Рак на тестиси

Рискови фактори и превенция

Рисков фактор е всяко нещо, което увеличава шансовете на човек да се разболее от рак. Въпреки че рисковите фактори често оказват влияние върху развитие на заболяването, повечето от тях не го причиняват директно. Някои хора с няколко рискови фактори никога не развиват рак, докато други се разболяват без да имат известни такива. Познаването на рисковите фактори и консултацията с лекар, може да Ви помогне да направите по-информиран избор за начина си на живот и грижите за Вашето здраве.

Следните фактори могат да повишат риска от развитие на рак на тестисите, въпреки, че причината все още не е известна.

Възраст. Повече от половината от диагностицираните с рак на тестисите са на възраст между 20 и 45 години. Но това не означава, че мъжете в тийнейджърския период или около 60-годишна възраст не могат да се разболеят. Ето защо е важно всеки със симптоми на тестикуларен рак да посети лекар независимо от възрастта си.

Крипторхизъм. Това е състояние, при което единия или и двата тестиса не се придвижват надолу в скротума преди раждането, както става по принцип. При мъжете с крипторхизъм има повишен риск от развитие на тестикуларен рак. Този риск може да бъде намален, ако се извърши операция за коригиране на състоянието преди момчето да достигне пубертета. Някои лекари препоръчват операцията да се извърши между 6 и 15 месеца, за да се намали риска от инфертилитет. Тъй като крипторхизмът често се коригира самостоятелно в ранна възраст, много хора може да не знаят, че са го имали.

Фамилна обремененост. Човек, който има близък роднина, особено брат, който е имал рак на тестисите, има повишен риск от развитие.

Данни за рак на единия тестис. Мъжете, които са имали рак на единия тестис, имат повишен риск от развитие на рак и на другия. Изчислено е, че от всеки 100 мъже с рак на тестисите, двама ще развият рак в другия тестис.

Раса. Въпреки че всички мъже, независимо от расата могат да се разболеят от рак на тестисите, той се среща по-често при бели мъже. Тестикуларния рак е рядък при тъмнокожи, но при тях вероятността от смъртен изход е по-голяма, особено ако ракът вече се е разпространил в лимфните възли или други части на тялото при поставяне на диагнозата.

Човешки имуннодефицитен вирус (HIV). Мъжете с ХИВ или синдрома на придобита имунна недостатъчност (СПИН), причинен от HIV вируса, имат леко повишен от развитие на семиномен тумор.