Обади се

Малигнен меланом

Симптоми

Правило ABCDE

Промените в размера, формата, цвета или усещането на бенката често са първите предупредителни знаци на малигнения меланом. Тези промени могат да се появят във вече съществуваща бенка. Също меланомът може да се появи като нова или необичайно изглеждаща бенка. Правилото ABCDE е полезно за запомняне на признаците на меланома:

  • Асиметрия (Asymmetry) - формата на половината част от бенката не съвпада с другата половина.
  • Гранични очертания (Border) - границите на бенката са разкъсани, назъбени, неравномерни или не-добре очертани.
  • Цвят (Color) - в цвета на бенката могат да присъстват нюанси на черно, кафяво и светлокафяво. На места се наблюдават и участъци от бяло, сиво, червено или синьо.
  • Диаметър (Diameter) - диаметърът обикновено е по-голям от 6 мм (размер на гумичка на молив). При първоначалното му откриване, меланомът може да е по-малък по размери.
  • Развитие (Evolving) - бенката се променя по размер, форма, цвят или външен вид или се разраства в областта на здрава кожа. Когато меланомът се развива в съществуваща бенка структурата на бенката може да се промени и да стане твърда или на бучки. Въпреки че засегнатият кожен участък може да се чувства различен и да се наблюдава сърбеж, сълзене или кървене, меланомът обикновено не причинява болка.

Кога да се потърси лекарска помощ?

Голяма част от малигнените меланоми са тъмнокафяви, черни и често се описват като променящи се, различни, необичайни или "грозни". Всяка кожна аномалия, която расте или се променя бързо и не изчезва, независимо дали е с някакъв цвят или не, трябва да се прегледа от лекар. Кървенето може да е признак за меланом в по-напреднал стадий. Ако в допълнение се е появила нова и необичайна бенка е по-вероятно това да е малигнен меланом.

Ако имате някакви притеснения, свързани с нова или вече съществуваща бенка, потърсете мнението на лекар. Той ще попита от кога датират и колко чести са симптомите; ще зададе и други допълнителни въпроси. Това ще помогне да се открие причината за оплакванията и да се постави диагноза.

Ако диагнозата е малигнен меланом, повлияването на симптомите, свързани с него остава важна част от лечението. Този вид терапия може да се нарече също палиативно лечение. Не забравяйте да обсъдите с лекуващия лекар оплакванията, които имате, новопоявили се симптоми или промяна в старите такива.

 

 

Reprinted/adapted with permission. © 20xx American Society of Clinical Oncology. All rights reserved.

Адаптирани с разрешението на Американската Асоциация на Онколозите (ASCO). Всички права запазени.