Тумори на глава и шия

Какво представляват клиничните проучвания?

Лекарите и учените непрекъснато търсят нови, по-добри начини за лечение на онкологичните заболявания. За тази цел са създадени научни изследвания, в които се включват доброволци. Тези изследвания се наричат клинични проучвания. Всяко одобрено за използване лекарство е преминало през фазата на клиничните проучвания. Лекарите провеждат такива проучвания в различни фази, които имат различни цели. 

Изследователите искат да разберат дали новото лечение е безопасно, ефективно и по-добро от лечението, което в момента се прилага стандартно в болничните заведения. Тези проучвания оценяват нови медикаменти и методи на лечение и нови мерки за превенция. Пациентите, участващи в клинично изпитване, могат да бъдат от първите, получили новото лечение, преди още да е излязло официално разрешение за употребата му. Трябва да се има предвид, че няма гаранция, че новото лечение ще е безопасно, ефикасно или по-добро от това, което лекарите прилагат в момента. 

Някои клинични проучвания изучават нови начини за облекчаване на симптомите и страничните ефекти от лечението. Други се занимават със справянето с късните странични ефекти, които могат да се проявят дълго след лечението. Разговаряйте с лекаря си относно актуалните клинични проучвания в този момент. 

Решение за включване в клинично проучване

Пациентите решават да се включат в клинично проучване по много причини. За някои хора проучването е най-добрият възможен вариант за лечение. Тъй като стандартните терапии не са идеални, пациентите предпочитат да се сблъскат с несигурността в едно клинично проучване с надежда за по-добър резултат. Други хора доброволстват в проучвания, защото знаят, че това е начинът да се постигне прогрес в лечението на НДКБК. Дори и да не се възползват директно от позитивните ефекти, тяхното участие може да допринесе за много други болни от белодробен карцином. Понякога пациентът се притеснява, че като участник в проучване, той може да не получи терапия, а хапче с плацебо ефект. Тези хапчета се комбинират със стандартно лечение в повечето изпитвания. Когато се използва плацебо, участниците винаги са уведомени.

Рак на главата и шията - последни проучвания

Лекарите работят, за да научат повече за рака на главата и шията, как да го предотвратят, как да го третират най-добре и как да осигурят най-доброто грижи на хората, диагностицирани с това заболяване. Следните области на изследване могат да включват нови възможности за пациентите чрез клинични проучвания.

  • Имунотерапия. Активната област на изследванията на имунотерапията е насочена към лекарства, които блокират протеин, наречен PD-1. PD-1 се намира на повърхността на Т-клетките, които са вид бели кръвни клетки, които помагат на имунната система на тялото да се бори с болестта. Тъй като PD-1 поддържа имунната система да унищожава раковите клетки, спирането на PD-1 от работа позволява на имунната система да премахне по-добре болестта. Има 2 одобрени лекарства за имунотерапия за лечение на метастатични или повтарящи се ракови заболявания на главата и шията. Изследователите изследват PD-1 имунотерапия за хора с рецидивиращ и метастатичен рак на главата и шията в клинични проучвания.
  • Комбинирани терапии. Повечето изследвания за рак на главата и шията са насочени към комбиниране на различни видове лечение, за да се подобри ефективността на лечението и качеството на живот на пациента.
  • Радиочестотна термична аблация (RFA). RFA е минимално инвазивна терапевтична опция, която прилага топлина върху тумора, за да унищожи раковите клетки. Обикновено се използва за лечение на локализиран тумор, който не може да бъде отстранен чрез операция.
  • Генна терапия. Генната терапия е целева форма на лечение, при която се използва биологична манипулация на ген, за да се променят части от генетичен код в клетките на човека. Въпреки че генната терапия е сравнително нова, тя изглежда показва обещание за лечение на рак на главата и шията.
  • Фотодинамична терапия. При фотодинамичната терапия в тумора, който остава по-дълго в раковите клетки, се инжектира чувствителна към светлина субстанция, отколкото в здрави клетки. Лазерът е насочен към тумора, за да унищожи раковите клетки. Дългосрочните ефекти на фотодинамичната терапия все още се изследват.
  • Протонна терапия. Протонната терапия може да бъде добавена към плана за лечение, за да се намали увреждането на здравата тъкан. Тази техника за лъчева терапия може да помогне за защитата на важни структури в главата, като мозъчния ствол и оптичните нерви, които протичат в очите, когато се използват за лечение на назофарингеален рак, хордом или хондросаркома. Хордома е рядък тумор, който обикновено се среща в гръбначния стълб или в основата на черепа. Хондросаркомът е тумор, който се развива в хрущяла.
  • HPV. Изследователите продължават да изследват връзката между HPV и рак на главата и шията. Тези проучвания оценяват защо HPV повишава риска от заболяването и как вирусът може да повлияе на резултата от някои лечения. Проучванията също така изследват дали HPV ваксината, която понастоящем се използва за предотвратяване на цервикален, вагинален, вулварен и анален рак, е ефективна при предотвратяването на някои ракови заболявания на главата и шията.
  • Палиативна грижа. Провеждат се клинични изпитвания, за да се намерят по-добри начини за намаляване на симптомите и нежеланите реакции от настоящите лечения за рак на главата и шията, за да се подобри комфортът и качеството на живот на пациентите.