Какво свързва ваксината срещу COVID-19 и рака на гърдата

Ваксини срещу ковид и рак на гърда

Аксиларната аденопатия или подуване под мишницата, е съобщено от жени след получаване на две от досега познатите ваксини срещу  COVID-19, но също така е често срещан симптом за рак на гърдата.

Поради тази причина, клиницистите трябва да имат предвид анамнестични данни относно имунизация срещу COVID-19 в диференциалната диагноза на пациенти, които присъстват с едностранна аксиларна лимфаденопатия, според нова статия.

"Забелязахме нарастващ брой пациенти с подути лимфни възли от едната страна на подмишничната ямка, които са представили за рутинна скрининг мамография или ултразвук, и някои жени, които действително са усетили тези подути възли," каза авторката Катерина Доделзон, MD, асистент по радиология, Ню Йорк, САЩ.

"През годините забелязваме, че подутите лимфни възли от едната страна са относително редки и са необичайно явление при скрининг ―  само 0,02% до 0,04% ― и е знак, който предупреждава за наличието на злокачествено образувание на гърдата от посочената страна," добави тя.

В статия, публикувана в Clinical Доделзон и колеги описват четири случая, включващи жени, които са получили ваксина срещу COVID-19 и след това посещават скрининг за рак на гърдата. При описанието на тези случаи, авторите се стремят да "информират медицинската общност да разгледат тази доброкачествена и саморазрешаваща диагноза при определянето на това, което може да бъде тревожно представяне на едностранна аксиларна лимфаденопатия".

Те се надяват, че ще намалят ненужните биопсии и ще помогнат за успокояване на пациентите.

Аденопатия се съобщава във връзка и с други ваксини, като бациловата Calmette- Guérin ваксина, противогрипни ваксини, и човешки папиломен вирус ваксина, коментира Джесика Льонг, MD, президент на Дружеството за радиологично изследване на гърди (Society of Breast Imaging-SBI).

"Твърде рано е да се каже, ако има нещо различно за ваксините с COVID-19", каза Льонг, който също е професор по диагностична радиология и заместник-председател на отдела по образна диагностика за рак на гърдата в университета „MD Anderson Cancer Center“в Хюстън, Тексас. Също така Льонг споменава, че тези последни реакции на ваксината получават много внимание, защото са свързани с COVID-19 и всичко, свързано с COVID-19, получава повече внимание.

"Може да е по-забележимо и поради големия брой хора, които се ваксинират в рамките на кратък период от време в опит да задържат пандемията, а това не е така с другите ни познати от години ваксини", допълва тя.

Нови препоръки от Дружеството за радиологично изследване на гърдите  (SBI)

Наскоро бяха издадени препоръки към клиницистите, че жените, които изпитват аксиларна аденопатия и наскоро са били ваксинирани от същата страна, на която се появява аденопатията, да бъдат следвани в продължение на няколко седмици, за да се види дали лимфните възли се връщат към нормалното, вместо да се подлагат на биопсия.

"Много практики вече рутинно питат историята на скорошната ваксинация и от коя страна е била дадена", каза Доделзон. Тя подчерта, че жените трябва да бъдат стимулирани да  споделят скорошна ваксинация, ако не са били попитани по време на прегледа.

„Информирайки преглеждащия ви специалист, че наскоро сте били ваксинирани, и от коя страна, ще предостави по-точен контекст, в който да се интерпретират резултатите", каза тя.

Освен това, SBI препоръчва, ако е възможно, жените да планират рутинна скрининг мамография преди първата доза от ваксината COVID-19 или 4 до 6 седмици след втората доза, за да се избегне фалшиво положително откритие.

"Искаме да подчертаем, че диагностичната мамография е много важна и би било добре, ако бъде съобразена спрямо планираните термини за имунизация", коментира Льонг. "Но това може да не е възможно, тъй като повечето от нас нямат избор кога да получат ваксината."

Ако не е възможно да се отложи или мамографията или ваксината, Льонг препоръчва на жените да информират, че наскоро са имунизирани срещу COVID- 19. "В момента препоръчваме проследяване след  4 до 12 седмици," каза тя. "Подуването може да отзвучи по-рано, може би дори в рамките на 1 до 2 седмици, но обикновено препоръчваме да изчакате поне 4 седмици."

Разлики между ваксините?

Честотата, с която аксиларната аденопатия се проявява като страничен ефект се различава с двете COVID-19 ваксини, според доклади от Центъра за контрол на заболяванията и превенция (CDC).

За ваксината Moderna ипсилатерална аксиларна аденопатия към рамото на ваксиниране е втората най-често съобщавана локална реакция, като 11,6% от реципиентите на възраст от 18 до 64 години съобщават за това след първата доза и 16,0% съобщават за нея след втората. Средната продължителност на тази аденопатия е 1 до 2 дни.

За ваксината Pfizer- BioNTech COVID- 19 отбелязва Центърът за контрол на заболяванията и превенция, че съобщенията за аденопатия са били в противовес между ваксините и групите на плацебо и заключава, че аденопатията е била вероятна връзка с ваксината.

Средната продължителност на аденопатията е приблизително 10 дни.

Аденопатия се съобщава в рамките на 2 до 4 дни след ваксинацията и за двете ваксини, според бележките на  Центъра за контрол на заболяванията и превенция.

Въпреки това, подробности от случаите, докладвани от Доделзон и колеги рисуват малко по-различна картина. Например, в случай 1, пациент самостоятелно установява едностранна аксиларна аденопатия 9 дни след получаване на първата доза от Pfizer-BioNTech. В случай 3, времето между получаването на ваксината Moderna и откриването на аденопатия е 13 дни.

И в двата случая времето е много по-дълго от средната продължителност от 1 до 2 дни, отбелязани от Центъра за контрол на заболяванията и превенция. Авторите предполагат, че при снемането на имунизационна анамнеза на пациента, радиолозите разбират, че нежеланият ефект може да се появи до няколко седмици след ваксинацията срещу COVID-19.

В случаи 2 и 4 аксиларната аденопатия е установена случайно по време на мамография, така че не е ясно кога появата на тази реакция е настъпила и дали е свързана с получаването на ваксина срещу COVID-19.