5 Неща, които трябва да знаете за билките и хранителните добавки

bilki-i-hranitelni-dobavki

Проучване през 2008 г., публикувано в The Journal of Clinical Oncology съобщава, че между 14% и 32% от пациентите с онкологична диагноза започват да използват хранителни добавки, след като разберат диагнозата. Хората, диагностицирани с онкологично заболяване често пъти прибягват до употребата на подобни продукти, за да подобрят общото си здраве, да преодолеят борбата с безапетитието, да повлияят умората и неразположението по време на лечението. За съжаление обаче, по-малко от половината онколози изобщо дискутират с пациентите си ползите и рисковете от употребата на тези хранителни добавки, показва проучване от 2014 г. 

Въпреки, че повечето хора гледат на билките и добавките като на “натурални” и безопасни продукти, защото могат да ги намерят във всеки магазин, има няколко важни факта, с които трябва да се запознаете преди да предприемете купуването им, когато сте на химиолечение.

 

1. Няма билка или хранителен продукт, който да излекува рака

 

Много лекарства, които се използват в лечението на онкологичните заболявания, са растителни деривати и са преминали през множество клинични проучвания. От друга страна, малко на брой са растителните добавки, които са преминали сериозни клинични изпитвания преди масовото им разпространение на пазара. Когато различни други продукти се използват вместо стандартното лечение, тази терапия се нарича алтернативна. Но в лечението на онкологичните заболявания няма друга алтернатива освен стандартното. Продукти, които се разпространяват под името “алтернативни” нямат нищо общо с реалното лечение на рака. Тяхната ефективност не е доказана, а също така - не са безопасни.

 

2. Агенциите по безопасност на храните и лекарствата не упражняват контрол върху подобен вид добавки

 

Новите медикаменти трябва да преминат през клинично изпитване и след това, ако са одобрени от Агенциите по безопасност на храните, те могат да навлязат в практиката и да бъдат предписвани на пациентите от съответния медицински специалист. Агенциите по безопасност на храните обаче, оценяват съответните хранителни добавки по други параметри и не ги подлагат на строги клинични изпитвания. Тяхната ефикасност не се доказва строго и контролирано преди да бъдат позволени на масовия пазар. Агенциите по безопасност на храните и лекарствата обикновено тестват продуктите, класифицирани като “хранителна добавка” едва след като получат оплаквания от хора, които са ги приемали и са се почувствали зле след употребата им.Това означава, че качеството и безопасността на тези продукти е оставено на грижите на собственика, производителя и хората, участващи в преработката на продукта.

Много клинични изпитвания започват от САЩ, където Американската агенция по безопасност на храните и лекарствата (FDA) одобрява съответната употреба. Ако някое лекарство е одобрено в САЩ, поради добър профил на безопасност и доказана ефективност и ефикасност, това лекарство може да започне да се предлага и в Европа, но само след разрешение за употреба от Европейската медицинска агенция (ЕМА). За да може един медикамент да влезе в употреба в България, то трябва да бъде одобрено от ЕМА


3. Билките могат да взаимодействат с химиотерапията или с други медикаменти, които приемате

 

Много билки и хранителни добавки не са изучавани как взаимодействат с  химиотерапията, затова и често пъти лекарите не могат да предвидят потенциални реакции между тях. Важно е да се знае, че приемът на билки или хранителни добавки по време на противотуморно лечение може да доведе до нежелани реакции или да понижи ефекта на химиотерапията. Например, жълтият кантарион може да доведе до опасни нежелани реакции, ако се приема под някаква форма заедно с химиотерапия. Също така, растения като джинджифил или чесън взаимодействат с антикоагуланти, какъвто например е варфаринът (Синтром) и да доведат до кървене.

 

 4. Антиоксидантите могат да направят химиолечението по-малко ефективно

 

Съществуват противоречиви факти относно приема на антиоксиданти по време на химиотерапия. Някои твърдят, че антиоксидантите подпомагат процеса на разрушаване на раковата клетка и същевременно с това предпазват здравите клетки от вредното въздействие на противотуморното лечение. Въпреки това, съществуват убедителни данни, че употребата на антиoксиданти по време на противотуморна терапия - химио- или лъчелечение, ги прави значително по-малко ефективни. Обсъдете с лекуващия си лекар рисковете и ползите преди да прибегнете към употребата на хранителни добавки.


5. Някои хранителни добавки могат да редуцират нежеланите ефекти, причинени от лечението

 

Някои билки и хранителни добавки са изучавани по-обстойно и са установени ползи от приема им по време на химиотерапия, тъй като редуцират ефекта от причинените нежелани реакции. Например, американският женшен, както и корен от сграбиче, използвани в китайската традиционна медицина, намаляват усещането за безсилие и умора, което е много характерно по време на химиотерапия. Хранителни добавки като глутамин, витамин В6, витамин Е и омега-3 са тествани за лечение на периферната полиневропатия. 

И все пак, всички тези хранителни добавки не са показани за всеки. Необходими са много клинични изпитвания, за да се докаже тяхната ефективност, полза за пациента и най-вече - безопасност по време на лечението.