mamography

 Днес ще поговорим какво да очаквате, когато ви предстои мамография.

 

Нека започнем с това какво е мамография и след това ще разгледаме как да се подготвим за това изследване и въпроси, които да зададем, преди да направим мамография. Мамограмата е вид рентгеново изследване, което лекарите използват, за да открият аномалия или тумор в гърдата.

Има два основни вида мамография: скринингова мамография и диагностична мамография. Скрининговата мамография се използва за търсене на рак на гърдата при жени, които нямат симптоми на заболяването. Диагностичната мамография е подобна, но това означава, че по време на теста се правят повече снимки на гърдата. Ако скрининговата мамограма установи проблем, тогава следващата стъпка може да бъде диагностична мамография.

Преди да насрочите мамография, не забравяйте да поговорите с Вашия лекар за всички симптоми или проблеми, свързани с гърдата, които може да имате. Освен това уведомете Вашия лекар, ако сте бременна или кърмите.

Мамографията трябва да се планира в рамките на две седмици след края на менструацията. През това време гърдите на жената са по-малко чувствителни. Можете да намалите чувствителността на гърдите и да направите процедурата по-удобна, като избягвате кофеин за седмица преди теста.

В деня на теста не използвайте дезодорант, антиперспирант, прах, лосион или парфюм върху гърдите или под мишниците. Остатъците от тези продукти могат да създадат петна на рентгенографиите

Когато пристигнете за теста, ще бъдете помолени да се съблечете от кръста нагоре и да премахнете всички бижута, които ще пречат на рентгена.

Мамографиите се извършват от лаборант, който е обучен за работа с мамографското оборудване. След като се съблечете ще бъдете отведени в стаята за преглед. Вие и лаборантът ще сте сами в стаята по време на процедурата. След това лекар, наречен рентгенолог, ще изследва изображенията за аномалии или тумори. Рентгенологът е лекар, който е специализиран в интерпретирането на образни тестове за диагностициране на заболявания.

Преди теста кажете на лаборанта, ако имате гръдни импланти, белези от предишна операция на гърдата. Това ще помогне на лаборанта да извърши теста и да помогне на рентгенолога да прочете изображенията. Ако сте имали предишна операция за рак на гърдата, лаборантът може да маркира с малки метални съчми или тел белега ви, за да покаже на рентгенолога, къде имате най-висок риск от рецидив.

По време на изследването ще застанете пред апарата за мамография. Лаборантът ще постави една от гърдите ви между две плочи и ще натисне плочите за няколко секунди, за да направи рентгеновата снимка. Това компресиране задържа тъканта неподвижно и прави изображенията по-ясни. Скрининговата мамография ще отнеме около две изображения на всяка гърда, а диагностичната мамография изисква повече изображения за всяка гърда. Когато изследването приключи, ще трябва да изчакате около пет минути, докато лаборантът се увери, че снимките са ясни и четими. Лаборантът може да се наложи да направи повече изображения след прегледа на първите изображения.

Мамографията отнема десет до петнадесет минути, но можете да се проточи и до час. Допълнителното време ще бъде прекарано в регистрация, смяна на дрехи и изчакване на лаборанта да провери два пъти дали изображенията са ясни и четими. След като тестът приключи, веднага можете да възобновите всичките си нормални дейности, включително шофиране.

Преди да направите мамография, помислете да зададете на вашия лекар следните въпроси:

 Кога ще се извърши мамографията и къде ще се проведе?

Трябва ли да донеса предишни резултати от мамография със себе си в центъра за изследване?

Кога ще получа резултатите и кой ще ми ги обясни?

Какво се случва след това, ако резултатите са неясни или предполагат рак?

Не забравяйте да зададете на вашия лекар всички други въпроси, които може да имате относно подготовката и мамографията. Знанието какво да очаквате преди процедурата ви помага да се почувствате по-комфортно.

 

 

Преведенo и редактирано от д-р Надя Накова, д.м.

Reprinted/adapted with permission. © 20xx American Society of Clinical Oncology. All rights reserved.

Адаптирани с разрешението на Американската Асоциация на Онколозите (ASCO). Всички права запазени.