Ранната диагностика на променена бенка е единствената възможност за овладяване на заболяването

Интервю с д-р Ива Гаврилова

Темата ни за месец юли е злокачественият меланом. Днес разговаряме с един от виртуозите в България в диагностиката и лечението - д-р Ива Гаврилова. Д-р Гаврилова през 2015 г. придобива специалността Обща хирургия, а от 2016 г. до момента специализира реконструктивна хирургия във Франция - там усвоява различни техники за реконструкция на млечна жлеза в най-реномираната университетска болница "Сент Луи", гр. Париж и в Онкологичния център гр.Лион.

 

 - Д-р Гаврилова, какво представлява заболяването меланом? Много хора вярват, че това е една бенка по тялото с неправилна форма, но какво всъщност е меланомът?

 - Малигненият меланом е сериозно онкологично заболяване като най-често срещаната му форма е кожната. Това означава, че първичният тумор се развива на база бенка по рождение или пигментно петно, т.нар диспластичен невус. Последният, започнал да променя вида си във времето  е наистина тревожен сигнал.

Веруюто, че бемките не трябва да се отстраняват, защото може да се разпространят по цялото тяло е много погрешно, води до неоснователен страх сред хората да потърсят лекар и до забавяне поставяне на диагноза и започване на лечение. А ранната диагностика на променена бенка е единствената възможност за овладяване на заболяването! За това всички съмнителни пигметни петна трябва да бъдат прегледани от онкодерматолог. Тези, които са подозрителни за  ракови подлежат на оперативно отстраняване в здрава тъкан, съобразно международните онкологични  стандарти  и задължително се изследват от патолог. Третиране на бемки с лазер, електрокаутер, химически вещества и всякакви опити за самолечение крият реална опасност от разпространение на потенциален раков процес.

 

 - Какви хора попадат в рисковата група?

 - Всички хора със светла кожа и светла и рижа коса с  множество пигментни невуси по рождение трябва да си обръщат специално внимание и да не пропускат прегледи при онкодерматолог. Към тази група ще прибавя и роднини на пациенти с малигнен меланом. Задължително е информиране и провеждане на скрининг в семейства с болен член. Целта е при откриване на родственици с диспластични невуси те също да бъдат проследявани.

Хора, които се излагат регулярно на пряка слънчева светлина, работещи на открито и които са имали инциденти със  слънчеви изгаряния също са застрашени.

Най-опасни са слънчевите изгаряния  и то предимно в детска възраст, независимо, че заболяването се проявява в зряла и напреднала.

В последните години е доста модерно  целогодишно поддържане на изкуствен тен . Много от младите, злоупотребяват със солариуми и меланинови инжекции, което  увеличава риска от развитие на малигнен меланом.

 

 - Какви промени по кожата са знак, че трябва да посетим лекар?

 - Всяко пигментно петно, новопоявила се или бенка по рождение, която започва да се променя трябва да бъде прегледана от онкодерматолог.

Следим за:

  • изменения в размера, формата и неясни контури
  • всякаква промяна в пигментацията, която ни прави впечатление като оцветяване в по-интензивно кафяво, черно и/или избледняващи  участъци
  • оплаквания от появя на сърбеж и дискомфорт до разраняване и кървене на повърхността, без да е имало травма.

 

 В редки случаи диспластичен невус може да започне да „изчезва“ .Този феномен се проявява с депигментиране или постепенно обезцветяване, което във времето стига до пълно избледняване и заличаване на бенката.

Ако сте наблюдавали някои от изброените промени задължително трябва да се срещнете със специалист.

 

 - По какъв начин може да се диагностицира?

 - Малигненият меланом е сравнително рядко раково заболяване. У нас се диагностицират около 500 нови случая годишно. Именно за това разпознаването му и планиране на адекватно лечение е отговорен процес. Срещаме голяма подкрепа от общо плактикуващите лекари  и дерматолози от цялата страна, които при съмнение изпращат пациентите си за диагностика при онкодерматолог.  Съществува изградена мрежа от онкодерматолози в повечето големи градове в страната, с които успешно работим в колаборация. Първоначална диагноза се поставя на база клинично съмнение за малигнен меланом и от изключително значение е да не се взимат проби от тумора, с цитология например, а да се планува за биопсия с хистологично изследване, т.е. да не се взима проба, нарушавайки целостта на бенката, а да се отстрани цялата бенка в здраво. В противен случай адекватното стадиране на първичния тумор се опорочава.

 

 - Какво представлява дерматоскопията?

 - Дерматоскопията представлява широко използвана методика в практиката на дерматолози за по-детайлно оглеждане на повърхностните слоеве на кожата. Извършва се с лесно преносим апарат, наречен дерматоскоп. Съществуват специфични критерии, по които можем да заподозрем раково израждане на бенка.

Дерматоскопията е достъпен, прецизен и  неинвазивен способ за оптична диагностика на кожни образувания, който е препоръчително да бъде извършван от всички колеги при поставяне на диагноза.

 

 - Съществуват ли методи за превенция от това заболяване?

 - Най-добрата превенция е предпазване от слънчеви изгаряния с повишено внимание към децата. Когато се радваме на лятната си почивка не трябва да допускаме да се стига до добре познатите ни признаци на слънчево изгаряне – зачервяване, парене и сърбеж на кожата с в последствие образуване на мехури . За целта трябва да се използва регулярно слънцезащитен крем с висок фактор 30, 50, 50 +, дрехи с UV защита за децата и да не се излагаме на пряка светлина  между 12ч и 16ч. Новата международна тенденция е слънцезащитата да е целогодишна през всички сезони. За това и повечето кремове за ежедневна грижа за лице и фон дьо тен са с UV фактор.

Съветвам процедурите в солариум да се ограничат до не повече от един час годишно, разпределен във времето. Не трябва да се подлагаме безразсъдно на разкрасителни интервенции, без това да е съгласувано със специалист. И да не забравяме,че редовните профилактични прегледи при рисковите групи спасяват човешки живот!

 

Благодарим Ви, д-р Гаврилова!

 

С подкрепата на Новартис