Интервю със Свилен Лапаков психоонколог

Свилен Лапаков психоонколог за CancerCare.bg

Моля да се представите.

Свилен Цанков Лапаков психоонколог. Роден съм в гр. Варна на 07.01.1967г. Магистър-психолог приложна психология-2013г. Активен член /с право на глас/ на IPOS /International Psycho-Oncology Society/- 11.04.2017г., Member ID: 48181970; Valid Thru:15 Jan 2022 Активен член /с право на глас/ на БАПО / Българска Асоциация по Психоонкология/15.10.2016г. Активен член /с право на глас/ на ДРУЖЕСТВО НА ПСИХОЛОЗИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ/2017г./ с УИК: BG RP 1799-2634, Член на Етичната комисия. Когнитивно – поведенчески психотерапевт.

Днес ще поговорим за психоонкологията. Бихте ли разяснили на читателите ни какво представлява тя?

Ще цитирам Д-р Джими Холанд, основателката на IPOS : Според J.Нolland (Holland, J.C.,Psycho-oncology: overview, obstacles and opportunities. Psycho-oncology, 1, 1-13.1992) предмет на психоонкологията са емоционалните реакции на пациентите, на членовете на семейството им и на лицата, които се грижат за болните.Концепцията „качество на живота” е разработена за пръв път за пациентите с онкологичен профил, но, когато стане време да направим нещо конкретно, психологичните нужди на болните и на лечителите им се игнорират. В областта на психологията всеки има мнение и обяснява проблемите според убежденията си,възникват светогледни конфликти, но основна норма в модерното общество е принципът на предимство на знанията пред личното мнение.

Моя работна хипотеза : в предположението, че в болшинството си заболелите от рак (независимо от разновидността си) хора имат присъщи общи психологически особености,изразяващи се в трудното емоционално и рационално възприятие на реакция на психотравмиращата ситуация.

Моля да ни запознаете с ползите на психоонкологията.

Макар лекарят да е чувствителен към психологията на боледуване,разговорът за личните преживявания на пациента изисква умения,които надхвърлят равнището на спонтанната психология.Това мотивира нуждите от психологично обучение на екипа,тренинг за профилактика на професионалното прегаряне и съвместна работа с психоонколог. Научните стандрати задължават лекаря да се придържа в рамките на професионалната компетентност и да насочи пациента към психолог за оценка на личността.Психологичната работа не трябва да се схваща като допълнителна дейност,а като равностойна част от лечението.

Всяка болест внася изменения в живота на човека.Онкологичните – го делят на „до” и „след”.

Цялостната картина на всяко едно заболяване, в това число онкологичното, е възможна тогава, когато едновременно с нейното соматично проявление се отчете и нейният психологичен компонент, изразяващ се в отношение към болестта на болния и се проявява чрез различните негови реакции както към състоянието, така и към болестта.Онкологичните заболявания са носители на витална заплаха. Страхът отразява човешката зависимост от знанието му за смъртта. Проблемът е в това,че никой не може да му помогне, ако той не реши да сподели.Не споделяйки, вид начин да избягаш от случилото се, не те прави по-здрав.Близките, заинтересовани от състоянието на болния, биха откликнали след неговото манифестиране на усещания, породили емоции отразяващи протичането на вътрешната картина на болестта.

Психоонкологът има опита да организира „очна ставка” на болния с източниците на неговите страхове и тяхната трансформация за преодоляване.

Каква е достъпността на онкоболните пациенти до психолог в лечебните заведения или извън тях?

При стационарно лечимите пациенти достъпността е максимално ограничена от ръководството на болничното заведение. Защото се следи непрекъснато психолога и така се спъва конфиденциолността при беседите.Това не важи за всички,разбира се. Аз работя в собствен кабинет извън болнично заведение. Различно е. Също така водя групи с онко болни пациенти на неутрална земя, наети зали. Има огромна разлика в тяхното поведение.

Една подробност – Проекто Законът за психологията вече дреме 8 години в Народното събрание на едни голи обещания. Но за психологични оценки при съществени събития се натискат да изразяват всички в ефир. Психоонкологията е виж пилотаж. Трябва да се поставяш на мястото на пациента, т.е. срещу  себе си, непрекъснато.

Тази година ще разширихме дейността си, откривайки гореща линия за психологическа помощ, как може да се свържем с Вас и какви са преимуществата на телефонната консултация?

Връзка с мен : гр. Варна, ул. Юрий Венелин № 14 – КАБИНЕТ, /р-на Лятно кино Тракия/, тел.: 0878 105476.

ФБ : Свилен Лапаков - психоонколог, Psycho-Oncology.

Телефонната консултация е първична и е вид кризисна интервенция. Нейната цел е да внесе успокоителна нотка в кризата на търсещия потреба от психолог пациент. Същественната част ще се осъществява в кабинета след това. Тази година бях делегат на XII Конгрес на психоонколозите на Руссия. Там с телефон се работи от самото начало и чрез него са спасени много хора. Имаше на тази тема посветени доклади на този конгрес.