Рак на гърда

Симптоми

По-голямата част от жените с рак на гърда нямат симптоми и оплаквания преди да са диагностицирани. При друга част от жените се появяват промени в гърдата и специфични оплаквания. Много често причината за тези симптоми може да е медицинско състояние, различно от рак. 

Симптомите и оплакванията, които трябва да бъдат обсъждани с лекаря, включват: 

  • образувание в гърдата, което при опипване (палпация) се усеща като твърда бучка, възел или плътно топче в гърдата или под мишницата; важно е да се опипа същият участък на другата гърда, за да сте сигурни, че промяната, която напипвате, не е просто част от особеностите на тъканите на гърдата; 
  • промяна в размера или формата на гърдата; 
  • секрет, изтичащ от зърното, който е кървав и засяга само едната гърда; 
  • промени, свързани с хлътване на зърното, или поява на язвичка в областта на зърното; 
  • кожно раздразнение или кожни промени, като набръчкване, вдлъбване и др.; 
  • затопляне, зачервяване и оток на гърдата със или без обрив, с вдлъбнатини, наподобяващи обвивката на портокал; ето защо се нарича “портокалова кожа”; 
  • болка в гърдата, особено ако не отшумява; болката обикновено не е симптом за рак на гърда, но трябва да бъде съобщена на лекуващия лекар, ако я има. 

Ако забелязвате някакви промени в гърдите си, моля разговаряйте с вашия лекар. Той ще Ви пита от колко време и колко често получавате тези симптоми, както и различни други въпроси. Така той ще разбере каква е причината, причиняваща оплакванията, и ще постави диагноза. 

Ако диагнозата е рак, е важно към терапията да има включено и симптоматично лечение, което да повлияе  оплакванията. Разговаряйте с лекуващия си лекар за всички симптоми, които имате, включително и за новопоявили се такива или за промяна в някое от оплакванията.

 

 

Reprinted/adapted with permission. © 20xx American Society of Clinical Oncology. All rights reserved.

Адаптирани с разрешението на Американската Асоциация на Онколозите (ASCO). Всички права запазени.