Интервю със Стефка Чинчева - клиничен психолог

Стефка Чинчева за безплатен телефонен номер за онкологични пациенти

Моля да се представите


Стефка Чинчева  - клиничен психолог, пълноправен член на Българска асоциация по психоонкология (БАПО), член на УС на Българската асоциация по психотерапия (БАП), психоаналитичен психотерапевт в обучение към Дружество за психоаналитична психотерапия (ДПП).


Днес ще поговорим за психоонкологията. Бихте ли разяснили на читателите ни какво представлява тя?


Психоонкологията е интегрална част от лечението на раковите заболявания. Тя се занимава с психологичните аспекти на онкологичните заболявания, които имат своите специфики и едновременно с това са нещо много лично и субективно за всеки човек, който преминава през болестта. Психоонкологията е ориентирана както към пациентите, така и към техните близки и лекуващите екипи и по този начин се опитва да подкрепи ефективността на лечението на раковите заболявания.


Моля да ни запознаете с ползите на психоонкологията.Редица проучвания сочат, че подобрява  алоориентацията, качеството на живот и до известна степен изхода от лечението.


Психоонкологията повишава цялостното качеството на живот на онкоболните пациенти.  С колегите се опитваме да съпровождаме пациентите в трудностите, които срещат от момента на поставяне диагнозата, през адаптирането към лечението, но и в ефектите от заболяването върху пациента и неговото семейство. Както във всяка психологическа работа, така и тук ползите са винаги нещо субективно, а понякога и неочаквано за самия човек. Пациентите често искат да се консултират с психолог/психотерапевт заради непосредствено преживяване, свързано с болестта, в последствие се оказва, че онова, което имат да кажат е много повече и намират смисъл да говорят за различни аспекти от живота си, които са засегнати пряко или косвено от болестта. Т.е. опитваме се покажем на пациентите, че болестта е само един аспект от личността им, значим аспект, понякога толкова значим, че променя живота им кардинално, но не единственият. За някои хора се оказва, че оздравяването е началото на една дългосрочна лична терапия, защото този нов етап от живота им също изисква адаптация и интеграция на преживяванията. Всеки човек има нужда от пространство, в което да може да мисли за онова, което му се случва, т.е. да намира смисъл и близост в преживявания, които често са на ръба на мислимото. Такова място предлага разговора с квалифициран специалист.


Каква е достъпността на онкоболните пациенти до психолог в лечебните заведения или извън тях?


За щастие в рамките на отделни лечебни заведения в страната, които са осъзнали нуждата и ползите от психологическа подкрепа за пациентите са разкрити места, в които при различни условия колеги консултират пациентите, а някъде и екипите на тези болнични заведеният (т.нар. Балинтов подход). Все още обаче не може да се каже, че това е установена практика навсякъде, подкрепена от държавата, а е инициатива на добро местно управление, там където го има. Преди няколко години, осъзнавайки дефицита на целенасочени усилия в развитието на психологическата подкрепа за онкопациенти, с колеги от цялата страна създадохме Българска асоциация по психоонкология (БАПО, http://bapo.bg/) – организация, която има за цел именно това. На сайта на организацията може да се видят целите пред нея, както и да се получи информация за практиката на колеги, които имат тесен опит в работата с пациенти с онкологични заболявания в цялата страна.
По-голяма част от предоставяната психологическа работа с пациентите с онкологични заболявания се извършва в частните кабинети на психолози и психотерапевти. Добре е, ако човек реши да потърси такъв, това да е някой, който притежава необходимите квалификации за упражняване на професията и принадлежност към официални и легитимни съсловни организации, които задават критерии за качество, основано на европейските изисквания. Българската асоциация по психотерапия (БАП, http://www.psychotherapy-bg.org/) е организацията, в която членуват една част от квалифицирани психотерапевти у нас.


Тази година разширихме дейността си, откривайки гореща линия за психологическа помощ, как може да свържем с Вас и какви са преимуществата на телефонната консултация?


Това е една инициатива на CancerCare.bg с мисъл и грижа за всички онези пациенти с онкологични заболявания, които по една или друга причина, се чувстват затруднени да достигнат до психологична и емоционална подкрепа.
COVID – 19 пандемията, наложените ограничения и затрудненият достъп до лечение са допълнителни фактори, които се отразяват на пациентите, провокирайки нови тревожности, които има нужда да бъдат посрещнати.  Безплатни телефонни линии, предоставящи различни социални услуги имат своята история у нас. Ние се опитахме да стъпим на съществуващия опит и едновременно с това да предложим услуга, която не е предоставяна досега, а именно безплатна психологическа подкрепа за хора с онкологични заболявания по телефона.
Разбира се тя не би могла да замени или да предостави, онова, което би могла да предложи присъствената психологическата работа в кабинет, но може да направи няколко много важни неща – да предостави безплатна психологическа консултация от разстояние; да предложи професионална емоционална подкрепа за хора, които поради една или друга причина са с ограничен достъп до психолог/психотерапевт; да достигне до повече хора, чието здравословно или социално положение ограничава достъпа им до комуникация; да предостави кризисна интервенция на хора, които се чувстват силно разтревожени в настоящия момент; да информира за допълнителните възможности за психологическа подкрепа на пациенти с онкологични заболявания; да спести физически контакт в момент, в който това е препоръчително, поради рисковете от заразяване с коронавирус.


Подробна информация за безплатната телефонна линия