опасен ли е манинкюра.png

През годините се натрупаха много доказателства срещу използването на солариуми, заради риска от причиняването на рак на кожата. Поради зачестили случаи на меланом в областта на нокътната плочка или по дорзалната част на дланта, се провежда проучване с клетъчни култури в САЩ. Целта е оценка на риска по отношение на УВ-лъчите.

Какво всъщност са УВ-лъчите и защо са опасни?

УВ радиацията е част от естествената енергия, произведена от слънцето. В електромагнитния спектър УВ светлината има по-къси дължини на вълните от видимата светлина, така че очите ни не могат да видят UV, но кожата може да я усети. Солариумите също излъчват УВ радиация.

Доказано е, че два вида УВ светлина допринасят за риска от рак на кожата:

Ултравиолетовият А (UVA) има по-голяма дължина на вълната. Свързва се със стареенето на кожата. Ултравиолетовата B (UVB) има по-къса дължина на вълната. Свързва се с изгаряне на кожата.

Докато UVA и UVB лъчите се различават по начина, по който влияят на кожата, и двете вредят. Незащитеното излагане на UVA и UVB уврежда ДНК в клетките на кожата, причинявайки генетични дефекти или мутации, които могат да доведат до рак на кожата и преждевременно стареене. УВ лъчите също могат да причинят увреждане на очите, включително катаракта и рак на клепачите. Поради тази причина е препоръчителна употребата на продукти със защитен фактор не само през летния сезон.

Преди години беше доказано, че употребата на солариуми (които използват именно УВ светлина) увеличават многократно риска от развитието на рак на кожата в това число и малигнен меланом.

Запитвали ли сте се дали лампите при маникюристите са безопасни?

Това проучиха изследователи от Калифорнийския университет в Сан Диего и Университета в Питсбърг. Те се заеха да тестват устройствата, излъчващи ултравиолетови лъчи, използвайки клетъчни линии от хора и мишки и публикуваха откритията си в списанието Nature Communications. Изследването беше публикувано през 2023 г.

Те откриха, че хроничната употреба на УВ лампите може да увреди ДНК и да причини мутации в човешките клетки и по този начин могат да увеличат риска от рак на кожата.

В проучването изследователите излагат клетки, взети от хора и мишки, на UV светлина от лампите за нокти. Те установиха, че след една 20-минутна сесия 20 – 30% от клетките са умрели, а след три последователни 20-минутни сесии 65 – 70% от клетките са умрели. Но те предупреждават, че са необходими повече данни, преди да можем да заявим това категорично.

През годините е имало спорадични случаи на чести потребители на гел лакове - като състезатели в конкурси за красота - съобщаващи за редки ракови заболявания на ноктите и пръстите си, които някои дерматолози приписват на излагане на ултравиолетови лъчи.

УВ устройствата са широко рекламирани като безопасни (дори от Американската агенция по храните и лекарствата), но към момента няма никакви проучвания, които действително да изследват ефекта им върху клетките, за да потвърди това.

Някои салони използват УВ лампи за маникюр, за да втвърдят лака; други използват LED лампи. Противно на очакванията LED устройствата пропускат ултравиолетовата светлина, казва д-р Крис Адигън, дерматолог в Чапъл Хил, Северна Каролина, който е специалист по заболявания на ноктите и който е допринесъл с експертни съвети относно безопасността на гел маникюрите за Американската академия по дерматология.

Могат ли няколко минути под лампата за нокти да увеличат риска от рак на кожата?

„Теоретично да, защото знаем, че излагането на UVA лъчи увеличава риска от рак на кожата и трябва да имате излагане на UVA, за да втвърдите гел лак“, отбеляза Адигън, добавяйки, че има особена загриженост относно излагането на гел лак, което се увеличава с времето. Някои жени ходят на маникюр на всеки две седмици.

Важно е да запомним, че това проучване не предоставя директни доказателства за повишен риск от рак при хората. Това са експериментални резултати, използващи in vitro модели на клетъчни линии, които не имитират напълно това, което се случва при хората в реалния живот, така че са необходими дългосрочни проучвания.

Проучване от 2020 г. изследва случаите на две жени, които са развили меланом на ръцете си от 2007 до 2016 г. след години маникюр с гел. Но в крайна сметка изследователите заключиха, че доказателствата са твърде ограничени, за да се определи дали излагането на ултравиолетова светлина, използвана по време на гел маникюр, увеличава риска от рак на кожата на ноктите и ръцете.

Изследователи от Харвард предполагат, че рискът по време на маникюр може да е минимален. Те отбелязаха, че нивото на излагане на UVA лъчи от гел маникюр на всеки две седмици вероятно няма да бъде достатъчно високо, за да причини значително увеличение на риска от рак на кожата, цитирайки проучване от 2014 г. в JAMA Dermatology.

Хора със светла кожа, по-възрастни или приемат лекарства, които ги правят чувствителни към светлина, също трябва да бъдат особено внимателни и може би да пропуснат напълно използването на УВ лампи за нокти.

Как изглежда меланомът на ноктите?

Ракът на ноктите може да е рядък, но се среща. По-долу са някои от сигналите за поява на рак на ноктите:

  • Тъмнокафява или черна ивица през нокътя
  • Разделяне на ноктите (повдигане от нокътното легло)
  • Напукани нацепени или чупливи нокти
  • Потъмняването на кожата около нокътя
  • Кървене или признаци на инфекция върху или около нокътя
  • Нодули под нокътя
  • Синини по нокътя, които не заздравяват
  • Чувствителност на ноктите

Статията беше създадена на базата на информация от:

Skincancer.org

Npr.org

Today.org

Molemap.net.au