Рак на тестиси

Как да преминем през лечението? Странични ефекти и късни странични ефекти

Всяко онкологично лечение може да предизвика странични ефекти или промени в тялото Ви или начина по който се чувствате. Поради различни причини хората не получават еднакви нежелани реакции, дори когато се подлагат на едно и също лечение за един и същ тип рак. Точно затова е трудно да се предвиди как ще протече лечението и как ще се чувствате докато го провеждате.

Подготвяйки се да започнете лечението е нормално да се страхувате от странични ефекти, свързани с него. От помощ е да знаете, че Вашият медицински екип ще работи за предотвратяване и облекчаване на страничните ефекти. Лекарите наричат тази част от лечението на рака "палиативни грижи". Това е важна част от Вашия план за лечение, независимо от възрастта или стадия на болестта.

Справяне с физическите странични ефекти

Промените в физическото Ви състояние зависят от няколко фактора, включително стадия на болестта, продължителността и дозата на лечението и Вашето общо здраве.

Понякога физическите нежелани реакции могат да продължат и след приключване на лечението. Лекарите наричат тези прояви дългосрочни ефекти, а тези които се появяват месеци или години след края на лечението – късни странични ефекти. Третирането на дългосрочните и късните ефекти е важна част от грижите след излекуване от рака. Научете повече, като прочетете частта “Последващи грижи” или говорите с Вашия лекар.

Справяне с емоционалните и социалните странични ефекти

След поставяне на диагнозата е възможно да изпитате както емоционални и социални, така и физически ефекти. Това може да включва справяне с трудни емоционални състояния като тревожност или гняв, или балансиране на стреса. Понякога пациентите изпитват трудност в изразяването на чувства към близките си, а те от своя страна не знаят какво да им отговорят.

Като цяло пациентите и техните семейства се насърчават да споделят чувствата си с член на медицинския екип. Също така можете да откриете варианти за справяне с емоционални и социални ефекти в отделна секция на този уебсайт, наречена Как да се справя.

Справяне с финансовите ефекти

Онкологичното лечение може да бъде скъпо. Това често е голям източник на тревога и стрес за хората с рак и техните семейства. Освен разходите за лечение, може да се окаже, че се налагат и допълнителни непланирани разходи, свързани с грижите за тях. За някои хора високата цена се оказва пречка да следват или да завършат своя лечебен план. Това може да изложи на риск тяхното здраве и може да доведе до по-високи разходи в бъдеще.

Грижа за близък онкоболен

Членовете на семейството и приятелите често играят важна роля в грижата за човека, болен от с рак на тестисите. Полагащите грижи могат да осигурят физическа, практическа и емоционална подкрепа на пациента, дори и ако живеят далеч. Те могат да имат редица отговорности на дневна или необходима основа. По-долу са някои от отговорностите:

 • Осигурява подкрепа и насърчаване;
 • Грижи се за редовния прием на лекарства;
 • Помага за справяне със симптомите и нежеланите реакции;
 • Координира срещите с медицинския екип;
 • Осигурява превоз до болничното заведение;
 • Оказва помощ при хранене;
 • Помага за домашните задължения;
 • Грижи се за здравноосигурителния статус на болния, плащане на сметки и др.

Обсъдете с Вашия медицински екип възможните нежелани реакции

Преди да започнете лечение, говорете с Вашия лекар за възможни нежелани реакции. Попитайте:

 • Кои са най-вероятните странични ефекти?
 • Кога могат да се очакват?
 • Какво може да се направи, за да бъдат предотвратени?
 • Как да се справим с вече появили се такива?

Не забравяйте да уведомите Вашия медицински екип за всички странични ефекти, които изпитвате по време на лечението и след това. Споделете, дори и да не мислите, че тези ефекти са сериозни.

Също така, попитайте от какви грижи може да се нуждаете у дома с ежедневните задачи по време и след лечението. Това може да Ви помогне да се подготвите по-добре за предстоящата терапия.

Последващи грижи

Грижата за хора с диагноза рак не свършва, когато активното лечение приключи. Вашият здравен екип ще продължи да проверява, за да се увери, че ракът не се е върнал, да управлява каквито и да е нежелани реакции и да следи общото ви здраве. Това се нарича последваща грижа.

Вашата последваща грижа може да включва редовни физически прегледи, медицински изследвания или и двете. Лекарите искат да следят възстановяването ви през месеците и годините, които предстоят. Мъжете, които са имали рак на тестисите, обикновено получават последващ скрининг за най-малко 10 години след края на лечението. Въпреки това, дори и след като този конкретен период на проследяване завършва, мъжете трябва да позволят на всеки лекар, който ги лекува, да знае, че има анамнеза за рак на тестисите. Това включва главния или основния лекар на човека, който след това може да следи за възможни дългосрочни странични ефекти през целия живот на мъжа.

Грижата за мъжете, диагностицирани с простатен карцином (ПК), не приключва, когато активното лечение приключи. Болничният екип ще продължи да проверява дали туморът не се е възвърнал (рецидивирал), да контролира каквито и да е нежелани реакции, както и да следи за общото здравословно състояние. Това се нарича последващо (диспансерно) проследяване на пациента. Вашето проследяване може да включва редовни физически прегледи, медицински изследвания или и двете. Лекарите ще следят за възстановяването Ви през следващите месеци и години.

Следене за рецидив

Една от целите на последващото (диспансерно) проследяване е да се провери дали има наличен рецидив. Карциномът се появява, защото малките участъци от ракови клетки могат да останат незабелязани в организма, но с течение на времето те могат да се увеличат на брой, докато не се появят в резултатите от теста или да причинят оплаквания. По време на проследяването лекар, запознат с Вашата медицинска история, може да Ви даде индивидуална информация за риска от рецидив. Вашият лекар ще зададе конкретни въпроси за здравето Ви. Някои хора могат да имат кръвни тестове или образни изследвания, направени като част от редовното последващо проследяване, но препоръките за изследвания зависят от няколко фактора, като вид и стадий на карцинома, който първоначално е диагностициран, и вид на проведеното лечение.

Контрол на дългосрочни и късни странични ефекти

Повечето хора очакват да получат странични ефекти при получаване на лечение, но често за преживелите карцином е изненадващо, че някои странични ефекти могат да продължат след периода на лечение – наричат ​​се дългосрочни странични ефекти. Освен това, други странични ефекти, наречени късни, могат да се развият месеци или дори години след това. Дългосрочните и късните ефекти могат да включват както физически, така и емоционални промени.

Говорете с лекуващия си лекар за риска от развитие на късни странични ефекти въз основа на стадия на карцинома, индивидуалния план за лечение и цялостното Ви здравословно състояние. Ако сте имали лечение, за което е  известно, че причинява специфични късни реакции, може също да проведете някои физически прегледи, образни или кръвни изследвания, за да ги откриете и да ги контролирате.

Ако лекар, който не е пряко ангажиран в грижите за карцинома, ще води проследяването Ви, не забравяйте да споделите с него, както и с всички бъдещи здравни работници, които ще срещнете, обобщената информация за плановете от проведеното Ви лечение. Подробностите за лечението са много ценни за медицинските специалисти, които ще се грижат за Вас през целия Ви живот.

Излекуване

Излекуването е един от най-сложните етапи от пътя на онкологичния пациент, защото е различна за всички. След болестта, хората могат да изпитват смесица от силни чувства на радост, загриженост, облекчение, вина и страх. Някои хора споделят, че започват да оценяват живота си повече след поставяне на диагнозата, придобили са по-голяма увереност и са приели себе си. Други се притесняват много за здравето си и са несигурни в справянето си с ежедневието.

Хората, преживели рака, могат да изпитват стрес поради спиране на честите посещения при лекаря след края на лечението. Изградените взаимоотношения с медицинския екип дава чувство за сигурност на пациента по време на онкологичното лечение. Често след приключването му, те започват да усещат несигурност и липса на подкрепа. Това е особено важно, тъй като с течение на времето се появяват нови грижи и предизвикателства, като късни ефекти на лечението, емоционални предизвикателства, включително страх от рецидив, сексуални въпроси, безпокойство относно имането на деца, финансови и професионални проблеми.

Всеки човек, излекуван от рак, е поставен пред различни притеснения и предизвикателства. За тяхното преодоляване добро начало е разпознаването на страховете и разговорите за тях. За да успеете да се справите е нужно:

 • Да разберете проблема, пред които се изправяте;
 • Да обмислите възможните решения;
 • Да поискате помощ и да позволите на другите да Ви помогнат;
 • Да се чувствате на комфортно с избора на действие.

Много хора намират за полезно да се присъединят към група за взаимопомощ или онлайн-общност от хора с подобни проблеми. Това дава възможност за личен разговор с хора, преминали по същия път. Други варианти за помощ са разговорите с приятел или член медицинския екип.

Промяна на ролята в оказването на грижи. Членовете на семейството и приятелите също могат да имат период на преход. Грижещият се за онкологичен пациент играе много важна роля, като предоставя физическа, емоционална и практическа грижа ежедневно или при необходимост. Много хора се фокусират върху осигуряването на тази подкрепа, особено ако продължителността на лечението трае месеци или по-дълго.

След края на лечението, ролята на обгрижващия често се променя. Постепенно нуждата от грижи, свързани със заболяването, става много по-малка или приключва.

Нова перспектива за вашето здраве. За много хора излекуването служи като силен мотиватор за промяна в начина на живот.

Мъжете, които се възстановяват след  тестикуларен карцином, се насърчават да следват установените насоки за добро здраве, например да не пушат, да ограничават алкохола, да се хранят добре и да управляват стреса. Редовната физическа активност може да Ви помогне да възстановите силата и енергията си. Вашият медицински може да помогне за изготвяне на подходящ план за упражнения, съобразен Вашите нужди, физически способности и фитнес ниво. 

За да се грижите правилно за Вашето здраве е важно да не пропускате назначените медицински прегледи и изследвания. Целта на рехабилитацията след края на лечението е да помогне на хората да възвърнат контрола над живота си и да станат колкото се може повече независими и продуктивни.

След приключване на лечението поговорете с Вашия лекар за съвети относно изготвяне на план, съответстващ на вашите нужди.