Обади се

Малигнен меланом

Скрининг

Ранното откриване и разпознаване на рака на кожата са много важни. Разпознаване на ранните предупредителни признаци на меланома и извършването на редовна самооценка на кожата ще помогне да откриете меланома в ранен етап, когато заболяването има по-добра прогноза. Вашият лекар може да назначи медицински изследвания въз основа на вашите рискови фактори и медицинска история.

Самостоятелен преглед

Меланомът може да се появи навсякъде по тялото дори и на места, които не са изложени на слънце. Най-често срещаните места, на които се развива малигнен меланом са тялото (торса), краката и ръцете. Меланомът обаче може да се развие и под ноктите на пръстите на ръцете или тези на краката; върху дланите, стъпалата или върховете на пръстите на ръцете или тези на краката; върху лигавиците в устата, носа, вагината и ануса.

Самостоятелните прегледи трябва да се извършват пред огледало за цял ръст в ярко осветена стая. Добре е да има и друг човек, който да помогне с проверката на скалпа (кожата на главата) и задната част на врата.

Как да направите самостоятелен преглед:

 • Огледайте предната и задната част на цялото тяло в огледало, а след това дясната и лявата му страна, с повдигнати ръце.
 • Свийте лактите и внимателно огледайте външните и вътрешните части на предмишниците, горната част на ръцете - мишниците (особено труднодостъпната им задна част) и дланите.
 • Прегледайте предната, страничната и задната страна на краката и ходилата, включително петите и пространствата между пръстите на краката.
 • Разделете косата, за да я повдигнете и да огледате тила (задната част на врата) и скалпа с помощта на малко огледало.
 • Проверете гърба, гениталната област и задните части с малко огледало.
 • Консултирайте се с лекар, ако бръснарят или фризьорът е забелязал подозрително изменение на област на кожата на лицето или лезия на скалпа (кожата на главата). Ако по време на самооценка (преглед) откриете някое от следните промени си запишете час за преглед при лекар:
  • Подозрително новообразувание на кожата, което съответства на някой от симптомите, посочени в раздела Симптоми;
  • Новообразувание на кожата;
  • Подозрителна промяна в съществуваща бенка или петно;
  • Възпаление, което не отминава в рамките на 2 седмици.

Медицински изследвания за ранно откриване

Безболезнено медицинско изследване, което се използва за ранно откриване на меланома, е епилуминесцентна микроскопия или дермоскопия. С помощта на преносим (ръчен) уред лекарят може да направи оценка на размера, формата и пигментацията на пигментни кожни лезии.

Конфокалната сканираща лазерна микроскопия е друга нова технология, която може да подобри изследването на възможните лезии на меланома. Понастоящем тя е достъпна само в няколко големи лечебни заведения в САЩ.

 

 

Reprinted/adapted with permission. © 20xx American Society of Clinical Oncology. All rights reserved.

Адаптирани с разрешението на Американската Асоциация на Онколозите (ASCO). Всички права запазени.