Обади се

Метастатичен рак на гърда

Диагноза

Метастатичният рак на гърдата може да протече и безсимптомно. При съмнение за появата му, лекарят може да проведе редица изследвания, с цел откриването му.

Изследванията за метастатичен рак на гърдата се провеждат и при  пациенти, диагностицирани с локално авансирал рак на млечната жлеза. 

При избора на изследвания Вашият лекуващ лекар взема предвид : 

  • Вашата медицинска история;
  • Вашите оплаквания и симптоми;
  • Местоположението на рака на гърдата в тялото ви;
  • Общото Ви физическо състояние;

Тук са описани основните методи за диагностициране на метастатичен рак на гърдата. Не всички изброени по-долу тестове ще бъдат използвани за всеки човек. 

Рентгенова снимка. Рентгеновото изображение е начин да се създаде картина на структурите в тялото, като се използва малко количество радиация. Рентгеновият гръден кош може да се използва за търсене на рак, който се е разпространил от гърдата към белите дробове. 

Костна сцинтиграфия. Костната сцинтиграфия изобразява метастази в костите. При сканирането се използва радиоактивен маркер. Маркерът се инжектира венозно и се натрупва в костите . Той се натрупва в зоните на костта и се регистрира от специална камера. Здравите кости изглеждат сиви, а областите на нараняване, като причинените от рака-метастази, изглеждат тъмни. Напредналият артрит или зарастване на костта след фрактура също изглеждат тъмни. 

Компютърна томография (КT или КAT). КТ-сканиране може да се използва за откриване на метастази в органи извън гърдата, като белите дробове, черен дроб, костите и лимфните възли. Компютърната томография (КТ) създава триизмерна картина на вътрешността на тялото, използвайки рентгенови лъчи от различни ъгли. След това компютърът комбинира тези изображения в подробен, напречен срез, който показва аномалии или тумори. КT изследването може да се използва и за определяне размера на тумора. Понякога преди сканирането пациентът приема специално багрило наречено контраст, което да придаде по-детайлно представяне на образа. Контрастът може да бъде инжектиран венозно или може да се изпие. Преди теста, пациентът трябва да информира персонала дали е алергичен към йод или други контрастни вещества. Интравенозната употреба на контрастно вещество при КТ изследването може да предизвика бъбречни проблеми, следователно пациентът трябва да съобщи, ако има проблеми с бъбреците, преди извършване на изследването. 

Позитронна емисионна томография (ПЕТ  или ПЕТ/КТ). Сканирането с ПЕТ/КТ може също да се използва, за да се установи дали ракът се е разпространил върху органи извън гърдата. ПЕТ/КТ е хибриден метод, комбиниращ ПЕТ сканирането с КТ. ПЕТ сканирането е начин да се създадат снимки на органи и тъкани в тялото. Малко количество радиоактивно глюкозно вещество се инжектира в тялото на пациента. Това вещество се поема от клетките, които използват най-много енергия. Тъй като ракът е склонен да използва енергията си активно, той абсорбира повече радиоактивно вещество. Скенерът след това маркира зоните на натрупване на глюкоза във вътрешността на тялото. Най-активните области се проявяват като ярки петна и интензитетът на яркостта може да бъде измерен и описан с местоположение и размер. Подобно на костната сцинтиграфия ПЕТ-КТ сканирането също може да покаже аномалии в костите. 

Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). ЯМР използва магнитни полета, а не рентгенови лъчи, за да представи подробни изображения на тялото. ЯМР може да се използва и за определяне на размерите на тумора. Приемането на контрастно вещество преди сканирането създава по-детайлна картина. Контрастът може да се инжектира венозно или да се изпие като течност. 

Пълна кръвна картина и биохимия. Тези тестове често се правят, за да се изследват минералите в кръвта ( като калий и калций) и специфични протеини, наречени ензими. Биохимичният анализ показва и колко добре функционират черния дроб и бъбреците. Въпреки че тези резултати от теста могат да бъдат анормални, както при метастатичен рак, така и при други неракови заболявания. 

Туморни маркери. Серумните туморни маркери са туморни протеини в кръвта на човека. Изследването на туморния маркер може да бъде полезно за проследяване на рецидивиращо или метастазирало заболяване, заедно със симптомите и тестовете за рестадиране.  

Анализ на рака

Едно от най-важните изследвания, когато е диагностициран метастатичния рак на гърдата, е туморната биопсия. Биопсията е отстраняването на малко количество тъкан за изследване под микроскоп. Биопсия може да се направи за много части на тялото, включително лимфни възли, бял дроб, черен дроб, кости, кожа или телесни течности. Процедурата обикновено се извършва под компютърно томографски или ултразвуков контрол. След като патологът анализира тъканната проба. 

Ако сте диагностицирани с метастатичен рак на гърдата, Вашият лекар може да извърши биопсия, за да определи характеристиките на туморните клетки и да оцени дали  са различни от тези при първоначалната диагноза. Тези резултати са много важни. Тестовете помагат да се определи подтипът на рака на гърдата, от който се определя избора на лечение. 

Стандартното изследване на метастатичния рак на гърдата разглежда 3 важни рецептора: 

ER и PR /Естроген и Прогестерон рецепторен статус/. Обикновено хормоналната терапия е вариант за хормончувствителни /хормонпозитивни/ тумори.  

HER2 Статутът на HER2 помага да се определи дали лекарствата, които са насочени към рецептора HER2, могат да помогнат при лечението на рака. По препоръка тестването на HER2 се извършва повторно, ако ракът се е разпространил в друга част на тялото ви или се е върнал след лечение. 

Могат да се проведат и допълнителни тестове. Например, тестването на туморната ДНК може да открие мутации в гените на рака. Това може да помогне на лекаря да определи как ще се държи ракът и може да помогне за идентифициране на потенциалните възможности за лечение в клиничните изпитвания. Следващото изследване може да се направи, за да се погледнат раковите гени: 

Геномно изследване. Геномиката е изследване за експресията/активността/ на гените в раковите клетки. Геномните тестове помагат да се определи причината за рака.  

Генетично тестване. Генетичното изследване разглежда гените, наследени от родителите. Генетично изследване може да се препоръча, ако имате семейна анамнеза за рак на гърдата. Установяването на това, дали имате генетична промяна, свързана с повишен риск от рак на гърдата, може да бъде важна за другите членове на вашето семейство, които също могат да имат генетична промяна. 

При повечето пациенти диагнозата на метастатичен рак на гърдата идва като шок. Хората описват редица емоции като страх, гняв или тъга, които могат да се променят ежедневно или с течение на времето. Може да имате притеснения относно това, как тази диагноза ще засегне много различни аспекти на живота ви, като вашите взаимоотношения, работа или кариера, семейни и социални роли и финанси. Може да се притеснявате за страдание или да намалите живота си с това заболяване. Важно е да запомните, че не сте сами. 

Пациентите и техните семейства се насърчават да говорят за начина, по който се чувстват с лекари, медицински сестри, социални работници или други членове на екипа по здравеопазване. Може също да е полезно да говорите с други хора с метастатичен рак на гърдата, например чрез група за подкрепа.

 

 

С подкрепата на  Novartis.