Рак на простата

Справяне с лечението

Всяко лечение на простатен карцином (ПК) може да предизвика нежелани реакции или промени в тялото Ви, както и в чуствата и усещанията Ви. Поради много причини различните пациенти не изпитват еднакви нежелани реакции, дори когато получават едно и също лечение за същия тип карцином. Това може да направи трудно предвиждането как ще се почувствате по време на лечение.

Докато се подготвяте за започване на лечебния план, е нормално да се страхувате от странични ефекти, свързани с терапията. Болничният екип от здравни специалисти ще работи за предотвратяване и облекчаване на нежеланите реакции. Лекарите наричат ​​тази част от лечението палиативно и това е важна част от плана, независимо от възрастта или стадия на болестта.

Справяне с физически странични ефекти. Промените във физическото състояние зависят от няколко фактора, като стадий на болестта, продължителност и доза на лечението, както и от общото здравословно състояние на пациента. Всяко обсъждане на нежеланите реакции трябва да обхваща също и фертилитета, сексуалната функция и функцията на пикочния мехур.

Понякога физическите нежелани реакции могат да продължат след края на лечението и се наричат дългосрочни странични ефекти. Страничните ефекти, които се появяват месеци или години след края на лечението, се наричат късни. Третирането на дългосрочните и късните странични ефекти е важна част от грижите за онкоболния. 

Справяне с емоционални и социални ефекти. Може да се появят емоционални и социални нежелани ефекти след поставяне на диагноза простатен карцином. Това може да включва справяне с трудни емоции, като тревожност или гняв, или управление на нивото на стрес. Понякога пациентите имат проблеми с изразяване на чувствата си към близките, а понякога близките не знаят какво да кажат в замяна.

Пациентите и техните семейства се насърчават да споделят чувствата си със специалист. Можете също така да намерите стратегии за справяне с емоционални и социални странични ефекти в отделен раздел на този уебсайт; този раздел включва различни ресурси за намиране на поддръжка и информация, които да отговарят на Вашите нужди.

Грижа за любим човек с карцином. Членовете на семейството и приятелите често играят важна роля в грижата за човек с ПК. Грижещете се могат да осигурят физическа, практическа и емоционална подкрепа на пациента, дори ако живеят далеч.

Близките могат да имат редица отговорности – ежедневно или само при необходимост. По-долу са посочени някои от отговорностите, които има грижещият се за онкоболен:

 • осигуряване на подкрепа и насърчаване;
 • предоставяне на лекарства;
 • помощ за управлението на симптомите и нежеланите реакции;
 • координиране на медицинските посещения при лекар; 
 • осигуряване на пътуване до уговорена среща;
 • помощ при хранене;
 • помагане при домашните задължения;
 • справяне със застрахователни и финансови въпроси.

Научете повече за оказване на грижи за онкоболен, консултирайте се с членове от болничния екип.

Преди да започнете лечението, говорете с Вашия лекар за възможните нежелани реакции и задайте въпроси като:

 • Кои странични ефекти са най-вероятни?
 • Кога е вероятно да се случат?
 • Какво можем да направим, за да ги предотвратим или облекчим?

Не забравяйте да уведомите Вашия лекуващ лекар за всички промени, които се случват  с Вас по време на лечението и след това. Кажете им, дори и да не мислите, че страничните ефекти са сериозни. Това обсъждане трябва да включва физически, емоционални и социални ефекти от карцинома. Също така попитайте от какви грижи може да се нуждаете у дома и за извършване на ежедневни Ви задачи по време и след лечението. 

Проследяване

Грижата за мъжете, диагностицирани с простатен карцином (ПК), не приключва, когато активното лечение приключи. Болничният екип ще продължи да проверява дали туморът не се е възвърнал (рецидивирал), да контролира каквито и да е нежелани реакции, както и да следи за общото здравословно състояние. Това се нарича последващо (диспансерно) проследяване на пациента. Вашето проследяване може да включва редовни физически прегледи, медицински изследвания или и двете. Лекарите ще следят за възстановяването Ви през следващите месеци и години. 

Следене за рецидив 

Една от целите на последващото (диспансерно) проследяване е да се провери дали има наличен рецидив. Карциномът се появява, защото малките участъци от ракови клетки могат да останат незабелязани в организма, но с течение на времето те могат да се увеличат на брой, докато не се появят в резултатите от теста или да причинят оплаквания. По време на проследяването лекар, запознат с Вашата медицинска история, може да Ви даде индивидуална информация за риска от рецидив. Вашият лекар ще зададе конкретни въпроси за здравето Ви. Някои хора могат да имат кръвни тестове или образни изследвания, направени като част от редовното последващо проследяване, но препоръките за изследвания зависят от няколко фактора, като вид и стадий на карцинома, който първоначално е диагностициран, и вид на проведеното лечение.

Контрол на дългосрочни и късни странични ефекти

Повечето хора очакват да получат странични ефекти при получаване на лечение, но често за преживелите карцином е изненадващо, че някои странични ефекти могат да продължат след периода на лечение – наричат ​​се дългосрочни странични ефекти. Освен това, други странични ефекти, наречени късни, могат да се развият месеци или дори години след това. Дългосрочните и късните ефекти могат да включват както физически, така и емоционални промени.

Говорете с лекуващия си лекар за риска от развитие на късни странични ефекти въз основа на стадия на карцинома, индивидуалния план за лечение и цялостното Ви здравословно състояние. Ако сте имали лечение, за което е  известно, че причинява специфични късни реакции, може също да проведете някои физически прегледи, образни или кръвни изследвания, за да ги откриете и да ги контролирате. 

Ако лекар, който не е пряко ангажиран в грижите за карцинома, ще води проследяването Ви, не забравяйте да споделите с него, както и с всички бъдещи здравни работници, които ще срещнете, обобщената информация за плановете от проведеното Ви лечение. Подробностите за лечението са много ценни за медицинските специалисти, които ще се грижат за Вас през целия Ви живот.

Преживяване

Какво е преживяване (оцеляване) на карцином? Преживяването е една от най-сложните части от процеса на карциномната болест, защото е различна за всички. Оцелелите могат да изпитват смесица от силни чувства, включително радост, загриженост, облекчение, вина и страх. Някои хора казват, че оценяват живота си повече след диагнозата карцином и са придобили по-голяма увереност и одобрение за себе си. Други се притесняват много за здравето си и не знаят как да се справят с ежедневието.

Хората, преживели карцином, могат да изпитват стрес при честите си посещения в болницата след края на лечението. Често взаимоотношенията, изградени с медицинския екип, помогнал при лечението и осигурявал чувство за сигурност по време на лечението, сега се пропускат като източник на подкрепа. Това може да е особено важно, тъй като новите грижи и предизвикателства се променят в течение на времето, като например всякакви късни последици от лечението, емоционални предизвикателства, включително страх от рецидив, сексуални въпроси, безпокойство за фертилността, финансови и професионални проблеми.

Всеки мъж, преживял карцином, има индивидуални притеснения и предизвикателства. За преодоляване на всяко едно от тях добра първа стъпка е да разпознаете страховете си и да говорите за тях. Ефективното справяне изисква:

 • разбиране на предизвикателството и проблема, пред които се изправяте;
 • достигане до решения на проблема;
 • искане на подкрепа от другите;
 • чувство на комфорт с избора на действие.

Много от хората, преминали през трудния път на карцинома, смятат, че е полезно да се присъединят към  група за подкрепа и взаимопомощ или онлайн-общност от хора като тях. Това Ви позволява да говорите с хора, които са имали подобни преживявания от първа ръка. Други варианти за намиране на помощ включват разговор с приятел или член на болничния медицински екип, индивидуално консултиране или молба за помощ в центъра, в който сте получавали лечение.

Промяна на ролята в оказването на грижи. Членовете на семейството и приятелите могат също да преминават през периоди на преход. Грижещият се за онкоболен играе много важна роля в подкрепата на пациента, като предоставя физическа, емоционална и практическа грижа ежедневно или при необходимост. Много от тези хора се фокусират върху осигуряването на тази подкрепа, особено ако продължителността на лечението трае много месеци или повече.

След като лечението е приключило, ролята на гижещия се често се променя. В крайна сметка нуждата от грижи, свързани с карцинома, ще става много по-малка или ще приключи. Хората, грижещи се за близки онкоболни, могат да научат повече за приспособяването към живота след края на тази роля.

Нова перспектива за вашето здраве. За много хора преживяването служи като силен мотиватор за промяна в начина на живот. Мъжете, които се възстановяват от простатен карцином, се насърчават да следват установените насоки за добро здраве, например да не пушат, да ограничават алкохола, да се хранят добре и да управляват стреса. Редовната физическа активност може да Ви помогне да възстановите силата и енергийното си ниво. Болничният екип от специалисти може да Ви помогне да създадете подходящ план за упражнения въз основа на Вашите нужди, физически способности и фитнес ниво. 

Освен това е важно да се правят медицински прегледи и изследвания (виж Проследяване), за да се грижите адекватно за Вашето здраве. Целта на рехабилитацията е да помогне на хората да възвърнат контрола над много аспекти на живота си и да останат по възможност независими и продуктивни.

 

 

Reprinted/adapted with permission. © 20xx American Society of Clinical Oncology. All rights reserved.

Адаптирани с разрешението на Американската Асоциация на Онколозите (ASCO). Всички права запазени.