Рак на простата

За простатната жлеза

Простатата е жлеза с формата на орех, разположена зад основата на мъжкия член, пред правото черво и под пикочния мехур. Той обгръща уретрата – канал, който пренася през члена урина и семенна течност. Основната функция на простатата е да произвежда семенната течност, която предпазва, поддържа и помага за транспортирането на спермата.

За карцинома на простатата

Карциномът започва, когато здравите клетки в простатата се изменят и нарастват извън контрол, образувайки тумор. Туморът може да бъде злокачествен или доброкачествен. Злокачествените тумори могат да растат и да се разпространят в други части на тялото. Доброкачествен тумор означава, че туморът може да расте, но няма да се разпространи.

Простатният карцином (ПК) е малко по-необичаен в сравнение с други видове рак. Това е така, защото много тумори на простатата не се разпространяват в други части на тялото. Някои ракови болести на простатата растат много бавно и не могат да причинят симптоми или проблеми в продължение на години. Дори когато ПК се е разпространил в други части на тялото, често може да се лекува и контролира, което позволява на мъжете с напреднала болест да живеят с добро здраве и качество на живот в продължение на няколко години. Въпреки това, ако карциномът не може да бъде добре контролиран със съществуващите лечения, той може да причини болка, умора и понякога смърт.

За простатоспецифичния антиген (PSA)

Простатоспецифичният антиген (PSA) е протеин, произведен от клетки в простатната жлеза. Открива се с помощта на кръвен тест. По-високи от нормалните нива на PSA могат да се открият при мъжете с простатен карцином (ПК), както и при други неракови нарушения на простатата. Тези нарушения включват доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ), която е уголемена простата, и простатит, който е възпаление или инфекция на простатата. Освен това, еякулацията и карането на велосипед може временно да увеличи стойностите на PSA, така че тези дейности трябва да се избягват, преди хората да бъдат тествани за PSA. 

Повече от 95% от ПК са тип аденокарциноми. Рядък вид ПК, известен като невроендокринен карцином или дребноклетъчен карцином, обикновено е по-агресивен, разпространява се по-рано извън простатата и по правило не води до  прекалено много висок PSA.

 

 

Reprinted/adapted with permission. © 20xx American Society of Clinical Oncology. All rights reserved.

Адаптирани с разрешението на Американската Асоциация на Онколозите (ASCO). Всички права запазени.