Какво е тънкоиглена аспирационна биопсия (ТАБ)?

Тънкоиглена биопсия.png

За да провери дали дадена област от тялото ви има рак, Вашият лекар може да препоръча тънкоиглена аспирационна биопсия. Информацията в тази статия може да ви помогне да разберете процедурата и да се подготвите за вашата среща.

Какво е тънкоиглена аспирационна биопсия?

Биопсията събира тъкан от възможен тумор или проблемна зона, за да може да бъде изследвана под микроскоп. Могат да се извършват и други тестове върху биопсична проба, които не включват непременно микроскоп. Биопсията е основният начин, по който лекарите диагностицират повечето видове рак. Има много видове биопсии, включително тънкоиглена аспирационна биопсия.

За да извърши аспирационна биопсия с фина игла, лекарят вкарва много тънка, куха игла през кожата и в суспектното място. Спринцовката, прикрепена към иглата, изсмуква малка проба от клетки и понякога течност. Това е най-малко инвазивният, наречен минимално инвазивен, от различните методи за биопсия.

Тънкоиглена аспирационна биопсия може също да се извърши по време на ендоскопия или бронхоскопия. Ендоскопията е процедура, която позволява на лекаря да види вътрешността на тялото на човек, а бронхоскопията е процедура, която позволява на лекаря да види вътрешността на белите дробове на човек. Научете повече за видовете ендоскопия и как да се подготвите за такава.

Защо може да имам нужда от тънкоиглена аспирационна биопсия?

Повечето видове рак могат да бъдат окончателно диагностицирани само с биопсия. Вашият лекар може да препоръча тънкоиглена аспирационна биопсия, ако усети маса през кожата ви. Те могат също да препоръчат тази биопсия, ако видят нещо подозрително по време на други тестове и процедури. Ако масата е по-дълбока в тялото ви, образните тестове, като ултразвук, компютърна томография (CT) или ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), могат да помогнат за насочване на иглата за биопсия на правилното място. Това се нарича биопсия под ултразвуков или СТ/МРТ-контрол.

Биопсията може да се извърши от Вашия лекар, хирург или рентгенолог. Радиологът е лекар, който е специализиран в диагностицирането на заболявания с помощта на образни тестове.

Общите части на тялото, където се използва тънкоиглена аспирационна биопсия за проверка на рак, включват щитовидната жлеза, лимфните възли, гърдата, черния дроб, белите дробове и кожата. Въпреки това, процедурата може да се използва в повечето части на тялото. Тъканта, събрана по време на биопсията, след това се изпраща в лаборатория, за да може патолог да я анализира. Патологът е лекар, който е специализиран в интерпретирането на лабораторни тестове и оценката на клетки, тъкани и органи за диагностициране на заболяване. Резултатите от биопсията ви ще покажат дали отстранената тъкан е от тумор. Ако има тумор, биопсията ще помогне да се установи дали е раков или доброкачествен. Раковият тумор е злокачествен, което означава, че може да расте и вероятно да се разпространи в други части на тялото. Доброкачествен тумор означава, че туморът може да расте, но няма да се разпространи. Тази информация е много важна, за да помогне на Вашия лекар да определи дали са необходими допълнителни диагностични изследвания. Ако не са необходими допълнителни изследвания, това може да им помогне да препоръчат най-добрия план за лечение за вас. При хора, които вече са диагностицирани с рак, може да се използва аспирационна биопсия с тънка игла, за да се прецени дали зоната на безпокойство е свързана с рака, който се разпространява другаде в тялото, наречен метастази. Или може да се използва, за да се определи дали се е образувал нов и различен вид рак, наречен втори рак.

Какво мога да очаквам по време на тънкоиглена аспирационна биопсия?

Аспирационна биопсия с тънка игла може да се направи в кабинета на Вашия лекар или в амбулаторна клиника. Ако биопсията трябва да бъде насочена към изображение, рентгенолог може да го направи в болница или друг медицински център. В зависимост от това коя област от тялото ви е биопсирана, може да се наложи да свалите дрехите си и да носите болнични дрехи. Районът също така ще определи дали трябва да седнете или да легнете по гръб, настрани или по корем. Важно е да останете неподвижни по време на процедурата.

Вашият лекар може първоначално да обезболи мястото на биопсия с локално лекарство, което се разпръсква върху и/или в кожата. Понякога те ще инжектират лекарство в мястото на биопсия, за да предотвратят болка в тъканите под кожата. След това те ще поставят иглата за биопсия. Лекарят може да повтори биопсията повече от веднъж по време на вашата процедура, за да събере тъкан от различни части на подозрителната област. Цялата процедура може да отнеме между 15 минути и 1 час, в зависимост от засегнатата част от тялото и дали се използва изображение.

Какво трябва да направя преди моята финоиглена аспирационна биопсия?

Не е нужно да правите много, за да се подготвите за тънкоиглена аспирационна биопсия. Вашият лекар може да ви помоли временно да спрете приема на определени лекарства няколко дни преди теста, включително разредители на кръвта като аспирин, клопидогрел, варфарин, едоксабан, апиксабан, ривароксабан. Също така е добра идея да попитате Вашия лекар дали трябва да спрете или избягвате някакви лекарства преди планираната процедура.

Когато пристигнете за срещата си, Вашият лекар или друг член на здравния екип ще се увери, че разбирате ползите и рисковете от процедурата за биопсия и ще Ви помоли да прегледате и подпишете формуляр за съгласие. Винаги трябва да говорите с Вашия лекар за всякакви притеснения, които може да имате преди процедурата. Освен това попитайте Вашия лекар как ще получите резултатите от биопсията и кой ще Ви ги обясни. Резултатите често се връщат в рамките на 2 до 3 дни от лабораторията, но понякога резултатите могат да отнемат повече време.

Какво ще бъде възстановяването след тънкоиглена аспирационна биопсия?

Обикновено не е необходимо време за възстановяване след повечето процедури за аспирационна биопсия с фина игла. Лекарят може да постави малка превръзка върху областта на биопсията. След процедурата трябва да получите инструкции за специални грижи. След повечето процедури за аспирационна биопсия с фина игла, можете да се приберете вкъщи и веднага да се върнете към нормалните си дейности. Понякога мястото на биопсията може да се чувства болезнено. В редки случаи може да възникне инфекция или кървене. Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако развиете треска или имате продължително кървене, подуване или болка на мястото на биопсия, която не спира.

Какво се случва, когато резултатите от биопсията ми се върнат?

Само защото имате аспирационна биопсия с тънка игла, не означава, че имате рак. Подозрителната област може да е неракова. Или може да имате анормални клетки, които могат да бъдат отстранени или унищожени, преди да станат ракови. Ако патологът се нуждае от повече тъкани, за да постави диагноза, може да се наложи да повторите биопсията или да се подложите на друга процедура.

Ако биопсията диагностицира нов рак, информацията в доклада за патология, като вида на рака и неговия стадий, помага на Вашия лекар да Ви насочи към онколог за лечение. Онкологът е специалист по ракови заболявания. Докладът може също да включва информация за специфични гени, протеини и други фактори, уникални за вашия тумор, които могат да помогнат за насочването на вашите възможности за лечение.

Помолете Вашия лекар да Ви обясни различните части на доклада за патология, за да разберете ясно диагнозата си. Може да се наложи да направите допълнителни тестове след вашата тънкоиглена аспирационна биопсия, за да определите диагнозата си, преди да започне лечението срещу рак.