Малигнен меланом

Как да преминем през лечението? Странични ефекти и късни странични ефекти

Справяне с лечението

Всяко лечение на рак може да предизвика нежелани реакции или промени в тялото Ви и как се чувствате. Поради много причини хората не срещат същите нежелани реакции, дори когато получават същото лечение за същия тип рак. Това създава трудност да се предвиди как ще се почувствате по време на лечението.

Докато се подготвяте за започване лечение на рак, е нормално да се страхувате от странични ефекти, свързани с лечението. Хубаво е да знаете, че болничният екип от здравни специалисти ще работи за предотвратяване и облекчаване на нежеланите реакции. Лекарите наричат ​​тази част от лечението на рака "палиативни грижи". Това е важна част от Вашия план за лечение независимо от възрастта или стадия на болестта.

Справяне с физически странични ефекти

Честите физически нежелани реакции от всеки вариант за лечение за меланом са описани в раздела Какви са вариантите за лечение. Научете повече за страничните ефекти на противораковата терапия и лечението им. Промените във физическото Ви здраве зависят от няколко фактора, включително стадия на рака, продължителността и дозата на лечението и Вашето общо здравословно състояние.

Ако вашето лечение включва дисекция на лимфни възли и/или лъчетерапия в областта на под мишницата или слабините, е възможно да се натрупа течност в засегнатия крайник, наречен лимфедем. Специално стягащо бельо, специални масажи и други терапии помагат за управлението и контрола на това състояние.

Понякога физическите нежелани реакции могат да продължат след края на лечението. Лекарите наричат ​​това дългосрочни странични ефекти. А нежеланите ефекти, които се появяват месеци или години след края на лечението - късни странични ефекти. Третирането на дългосрочните и късните странични ефекти е важна част от грижите за оцеляване.

Справяне с емоционалните и социални ефекти

Възможно е да се появи емоционален и социален дисбаланс. Това може да изисква справяне с трудни емоции, като тревожност или гняв или контрол на нивото на стрес. Понякога пациентите имат проблем в изразяване на техните чувства към близките хора, а те от своя страна не знаят как да отговорят на това.

Пациентите и техните семейства се насърчават да споделят чувствата си с член на техния болничен екип. Можете също така да намерите стратегии за справяне с емоционални и социални ефекти в раздел Как да се справя.

Грижа за близък човек, болен от рак

Членовете на семейството и приятелите често играят важна роля в грижата за човек с меланом. Грижещият се може да осигури физическа, практическа и емоционална подкрепа на пациента, дори ако живее далеч.

Хората, които се грижат за онкоболен могат да имат редица отговорности - ежедневни или при нужда. По-долу са изредени някои от тези отговорности:

 • Осигуряване на подкрепа и насърчаване;
 • Предоставяне на лекарства;
 • Помощ при управлението на симптомите и нежеланите реакции;
 • Координиране на медицинските прегледи и визити при лекаря;
 • Осигуряване на пътуване до болницата;
 • Помощ при хранене;
 • Помощ за извършване на домашни задължения.

Преди да започнете лечението, говорете с Вашия лекар за възможни нежелани реакции. Част от въпросите могат да включват:

 • Кои странични ефекти са най-чести?
 • Кога биха се появили?
 • Какво можем да направим, за да ги предотвратим или облекчим?

Не забравяйте да уведомите лекуващия лекар за всички странични ефекти по време на лечението и след това. Кажете им дори и да не мислите, че страничните ефекти са сериозни. Тази дискусия трябва да включва физическите, емоционалните и социалните ефекти, възникнали в следствие на заболяването.

Попитайте от какви грижи може да се нуждаете у дома и ще може ли да извършвате ежедневните си задачи по време и след лечението.

Проследяване

Грижата за хора, диагностицирани с меланом не свършва, когато активното лечение приключи. Вашият здравен екип ще продължи да проверява, за да се увери, че ракът не се е върнал, да управлява каквито и да е нежелани реакции и да следи общото Ви здравословно състояние. Това се нарича проследяване или диспансерно наблюдение.

Този план може да включва редовни физически и дерматологични (кожни) прегледи и/или медицински изследвания за наблюдение на Вашето възстановяване за следващите месеци и години. Целта на проследяването е да се търси рецидив или разпространение на болестта, както и нов първичен меланом. Програмата за проследяване и наблюдение на човек с анамнеза на меланом се основава на риска от повторната му поява (рецидив). Тя е силно индивидуална и може да варира в зависимост от пациента. Най-важните части от това наблюдение са Вашата медицинска история (анамнеза) и физикални изследвания.

Следене за рецидив

Една от целите на последващата грижа е да се провери дали има рецидив. Ракът рецидивира, защото малките участъци от ракови клетки могат да останат незабелязани в организма. С течение на времето тези клетки могат да се увеличат на брой, докато не се появят на резултатите от изледванията или да причинят оплаквания.

По време на диспансерното проследяване, лекар, запознат с Вашата медицинска история, може да Ви даде персонализирана информация за Вашия риск от рецидив. Вашият лекар ще зададе конкретни въпроси за Вашето здраве. Някои хора могат да правят кръвни тестове или образни изследвания като част от редовните грижи за проследяване, но препоръките за изследвания зависят от няколко фактора, включително вида и стадия на първоначално диагностицирания рак и вида на назначеното за него лечение.

Обикновено физикалните и кожните изследвания се извършват на всеки 3 до 6 месеца за първите 2 до 3 години, а след това веднъж годишно. Вашият лекар обаче може да Ви препоръча различен график за проследяване. Той може да включва рентгенография на гръдния кош, КT, ЯМР и/или ПЕТ-КT сканиране, ако меланомът има по-голям шанс да се завърне. При хора, лекувани за ранен стадий на заболяването, сканирането обикновено не се препоръчва при проследяване.

Предотвратяване и откриване на втория рак на кожата

Рутинният скрининг с преглед на кожата за нов меланом и не-меланомен рак на кожата е необходима част от последващата грижа, както и предпазването от слънцето и избягването на слънчева светлина. Скринингът за меланом и други ракови заболявания на кожата може да включва фотография на бенките от лекар или друг медицински специалист. Ако е възможно може да попитате Вашия лекар за копия на направените снимки снимки и да научите как да правите самостоятелно кожен тест. Съществуват все повече доказателства, че хората, които са наблюдавани на база фотографиране, се диагностицират в по-ранен стадий на меланома.

Защитата на кожата от ултравиолетовите лъчи е важна за предотвратяване на втори рак на кожата, или меланом или не-меланомен рак на кожата. Много хора, които се лекуват за меланом, водят активен начин на живот на открито. Важно е да предприемете мерки, за да се предпазите от по-нататъшно увреждане на кожата. Можете да се предпазите от влиянието на слънцето като:

 • Дейностите на открито са преди 10:00 или след 16:00 часа;
 • Носете дълги ръкави и панталон;
 • Използвайте широкоспектърно слънцезащитно покритие с SPF (слънцезащитен фактор) най-малко 30;
 • Носете UV-защитни слънчеви очила;
 • Носете шапка.

Основното съображение след диагностицирането и лечението на меланома е адаптиране начина на живот на пациента към специални предпазни мерки, като използване на слънцезащитни средства или избягване на слънчева светлина по всяко време, както и избягване на соларни уреди за придобиване на тен на закрито. Освен това, ако човек работи на място, където има висока степен на излагане на слънце, трябва да има предпазване или промяна в средата на работа.

Управление на дългосрочните и късни странични ефекти

Повечето хора очакват да получат странични ефекти при лечение. Често обаче е изненадващо за преживелите, че някои странични ефекти могат да останат дълго след края на лечение. Те се наричат ​​дългосрочни странични ефекти. Освен това други странични ефекти, наречени късни, могат да се развият месеци или дори години след приключване на терапията. Дългосрочните и късни ефекти могат да включват както физически, така и емоционални промени.

Обсъдете с Вашия лекар риска от развитие на такива нежелани реакции въз основа на вида на рака, индивидуалния план за лечение и цялостното Ви здравословно състояние. Ако сте имали лечение, за което се знае, че причинява специфични късни ефекти, може да имате и някои физикални прегледи, сканиране или кръвни изследвания.

За ранен етап на тънък меланом, хирургическата намеса е най-често амбулаторна операция с малка нужда от рехабилитация. При по-дебел меланом е възможно да има нужда от рехабилитация след лечение в зависимост от местоположението на операцията. Попитайте лекуващия лекар как те могат да бъдат управлявани (контолирани).

 

 

Reprinted/adapted with permission. © 20xx American Society of Clinical Oncology. All rights reserved.

Адаптирани с разрешението на Американската Асоциация на Онколозите (ASCO). Всички права запазени.