Обади се

Рак на стомаха

Как да преминем през лечението? Странични ефекти и късни странични ефекти

Добре е да знаете, че болничният екип от специалисти ще работи за предотвратяване и облекчаване на нежеланите реакции; лекарите наричат ​​тази част от лечението палиативни грижи и те са важна част от вашия план за лечение, независимо от възрастта или стадия на болестта. 

Справяне с физически странични ефекти

Промените във физическото ви здраве зависят от няколко фактора, включително стадия на рака, продължителността и дозата на лечението и вашето общо състояние. Научете повече за справянето със страничните ефекти от лечението. Понякога физическите нежелани реакции могат да се появят след края на лечението. Лекарите наричат ​​тези прояви късни странични ефекти, т.е. ефекти, които се появяват месеци или години след края на лечението. Третирането на късните странични ефекти е важна част от грижите за пациента. Научете повече за късните странични ефекти.

Справяне с емоционалните и социалните проблеми

След поставянето на диагнозата е възможно да възникнат емоционални и социални проблеми. Това може да изисква справяне с трудни емоции, като тревожност или гняв, или контрол на нивото на стрес. Понякога пациентите изпитват затруднение при изразяване на чувствата си към близките, а те от своя страна не знаят какво да кажат в отговор. Пациентите и техните семейства е хубаво да споделят чувствата си с психолог. Научете повече за справянето с емоциите.

Грижа за любим човек със стомашен карцином

Членовете на семейството и приятелите често играят важна роля в грижата за човек със стомашен карцином. Полагащите грижи могат да осигурят физическа, практическа и емоционална подкрепа на пациента, дори и те да живеят далеч. Тези хора могат да имат и редица отговорности в ежедневието на пациента или само при необходимост. По-долу са изброени някои от отговорностите, които може да има грижещия се за болен човек: 

 • осигуряване на подкрепа и окуражаване; 
 • даване на лекарства; 
 • помощ при контрола на симптомите и нежеланите реакции; 
 • координиране на медицинските прегледи; 
 • осигуряване на транспорт до болницата при насрочен преглед; 
 • помощ при хранене; 
 • помощ в ежедневните домашни задължения; 
 • справяне със застрахователни и финансови въпроси. 

Научете повече за грижите, от които ще има нужда пациента. Говорете с вашия болничен екип за възможните нежеланите реакции. 

Преди да започнете лечението, говорете с вашия лекар за нежеланите реакции, които могат да възникнат. Това са примерни въпроси, които може да го питате: 

 • Кои странични ефекти са най-вероятни да се проявят? 
 • Кога е могат да се проявят? 
 • Какво можем да направим, за да ги предотвратим или облекчим? 

Не забравяйте да уведомите лекарите за всички странични ефекти, които изпитвате по време на лечението и след това. Споделете с тях, дори и да не мислите, че страничните ефекти са сериозни. В този разговор трябва да включва не само физическите, но и емоционалните и социалните проблеми, възникнали заради рака. Също така попитайте  от какви грижи ще са необходими у дома. Попитайте и за ежедневни задачи по време и след лечението. Това може да ви помогне да направите план.

 

 

Reprinted/adapted with permission. © 20xx American Society of Clinical Oncology. All rights reserved.

Адаптирани с разрешението на Американската Асоциация на Онколозите (ASCO). Всички права запазени.

Преведено и редактирано от д-р Надя Накова.