Рак на простата

Рискови фактори и превенция

Рисковият фактор е нещо, което увеличава шансовете на човек да развие карцином. Въпреки че рисковите фактори често оказват влияние върху развитието на тумора, повечето от тях не причиняват директно карцином. Някои хора с няколко рискови фактора никога не развиват карцином, като други го развиват без известни рискови фактори. Все пак познаването на рисковите фактори и говоренето за тях с Вашия лекар може да Ви помогне да направите по-информиран избор за начина на живот и здравеопазването Ви.

Следните фактори могат да повишат риска от развитие на рак на простатата:

Възраст. Простатният карцином (ПК) се увеличава с възрастта, особено след 50-годишна възраст. Повече от 80% от карциномните болести на простатата се диагностицират при мъже, навършили 65 години.

Раса/етнос. Черните мъже имат по-висок риск от ПК, отколкото белите мъже. Те също така са по-склонни да развият ПК в по-ранна възраст и да имат агресивни тумори, които растат бързо. Точните причини за тези различия не са известни и могат да включват социалноикономически или други фактори. При мъже тип испански (латиноамерикански) рискът за развитие на ПК и смъртността от този болест са по-малки, отколкото  при белите мъже от неиспански тип.

Простатният сарцином се среща най-често в Северна Америка и Северна Европа. Също така изглежда, че ПК се увеличава сред азиатските мъже, живеещи в урбанизирана среда, като например Хонконг, Сингапур и Северна Америка и европейските градове, особено сред тези, които имат по-малко физическа активност и по-малко здравословна диета.

Семейна история. Простатен карцином, който се развива в семейство, наречен фамилен ПК, се среща в около 20%. Този вид ПК се развива поради комбинация от общи гени и споделени фактори на околната среда или начина на живот.

Наследственият ПК е рядък и представлява около 5% от случаите. Наследствен ПК възниква, когато генните мутации се предават в рамките на едно семейство от поколение на поколение. Наследствен ПК може да бъде подозиран, ако фамилната анамнеза на човек включва някоя от следните характеристики: (i) трима или повече роднини от първа степен са диагностицирани с ПК; (ii) установен ПК от три поколения от същата страна на семейството; (iii) двама или повече близки роднини, като баща, брат, син, дядо, чичо или племенник от същата страна на семейството, диагностицирани с ПК преди 55-годишна възраст.

Ако човек има роднина от първа степен, т.е. баща, брат или син, с ПК, рискът от развитие на карцином е два до три пъти по-висок от средния. Този риск нараства с броя на роднините, диагностицирани с ПК.

Наследствен синдром на карцином на гърдата и яйчниците (HСКГЯ). Свързва се с мутации на гените BRCA1 и/или BRCA2. Съкращението BRCA означава BReast CАncer (карцином на гърдата). По правило HСРГЯ най-често се свързва с повишен риск от карцином на гърда и яйчник при жени. Обаче мъжете с HСРГЯ също имат повишен риск от развитие на карцином на гърдата и по-агресивна форма на ПК. Предполага се, че мутации в гените BRCA1 и BRCA2 причиняват само малък процент от фамилния ПК. Мъжете, които имат BRCA1- или BRCA2-мутации, трябва да обмислят скрининг за ПК в по-ранна възраст. Генетичното тестване може да бъде подходящо само за семейства с ПК, които също могат да имат HСРГЯ. Говорете със съветник по генетика или с лекар за повече информация.

Други генетични промени. Други гени, които могат да носят повишен риск от развитие на ПК, включват HPC1, HPC2, HPCX и CAPB. Въпреки това, нито един от тях не е показал, че причинява ПК или е специфичен за тази болест. Изследванията за идентифициране на гени, свързани с повишен риск от ПК, продължават и изследователите непрекъснато научават повече за това как специфичните генетични промени могат да повлияят върху развитието на ПК. Понастоящем няма налични генетични тестове за определяне на шанса на човек да развие ПК.

Диета. Никое проучване не доказва, че диетата и храненето могат директно да причинят или предотвратят развитието на ПК. Въпреки това, много изследвания, които разглеждат връзките между определени хранителни навици и рак, предполагат, че може да има връзка.

Превенция

Различни фактори причиняват различни видове карциноми. Изследователите продължават да разглеждат кои фактори причиняват този вид карцином. Въпреки че няма доказан начин да се предотврати напълно тази болест, може да сте в състояние да намалите риска. Говорете с Вашия лекар за повече информация относно Вашия личен риск от карцином.

Хормони и хемопрофилактика. Високите нива на тестостерон (мъжки полов хормон) могат да ускорят или да причинят развитие на простатeн карцином (ПК). Например, много необичайно е за човек, чието тяло вече не произвежда тестостерон, да развие ПК. От друга страна, спирането на производството на тестостерон, наречено андроген-подтискаща терапия (ADT), често свива простатния тумор. Един клас лекарства, наречени 5-алфа-редуктазни инхибитори (5-ARI), който включва дутастерид (Аводарт) и финастерид (Проскар), може да понижи риска от развитие на ПК. В клиничните проучвания и двата медикамента намаляват риска от ПК. Някои предишни проучвания предполагат, че 5-ARI са свързани с по-агресивните ракови заболявания на простатата, но по-нови проучвания показват, че това твърдение не е вярно. Интересното е, че според резултатите от дългосрочното последващо проучване, публикувано през 2013 г., 78% от мъжете, приемащи финастерид или плацебо, са живи 15 години по-късно. Тези резултати показват, че приемането на финастерид не намалява риска от смърт при мъжете с ПК. Този въпрос остава спорен и Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) не е одобрила тези лекарства за профилактика на ПК. Въпреки това, 5-ARI е одобрена от FDA за лечение на симптоми на долните пикочни пътища. Тъй като решението за приемане на 5-ARI е различно за всеки пациент, всеки мъж, който обмисля приемането на този клас лекарства, трябва да обсъди със своя лекар ползите и нежеланите реакции.

Диетични промени. В момента няма достатъчно информация, за да се дадат ясни препоръки за ролята, която диетата играе при ПК. Може да е необходимо да се направят промени в диетата много години по-рано в живота на човека, за да се намали рискът от развитие на ПК. Ето кратко обобщение на настоящити изследвания: диета с високо съдържание на мазнини, особено животинска мазнина, може да увеличи риска от ПК. Въпреки това, все още няма проспективни проучвания, т.е. проучвания, които наблюдават мъже, които правят диети или с високо съдържание на мазнини, или с ниско съдържание на мазнини, и след това се измерва общият брой мъже във всяка група с ПК, които да показват, че диетата с високо съдържание на животински мазнини повишават риска от ПК. Диета с високо съдържание на зеленчуци, плодове и бобови растения, като боб и грах, може да намали риска от ПК. Не е ясно кои хранителни вещества са пряко отговорни. Въпреки че ликопенът (хранителна съставка, открита в домати и други зеленчуци) се свързва с по-нисък риск от ПК, досега данните не са дооказали това. Понастоящем няма конкретни витамини, минерали и други добавки, които да са показали в клиничните изпитания със сигурност, че могат да предотвратят ПК. Някои от тях, включително витамин D, витамин Е и селен, дори могат да бъдат вредни за някои мъже. Мъжете трябва първо да говорят с лекарите си, преди да приемат добавки за предотвратяване на ПК. Специфичните промени в диетата може и да спрат или да забавят развитието на ПК и е възможно такива промени да се направят в началото на живота, за да имат ефект.

 

 

Reprinted/adapted with permission. © 20xx American Society of Clinical Oncology. All rights reserved.

Адаптирани с разрешението на Американската Асоциация на Онколозите (ASCO). Всички права запазени.