Обади се

Малигнен меланом

Въведение

Най-дълбокият слой на епидермиса, разположен точно над дермата, съдържа клетки, наречени меланоцити. Меланоцитите произвеждат пигмента или цвета на кожата. Меланомът започва развитието си, когато здравите меланоцити се променят и растат неконтролируемо, образувайки злокачествен тумор. Злокачествените тумори могат да растат и да се разпространят в други части на тялото. Понякога меланомът се развива от нормална бенка, която човек вече има върху кожата си.

Меланомът може да се развие навсякъде по тялото, включително главата и шията, кожата под ноктите, гениталиите и дори ходилата на краката или дланите на ръцете. Меланомът може да не е оцветен като бенка. Той може да няма цвят или да е леко зачервен, което се нарича амеланотичен меланом.

Когато се установи рано, меланомът често може да бъде излекуван чрез хирургична намеса. Меланомът обаче е най-сериозната форма на рак на кожата. Той може да расте дълбоко в кожата, наречен инвазивен меланом. Той може също така да нахлуе в лимфните възли и кръвоносните съдове и да се разпространи в далечни части на тялото.

Този раздел се фокусира върху кожния меланом, който е меланом развиващ се първо в кожата. Меланомът може също да се развие и в лигавиците, които са в устата, стомашно-чревния тракт, влагалището на жената и други места по тялото. Меланомът може да се развие и в окото.

 

 

Reprinted/adapted with permission. © 20xx American Society of Clinical Oncology. All rights reserved.

Адаптирани с разрешението на Американската Асоциация на Онколозите (ASCO). Всички права запазени.