Тумори на глава и шия

Рискови фактори

Рисков фактор обхващат всички фактори на средата и вредни навици, които увеличават вероятността от развитие на карцином. Въпреки че повечето рискови фактори влияят на развитието на един злокачествен процес, повечето от тях не са директна причина за появата му. Някои хора с повече рискови фактори в начина си на живот никога не се разболяват от карцином, а хора, при които отсъстват рискови фактори, развиват онкологично заболяване. Познаването на различните рискови фактори ни позволява да ги обсъдим с лекаря си и сами да изберем как да живеем.

Двата водещи рискови фактора, които значително повишават риска от развитие на тумори на глава и шия, са:

 • Тютюнопушене. Използването на тютюневи изделия включва пушене на цигари, пурети или пури; дъвченето на тютюн; и употребата на емфие. Това е най-големият рисков фактор за туморите на глава и шия. Осемдесет и пет процента (85%) от карциномите на глава и шия са свързани с употребата на тютюн, а количеството на изпушените цигари може да повлияе на прогнозата, която е шанс за възстановяване. В допълнение, пасивното тютюнопушене също увеличава риска от развитие на рак на главата и шията. 
 • Алкохол. Честата и прекомерна консумация на алкохол повишава риска от развитие на рак в устата, фаринкса, ларинкса и хранопровода. Прекомерната употребата на алкохол и цигари увеличават още повече този риск.

Други фактори, които могат да повишат риска от развитие на рак на главата и шията на човек, включват:

 • Продължително излагане на слънце. Това се отнася най-често за рак на кожата в областта на главата и шията и за рака на устните. 
 • Човешкия папиломен вирус (HPV). Изследванията показват, че инфектирането с HPV е рисков фактор за туморите на глава и шия. Сексуалните контакти с човек, който носи HPV, е най-честият начин, по който човек получава HPV. Има различни видове HPV субтипове, наречени щамове. Изследването свързва някои HPV щамове по-силно с определени видове ракови заболявания.  
 • Вирусът на Epstein-Barr (EBV). Анамнезата за EBV вирусна инфекция наречена  мононуклеоза, играе роля в етиологията на назофарингеалния карцином. 
 • Пол. Мъжете са 2 до 3 пъти по-склонни от жените да развият рак на главата и шията. Въпреки това, честотата на рака на главата и шията при жените се увеличава от няколко десетилетия, поради увеличаване на броя на пушачките. 
 • Възраст. Хората на възраст над 40 години са изложени на по-висок риск от рак на главата и шията. 
 • Лоша орална хигиена. Лошата грижа за устата и зъбите също се посочва като фактор, който може да увеличи риска от рак на главата и шията. 
 • Вредни частици, които могат да бъдат инхалирани. Вдишването на азбест, дървесен прах, изпаренията от различни бои и някои химикали могат да увеличат риска от тумори на главата и шията. 
 • Марихуана. Изследванията показват, че хората, които употребяват марихуана, могат да бъдат изложени на по-висок риск от карциноми на главата и шията. 
 • Лошо хранене. Диета с ниско съдържание на витамини А и В може да повиши риска от рак на главата и шията. 
 • Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) и ларингофарингеален рефлукс (LPRD). Рефлуксът на стомашната киселина в горните дихателни пътища и гърлото е предразполагащ фактор, свързан с развитието на рак на главата и шията. 
 • Отслабена имунна система. Слабата имунна система може да повиши риска от тумори на глава и шия.

Превенция

Различни фактори причиняват различни видове рак. Изследователите продължават да разглеждат факторите, които причиняват този вид рак. Въпреки че няма доказан начин да се предотврати напълно тази болест, може да намалите риска. Говорете с Вашия лекар за повече информация относно Вашия личен риск от рак.

Спирането на употребата на всички тютюневи изделия е най-важното нещо, което човек може да направи, за да намали риска,това правило важи дори и за хора, които пушат от много години. Другите стъпки, които могат да намалят риска от рак на главата и шията включват:

 • Избягвайте прекомерна консумация на алкохол.
 • Избягване на употребата на марихуана.
 • Използвайте слънцезащитни средства редовно, включително балсам за устни с подходящ фактор за защита от слънце (SPF).
 • Намалете на риска от HPV инфекция чрез получаване на HPV ваксина или чрез ограничаване на броя на сексуалните партньори,  с увеличаването на броя партньори, се увеличава и риска от HPV инфекция. Използването на презерватив по време на секс не може напълно да ви предпази от HPV. 
 • Поддръжка и правилна грижа за протези. Лошо прилягащите протези могат да задържат тютюневите и алкохолните вещества, причиняващи рак. Състоянието на зъбните протези трябва да се оценява от зъболекар най-малко на всеки 5 години. Протезите трябва да се отстраняват всяка вечер, да се почистват и изплакват всеки ден.