Обади се

Рак на стомаха

Поставяне на диагноза

Лекарите използват различни изследвания, за да открият стомашния карцином. Те правят също така тестове, за да проучат дали туморът се е разпространил в друга част на тялото, различна от мястото, от което е започнал. Ако това се случи, процесът се нарича метастазиране. Образните изследвания могат да покажат дали туморът се е разпространил. Лекарите могат да направят и други изследвания с цел да научат кои лечения ще са най-подходящи за стадия на заболяването.

За повечето видове рак биопсията е единственият сигурен начин за лекаря да разбере дали в определена област на тялото има тумор. При биопсия лекарят взема малка проба от тъкан за тестване в лаборатория. Ако биопсията не е възможна, лекарят може да предложи други изследвания, които ще помогнат за поставянето на диагноза.

Списъкът по-долу описва възможностите за диагностициране на стомашен карцином. Не всички изброени изследвания са показани за всеки пациент. Вашият лекар ще вземе под внимание следните фактори при избора на изследване:

 • видът на предполагаемия карцином;
 • съществуващите признаци и симптоми;
 • възраст и общо здравословно състояние;
 • резултатите от предишни медицински изследвания;
 • предварителни тестове.

В допълнение към физикалното изследване, могат да се използват и следните тестове за диагностициране на стомашен карцином:

 • Биопсия. Биопсията е отстраняването на малко количество тъкан за изследване под микроскоп. Други изследвания могат да предполагат наличието на рак, но само биопсията може да постави диагнозата. След това патологът анализира пробата. Патологът е лекар, който специализира в интерпретирането на лабораторни тестове и оценяването на клетките, тъканите и органите за диагностициране на болестта.
 • Ендоскопия. Ендоскопията позволява на лекаря да види вътрешността на тялото с тънка, осветена, гъвкава тръба, наречена гастроскоп или ендоскоп. Пациентът може да бъде седиран (упоен), тъй като тръбата се вкарва през устата, надолу по хранопровода и достига стомаха и тънкото черво. Лекарят може да вземе част от тъкан като биопсия по време на ендоскопията и да я изследва за признаци на рак.
 • Ендоскопски ултразвук. Този тест е подобен на ендоскопия, но гастроскопът има малка ултразвукова сонда в края. Ултразвукът използва звукови вълни, за да създаде картина на вътрешните органи. Едно ултразвуково изображение на стената на стомаха помага на лекарите да определят до каква степен ракът се е разпространил в стомаха и близките лимфни възли, тъкани и органи, като черния дроб или надбъбречните жлези.
 • Рентгенова снимка. Рентгеновото изображение е начин да се създаде картина на структурите в тялото, като се използва малко количество радиация.
 • Бариева каша. Пациентът поглъща специална каша, съдържаща барий, след което се правят редица рентгенови снимки. Барият покрива лигавицата на хранопровода, стомаха и червата. По този начин тумори или други аномалии по-лесно се визуализират под рентгеновите лъчи.
 • Компютърна томография (КT или КAТ). Компютърната томография или скенерът е неинвазивно медицинско изследване, при което с помощта на рентгенови лъчи и компютърна обработка се изгражда детайлен триизмерен образ на различни органи или анатомични зони на човешкото тяло. Понякога се използва специално багрило, т.нар. контрастно вещество, за по-подробен изглед. Контрастното вещество може да се приложи интравенозно или да се приеме през устата.
 • Магнитно-резонансна томография /ЯМР/. При този вид изследване се използват магнитни полета, а не рентгенови лъчи, за да се представи детайлно изображение на различни зони на тялото. ЯМР се използва и за измерване на размерите на тумора. Преди сканирането на пациента се дава специално багрило, за да се създаде по-ясна картина. Контрастното вещество се инжектира във вената на пациента.
 • Позитронна емисионна томография PET (ПЕТ) или PET-CT (ПЕТ-КТ) сканиране. ПЕТ сканирането обикновено се комбинира с КТ изследване (виж по-горе), наречено PET-CT (ПЕТ-КТ) сканиране. Въпреки това, може да чуете Вашия лекар да нарече тази процедура само ПЕТ скенер. ПЕТ сканирането е начин да се създадат снимки на органи и тъкани в тялото. Малко количество радиоактивна глюкоза се инжектира в тялото на пациента. Тя се поглъща от клетките, които използват най-много енергия. Тъй като ракът е склонен да използва енергията си активно, той абсорбира повече от радиоактивната глюкоза. Скенерът след това регистрира поглъщането на това вещество в тялото и показва зоните, в които то се е натрупало най-много.
 • Лапароскопията. Лапароскопията е малка операция, при която хирургът вмъква тънка, осветена, гъвкава тръба, наречена лапароскоп, в коремната кухина. Използва се, за да се установи дали ракът се е разпространил в лигавицата на коремната кухина или черния дроб. КТ или ПЕТ сканирането често не може да открие рак, който се е разпространил в тези области.

След приключване на диагностичните тестове, Вашият лекар ще обсъди всички резултати с Вас. Ако бъде поставена диагноза рак, то тези резултати ще помагат на лекаря да определи стадия на тумора и да избере най-подходящото лечение за него.

 

 

Reprinted/adapted with permission. © 20xx American Society of Clinical Oncology. All rights reserved.

Адаптирани с разрешението на Американската Асоциация на Онколозите (ASCO). Всички права запазени.

Преведено и редактирано от д-р Надя Накова.