Обади се

Малигнен меланом

Рискови фактори и превенция

Рисковият фактор е това, което увеличава риска на човек да развие рак. Въпреки че рисковите фактори могат да повлияят развитието на рака, повечето от тях не причиняват директно раково заболяване. Някои хора с наличие на различни рискови фактори никога не развиват рак докато други се разболяват без наличие на рискови фактори. Познаването на Вашите рискови фактори и обсъждането им с лекуващия лекар може да помогне да се насочите към един по-информиран и здравословен на начин на живот.

Рисковите фактори за развитие на меланом могат да бъдат:

Излагане на слънце. Излагането на ултравиолетова (UV) радиация от слънцето играе основна роля в развитието на рак на кожата. Хората, които живеят на висока надморска височина или в райони с интензивна слънчева светлина целогодишно, имат по-висок риск от развитие на рак на кожата. Хората, които прекарват много време на открито през обедните часове, също имат по-висок риск.

Излагането на ултравиолетови В (UVB) лъчи на слънцето е по-тясно свързано с меланома. Нови изследвания показват, че ултравиолетовата А (UVA) радиация също може да играе роля в развитието на меланом, както и в развитието на базално-клетъчен и плоскоклетъчен карцином на кожата. Докато UVB лъчите причиняват слънчево изгаряне и не проникват през автомобилни прозорци или други видове стъкла, то UVA може да премине през стъкло и може да предизвика стареене и образуване на бръчки на кожата в допълнение към рака на кожата. Поради това е важно да защитите кожата си от UVA и UVB радиация (вижте превенцията по-долу).

 • Придобиване на тен във вътрешна среда. Хората, които използват солариуми или слънчеви лампи, имат повишен риск от развитие на всички видове рак на кожата. Използването на вътрешни солариуми е силно непрепоръчително. Отдихът и придобиването на тен на открито трябва също да се ограничава, за да се намали рискът от рак на кожата.
 • Бенки. Хората с много бенки или необичайни бенки, наречени диспластични невуси или атипични бенки, имат по-висок риск от развитие на меланом. Диспластичните невуси са големи бенки, които имат неравномерен цвят и неправилна форма. Лекуващият лекар може да препоръча регулярна прегледи на кожата, за да се наблюдават внимателно хората с много бенки.
 • Светла кожа. Хората със светъл тен, руса или червена коса, сини очи и лунички са изложени на повишен риск от развитие на меланом. Този риск е по-висок и при хора, чиято кожа има тенденция към изгаряне, а не потъмняване.
 • Диагностициран меланом в семейството. Приблизително 10% от хората с меланом имат семейна анамнеза за заболяването. Ако човек има близък роднина (родител, брат, сестра или дете), който е диагностициран с меланом, неговият риск от развитие на меланом е 2 до 3 пъти по-висок от средния риск. Този риск се увеличава, ако няколко членове на семейството, които живеят на различни места, са диагностицирани с меланом. Поради това се препоръчва близките роднини на човек с меланом рутинно да изследват кожата си. Въпреки че са идентифицирани промени, наречени мутации в специфични гени като CDKN2A, CDK4 и MITF, които могат да доведат до меланом, те са рядкост и само много малък брой семейства с анамнеза за меланом действително притежават тези генетични мутации и ги предават от поколение на поколение. Учените търсят други гени и фактори на околната среда, които също могат да повлияят риска от развитие на меланом и други видове рак.
 • Други наследствени фактори. Хората със специфични генетични заболявания, например ксеродерма пигментозум, ретинобластом, синдром на Li-Fraumeni, синдром на Вернер и някои наследствени синдроми на рак на гърдата и яйчника, имат повишен риск от развитие на меланом.
 • Преболедуван рак на кожата. Хората, които вече са имали меланом, имат повишен риск от развитие на други нови меланоми. Хората, които са имали базалноклетъчен и плоскоклетъчен рак на кожата, също имат повишен риск от развитие на меланом. Следователно, хората, които са имали предишен рак на кожата, се нуждаят от активно наблюдение за допълнителни ракови образования.
 • Раса или етническа принадлежност. Процентът на болните от меланом при белите хора е около 24 пъти по-висок, отколкото при чернокожите. Въпреки това човек от всяка раса или етнически произход може да развие меланом.
 • Възраст. Средната възраст, при която хората са диагностицирани с меланом, е около 50 години. Половината диагностицирани пациенти са на възраст под 50 години, а другата половина са над 50 годишна възраст. Но меланомът се среща при хора под 50 години с по-голяма честота, отколкото много други видове рак.
 • Отслабена или потисната имунна система. Хората, които имат отслабена имунна система или използват определени медикаменти, които потискат имунната функция, имат по-висок риск от развитие на рак на кожата включително меланом.

Превенция

Различните рискови фактори причиняват различни видове рак. Изследователите продължават да разглеждат кои фактори причиняват малигнен меланом. Въпреки че няма доказан начин да се предотврати напълно тази болест, е възможно да се намали риска за развитието му. Говорете с лекуващия си лекар за повече информация относно личния Ви риск от появата на рак.

Ограничаването на излагане на тялото на ултравиолетова радиация може значително да намали риска от развитие на рак на кожата. Това означава съответно ограничаване излагането на слънчева светлина и избягване използването на устройства за придобиване на тен на закрито. Това е важно за хората от всички възрастови групи и е особено важно за тези, които имат други рискови фактори за възникване на малигнен меланом (виж по-горе).

Пораженията от слънцето се натрупват с времето. Ето защо е важно да се предприемат следните стъпки, за да се намали експозицията на слънце и да се избегне слънчево изгаряне:

 • Ограничете или избягвайте пряко излагане на слънце между 10:00 и 16:00 часа, най-вече през лятото.
 • Носете предпазващи от слънцето дрехи, включително шапка с широка периферия, която прави сянка на лицето, шията и ушите. Дрехите от плат с етикети за UV защитен фактор (UPF), могат да осигурят по-добра защита. Също се препоръчват и UV-защитни слънчеви очила.
 • Използвайте широкоспектърен слънцезащитен крем през цялата година, който защитава срещу UVA и UVB радиация и има слънцезащитен фактор (SPF) най-малко 30. Използвайте най-малко 1 унция (около 28 грама) слънцезащитен крем за цялото си тяло на всеки 2 часа или всеки час след обилно изпотяване или след като сте били във водата.
 • Избягвайте слънчеви бани на открито.
 • Не използвайте слънчеви лампи и солариуми.
 • Проверявайте редовно кожата си. Това трябва да включва прегледи от медицински специалист както и самостоятелни прегледи.
 • Научете повече за защитата на кожата си от слънцето.

По-малко излагане на слънце може да намали производството на витамин D от организма. Въпреки това някои изследвания предлагат по-малко от 15 минути излагане на слънчева светлина, което може да бъде достатъчно за повечето хора да произвеждат достатъчно количество витамин D. Хората с ограничено излагане на слънце трябва да говорят с техния лекар за това как да включат добри източници на витамин D в диетата си, включително използването на добавки. Нивата на витамин D в организма могат да бъдат проверени чрез обикновен кръвен тест.

 

 

Reprinted/adapted with permission. © 20xx American Society of Clinical Oncology. All rights reserved.

Адаптирани с разрешението на Американската Асоциация на Онколозите (ASCO). Всички права запазени.