Обади се

Рак на стомаха

Рискови фактори и превенция

Рисковият фактор е нещо, което увеличава шансовете на човек да развие рак. Въпреки че рисковите фактори често оказват влияние върху развитието на тумора, повечето от тях не причиняват директно рак. Някои хора с налични различни рискови фактори никога не развиват карцином, докато други го развиват без известни налични рискови фактори. Все пак познаването на рисковите фактори и говоренето за тях с вашия лекар може да ви помогне да направите по-информиран избор за начина на живот и грижата за вашето здраве.

Следните фактори могат да повишат риска от развитие на рак на стомаха:

  • Възраст. Ракът на стомаха се среща най-често при хора над 55 години.
  • Пол. Мъжете са два пъти по-склонни да развият рак на стомаха от жените.
  • Бактерии. Често срещаната бактерия, наречена Helicobacter pylori или H. pylori, причинява възпаление на стомаха и язва. Също така се счита за една от основните причини за рак на стомаха. Може да се извърши изследване за Н. pylori и при налична инфекция, тя може да се лекува с антибиотици. Тестването на H. pylori се препоръчва, ако сте имали роднина от първа линия, като например родител, сестра или дете, при които е диагностициран рак на стомаха или инфекция с H. pylori. Други членове на семейството също могат да го имат. Инфекцията трябва да се лекува, ако бъде открита.
  • Семейна история / унаследяване. Хората, които имат родител, дете или брат / сестра с рак на стомаха, са изложени на повишен риск. В допълнение, някои наследствени генетични нарушения, като наследствен дифузен рак на стомаха, синдром на Линч, наследствен рак на гърдата и яйчниците и фамилна аденоматозна полипоза , могат да имат повишен риск от рак на стомаха.
  • Раса/етнос. Ракът на стомаха е по-често срещан при чернокожи, испанци и азиатци.
  • Диета. Диетата с високо съдържание на сол е свързана с повишен риск от рак на стомаха. Това включва храни, консервирани чрез сушене, пушене, осоляване или накисване и храни с голямо количество добавена сол. Консумирането на пресни плодове и зеленчуци може да помогне за намаляване на риска.
  • Предишни операции или общо състояние. Хората, които са претърпели стомашна операция, имат злокачествена анемия или ахлорхидрия, са с по-висок риск от развитие на рак на стомаха. Злокачествената анемия е тежко намаляване на броя червени кръвни клетки, причинено от неправилно абсорбиран витамин В12. Ахлорхидрия е липсата на хлороводородна киселина в стомашните сокове, които помагат при храносмилането.
  • Експозиция в работната среда. Излагането на определени вредни прахове и газове може да увеличи риска от развитие на рак на стомаха.
  • Тютюнопушенe и алкохол. Тютюнопушенето и прекомерната консумация на алкохол могат да увеличат риска от развитие на рак на стомаха.
  • Затлъстяване. Излишното телесно тегло увеличава риска от развитие на рак на стомаха.

 

 

Reprinted/adapted with permission. © 20xx American Society of Clinical Oncology. All rights reserved.

Адаптирани с разрешението на Американската Асоциация на Онколозите (ASCO). Всички права запазени.

Преведено и редактирано от д-р Надя Накова.