще получат грижи от лекар. Някои симптоми, които се наблюдават при чернодробен карцином могат да бъдат причинени от цирозата, а не от тумора. Тези симптоми включват задържане на течности в коремната кухина, наречено асцит, за който обикновено се предписват лекарства, наречени диуретици. Чернодробната енцефалопатия (умствено объркване) и кървенето от хранопровода или стомаха, както и влошаване на общото състояние, могат също да бъдат признаци на рак. 

Ако сте загрижени за промени, които преживявате, говорете с Вашия лекар. Той ще попита колко дълго и колко често сте имали симптомите, в допълнение към други въпроси. Това ще помогне да се разбере точната диагноза. 

Ако се постави диагноза рак, облекчаването на симптомите остава важна част от лечението. Това може да се нарече и управление на симптомите, палиативни грижи.

 

 

Reprinted/adapted with permission. © 20xx American Society of Clinical Oncology. All rights reserved.

Адаптирани с разрешението на Американската Асоциация на Онколозите (ASCO). Всички права запазени.

Преведено и редактирано от д-р Надя Накова.