food

Когато се обсъжда храненето и рака, съществуват редица митове. Някои твърдят, че редовният прием на определен тип храни предпозва от рак. В следващия момент, друг човек твърди, че храненето на точно тази храна повишава риска от развитие на онкологично заболяване. Та, къде е истината?

Анет Гордбърг е изявен диетолог, специализиран в онкологично хранене към Медицински център за грижи за онкоболни в Бостън. Сюзън Диксън е регистриран диетолог и епидемиолог с  хранителен и научно-изследователски  бизнес в Портланд, Орегон. Те правят подкаст по темата и разбиват митовете относно храните. Ето и някои от тях:

 

1.  Соковете. Дали всички тези домашни сокове съдържат твърде много въглехидрати и захар? Или всички тези полезни нутриенти могат да помогнат при лечението на вашите заболявания. Истината е някъде по средата. [2:08]
 
2.  Соя и соеви. Дали соята е подходяща за вас, ако имате онкологично заболяване? Дали причинява или предпазва от рак? Отговорът идва в разбирането на фитоестрогените. [5:30]
 
3.  Антиракови диети. Съществува ли „правилна“ диета за хората с рак? А има ли такава, която предпазва от възникването на заболяване? Какъв тип диети могат да повишат вашия риск от развитие на заболяване. Каква е тази кетогенна диета, за която хората толкова говорят? Как да се храните, когато имате рак, зависи изцяло от вашите нужди. [8:36]
 
4.  Витамини и минерали. Дали е безопасно да използваме витамини и различни добавки, съдържащи допълнително минерали.  Могат ли те да увеличат вашия риск? Могат ли да превантират заболяване от рак? Редно е да обсъдите с лекуващия ви лекар, ако планирате да започнете прием на определена добавка. Витамините и хранителните добавки не са регулирани от Американската и Европейската агенция по лекарствата и се продават свободно. [18:30]
 
5.  Захар. Наистина ли „храни“ или причинява рак? Отговорът лежи в комплексния начин, по който нашето тяло преобразува енергията от храната. [22:16]

 

Последвайте линка, за да гледате подкаста от експертите по хранене.

Коментари

Loading