Обади се

Рак на стомаха

Въведение

Стомахът се намира в горната част на корема и играе основна роля при смилането на храната. Когато храната се поглъща, тя се изтласква надолу по мускулест, тръбовиден орган, наречен хранопровод, който свързва гърлото със стомаха. След това храната влиза в стомаха. Стомахът смесва храната и освобождава стомашните сокове, които помагат за разграждането и смилането на храната. След това храната се премества в тънките черва за по-нататъшно храносмилане.

Видове рак на стомаха

Карциномът на стомаха, наричан още рак на стомаха, започва когато здравите клетки в стомаха започнат неконтролируемо делене. Един тумор може да бъде злокачествен или доброкачествен. Карциномите са злокачествени, което означава, че туморът може да расте и да се разпространява в други части на тялото. Доброкачественият тумор може да расте, но не се разпространява. Ракът може да започне в която и да е част от стомаха. Той може да се разпространи в близките лимфни възли и други части на тялото, като например черния дроб, костите, белите дробове и яйчниците при жените.

Най-честият вид рак на стомаха е аденокарциномът. Той започва в жлезистата тъкан, която покрива вътрешността на стомаха. Други видове злокачествени тумори, които се образуват в стомаха могат да бъдат лимфом, сарком и карциноидни тумори, но те са по-редки.

 

 

Reprinted/adapted with permission. © 20xx American Society of Clinical Oncology. All rights reserved.

Адаптирани с разрешението на Американската Асоциация на Онколозите (ASCO). Всички права запазени.

Преведено и редактирано от д-р Надя Накова.