Тумори на глава и шия

Поставяне на диагноза

Лекарите провеждат много изследвания, за да диагностицират рака или да научат дали се е разпространил в други части на тялото.

За повечето видове рак биопсията е единственият сигурен начин за поставяне на диагнозата. При биопсия лекарят взема малка извадка от тъкан за тестване в лаборатория. Ако биопсията не е възможна, лекарят може да предложи други тестове, които ще помогнат за диагнозата.

Изследванията, които обикновено се провеждат са следните:

 • Физикален преглед, изследване на кръв и урина. При физикалния преглед лекарят проверява  за всякакви бучки на шията, устните, венците и бузите. Лекарят прави оглед на също носната и устаната кухина и гърлото за аномалии. Могат да се направят и допълнително изследвания на кръв и урина.  
 • Ендоскопия. Ендоскопията позволява на лекаря да огледа отвътре тялото посредством тънка, осветена, гъвкава тръба, наречена ендоскоп. Лицето може да бъде упоено или обезболено с локални методи, тъй като ендоскопа се вкарва през носа в гърлото и надолу по хранопровода. Изследването има различни названия в зависимост от областта на тялото, която се изследва, като например ларингоскопия, за да се огледа ларинкса, фарингоскопията, за да видите фаринкса, или назофарингоскопията, за да видите назофаринкса. Когато тези процедури се комбинират, понякога те се наричат ​​панендоскопия. 
 • Биопсия. Биопсията е отстраняването на малко количество тъкан за изследване под микроскоп. Взетата проба се обработва и оцветява, след което лекар специалист (хистолог) я изследва под микроскоп. Най-често  се прави тънкоиглена биопсия. По време на тази процедура, клетките се изтеглят с помощта на тънка игла, поставена директно в тумора или лимфната възел. Клетките се изследват под микроскоп за ракови клетки, което се нарича цитологичен преглед. Биопсията може да включва тестване, за да се види дали човекът има HPV. В случаи на орофарингеалиен карцином, HPV е важен прогнстичен фактор. 
 • Молекулярно тестване на тумора. Вашият лекар може да препоръча провеждането на лабораторни изследвания върху туморната проба, за да се идентифицират специфични гени, протеини и други фактори, уникални за тумора. Резултатите от тези тестове ще помогнат на Вашия лекар да обмисли провеждането на наречено целева или прицелна терапия.
 • Рентгеново / барийна каша. Рентгеновото изображение е начин да се създаде картина на структурите в тялото, като се използва малко количество радиация. За да се открият аномалии по протежение на храносмилателния тракт, може да се наложи поглъщане на бариева каша. По време на барийното натоварване, човек поглъща каша, съдържаща барий, и се правят редица рентгенови снимки. Барият покрива лигавицата на хранопровода, стомаха и червата, така че тумори или други аномалии се виждат по-лесно. Може да се наложи специален тип барийска каша, наречена модифицирана бариева каша, за да се оценят специфичните затруднения при преглъщане. Ако има признаци на рак, лекарят може да препоръча сканиране с компютърна томография (КТ) 
 • Панорамна рентгенография. Това е въртящ се или панорамен рентгенов лъч на горната и долната челюст за откриване на рак или оценка на зъбния статус преди започване на лъчелечение или химиотерапия.  
 • Ултразвук. Ултразвукът използва звукови вълни, за да създаде картина на вътрешните органи. 
 • Компютър-томографът (КТ) или скенерът е неинвазивно медицинско изследване, при което с помощта на рентгенови лъчи и компютърна обработка се изгражда детайлен триизмерен образ на различни органи или анатомични зони на човешкото тяло. Понякога се използва специален оцветител, т.нар. контрастно вещество, за по-подробен образ. Контрастното вещество може да се приложи интравенозно или да се приеме през устата.
 • Ядрено магнитен резонанс (ЯМР). При този вид изследване се използват магнитни полета, а не рентгенови лъчи, за да се представи детайлно изображение на различни зони на тялото.. Ядреното магнитния резонанс има предимство в  изображенията на меки тъкани, като сливиците и основата на езика. ЯМР може да се използва за измерване на размера на и разпространението на тумора. Специално багрило, наречено контрастно вещество, се дава на пациента, за да се получи по-подробен образ. Контрастът може да бъде инжектиран венозно или да се поеме през устата 
 • Костна сцинтиграфия. Радиоактивен метод за онагледяване на костната система. Радиофармацевтика се вкарва интравенозно и се натрупва в костите. Здравата кост изглежда сива, а зоните на нараняване, като причинените от рак, изглеждат тъмни. Това изследване може да се направи, за да се види дали ракът се е разпространил в костите. 
 • Позитронна емисионна томография (PET) или PET-CT сканиране. Методът на ПЕТ-скенер е начин за получаване на образи на различни органи и структури в организма. Обикновено се комбинира с компютър-томография. Малко количество радиоактивен глюкозен изотоп се инжектира в тялото на пациента. Глюкозната субстанция се натрупва от клетките с повишен метаболизъм (клетките имащи нужда от най-много енергия). Тъй като раковите клетки използват много енергия за техния метаболизъм, глюкозният изотоп се абсорбира в по-големи количества именно в тях. След това с помощта на скенер се открива локализацията на тези клетки и се създава изображение.