При поява на кръв в урината, особено без болка, трябва да се потърси уролог

доц-давидов

Доц. д-р Калоян Давидов е завеждащ отделение по Урология към Аджибадем СитиКлиник болница Токуда, ръководи екип от млади и мотивирани хора с интереси в широк спектър  на ендоурологията и съвременните технологии- лазерна, лапароскопска и роботизирана хирургия. Извършват над 2000 операции годишно през последните 4 години. Пионери са в областта на лазерната хирургия на простата, с немалък опит в детската урологична лапароскопия и роботизираната органосъхраняваща хирургия при рак на бъбрека. 

Днес разговаряме с доц. Давидов за диагностиката и оперативното лечение на рака на пикочния мехур.

 

 - Доц. Давидов, какво точно представлява ракът на пикочния мехур?

 - Ракът на пикочния мехур (РПМ) е злокачествено заболяване, което се диагностицира при около 275 000 души годишно в света, а около 108 000 са починалите годишно от това заболяване. Дължи се на неконтролирано разрастване на клетки от лигавицата, която покрива пикочния мехур от вътрешната му страна, т.е. слоят тъкан, който контактува непосредствено с урината. В началните си стадии представлява подобно на полип образувание в пикочния мехур, приличащо на малина или карфиол.

 

 - Как може да се диагностицира ракът на пикочния мехур?

 - Най-честият симптом е кръв в урината без това явление да е придружено от болка. Дължи се на спонтанно разкъсване на кръвоносните съдове, новообразувани в хода на растежа на тумора. Най-често това кървене отминава спонтанно.

Ето защо е изключително важно при появата на кръв в урината, особено без болка, да се потърси незабавно уролог.

Нерядко ехографското изследване е достатъчно, за да се установи наличието на структура в мехура и да се започне лечение.

Уретроцистоскопията е методът с най-висока диагностична стойност. Сложната дума описва изследване, което се извършва с оптичен инструмент, който се въвежда през пикочния канал и с него се оглежда кухината на пикочния мехур.

Компютърната томография, още известна като „скенер“, е друг образен диагностичен метод с изключително висока информативност. Позволява да се установят промени не само в мехура, но и в бъбреците и по хода на пикочопроводите.

 

 - Лесно ли се открива в ранен стадий? Какви са най-честите симптоми?

 - Ракът на пикочния мехур е лесно откриваем в ранен стадий и може да бъде излекуван или да се постигне много висок онкологичен контрол. Както споменах по-горе, кръвта в урината, особено без болка, е достатъчен повод за диагностична активност.

 

 - Понякога пациентите чуват, че е необходимо да им се направи повторно изследване на пикочния мехур, тъй като предходното хистологично изследване „не е съдържало мускулни влакна за преценка“, как бихте коментирали това?

 - Хирургичното лечение на ранните стадии на рака на пикочния мехур се състои в изрязването на тумора по ендоскопски метод, чрез достъп през пикочния канал. Тази процедура наричаме ТУР- трансуретрална резекция. Класическият метод е изрязване на формацията на части, като се започва от върха на тумора и се достига до основата му, т.е. тази част, която е в стената на мехура. Използва се специален вид медицинско електричество. Основата на тумора е от изключително значение за диагнозата и прогнозата за неговото развитие. Както споменах, РПМ произлиза от лигавицата на мехура. Под нея се намира мускулатурата на органа. Много важно е да се знае дали процесът навлиза в дълбочина и дали е прорастнал в мускулните влакна. Засягането на мускулните влакна се установява от Патологоанатомите, като за целта срезовета трябва да са достатъчно дълбоки. При описания класически метод, навлизането в дълбочина е рисково и операцията приключва в „сигурна“ зона. Така, обаче, нерядко в изпратения за патологична диагноза материал невинаги се установява наличие на мускулни влакна. На хирурзите, които се придържат към тази методика им се налага да „влязат“ отново, в следващо оперативно време, за да изрежат в дълбочина и да прецизират диагнозата си.

В моята практика използвам т.нар. „блок резекция“. При този метод изрязването започва в здрава тъкан, близо до основата на тумора. Минава се под процеса, в дълбочина на мускулатурата и при много добър контрол на кървенето. Добрата видимост на цялата дебелина на стената на мехура позволява да се „влезе“ достатъчно дълбоко и да се получи достатъчен материал за диагноза. Освен това спестяваме на пациентите си втора хирургична намеса, а и разход на публични средства.

 - Какво казвате на пациентите си, когато трябва да им съобщите тази диагноза? Как ги окуражавате?

 - Обяснявам по начин много подобен на описаното до тук. Наблягам на факта, че заболяването в повечето случаи прогресира бавно, може да бъде напълно излекувано в ранните стадии и подлежи на много добър онкологичен контрол. Под онкологичен контрол имам предвид комплексно лечение, включващо вътремехурна химиотерапия, повторни резекции при рецидив или прогресия. Лъчетерапията и радикалната хирургия също са методи с голяма успеваемост. Прилагаме ги при напредналите стадии на заболяването.

 

Благодарим Ви, доц. Давидов