Наблюдава се положителна тенденция за увеличаване на случаите на диагностицирани пациентки с ранен рак на гърдата

д-р Валентин Иванов

 Днес пред микрофона на CancerCare.bg застава д-р Валентин Иванов - специализант по Обща Хирургия в УМБАЛ "Каспела" Пловдив. Дипломира се с отличен успех през 2016 година, от 2018 година е преподавател към ‘‘Медицински Симулационен Тренировъчен Център ‘‘ към научно-изследователски институт на МУ-Пловдив и провежда обучения по ‘Лапароскопска хирургия‘.

 

 - Д-р Иванов, Вие сте един от лекарите, които извън ежедневната клинична работа се включвате и в активности, свързани с превенцията и ранната диагностика на рака на гърдата? Какво Ви мотивира?

 -  Интересът ми, конкретно към рака на млечната жлеза, започна още в студентските ми години. Това вече дори не се смята за единично заболяване, а за комплексно такова. От онкологичните заболявания по последни статистически данни, това е болестта с най-висока заболеваемост и смъртност при жените в света. Всичко това налага, ние като лекари да положим усилия, за да информираме обществото.  Живеем във време, в което е доказано, че за да бъдем максимално ефективни в диагностиката и лечението, трябва да работим плътно рамо до рамо с нашите пациенти в екип, защото имаме една цел и тя е да ги изпратим здрави при техните семейства.

 

През последните 5 години се говори открито по темата в медиите и сред обществеността. Забелязали ли сте тенденция, че пациентките търсят специалист, когато заболяването е все още в ранен стадий?

- Може да се каже, че ракът на гърдата е заболяване, за което в 21 век знаят абсолютно всички жени. Смятам обаче, че все още не сме ги убедили, колко важно е активното му търсене и навременното му лечение. Все още жените се страхуват да се самоизследват и да бъдат изследвани.  Съществува  опасението от откриване на ‘‘ нещо лошо‘‘, което наистина да преобърне живота им с главата надолу. Все пак се наблюдава положителна тенденция за увеличаване на случаите на пациентки, които са диагностицирани с ранен рак на гърдата. През 1995 година те са били около 14% от всички болни. Диагностицираните такива през 2018 година са около 20%,  бележийки ръст от 6%, което макар и напредък, все още е много далеч, от това което бихме искали. Като основна причина за това е липсата на задължителен скрининг.  Както споменахте, в цял свят информационните кампании за рака на гърдата целят именно справяне с тези проблеми. Тук е и моментът да изкажа възхищението си към екипа на  CancerCare, за всеотдайността, безкористността и професионализма, която смятам, че трябва да достигнат до повече хора.

 

- Как се е променила през годините превенцията и ранната диагностика на рака на гърдата? Облагодетелствани ли сме ние, хората на 21-ви век?

- Определено смятам, че в 21 век сме облагодетелствани, от гледна точка на научния и технологичния напредък. Днес ние знаем много повече, благодарение на нашите учители, които са изградили с много труд пътят на пациента, който днес познаваме. Преди 80-те години,  профилактичното мамографско изследване на жените между 40-50 годишна възраст  се е препоръчвало само в случаите, в които пациентките са имали близки – майка или сестра с рак на гърдата. Днес ние разполагаме с достоверна и научнообоснована информация и можем да посъветваме жените, кога да ни посетят за преглед или образно изследване, но също така, можем да ги предупредим, относно рисковите фактори за развитието на карцинома на гърдата  и арсенала от терапевтични възможности, с които разполагаме.

 

 - Кой според Вас е най-същественият рисков фактор и какво бихте посъветвали нашите читатели?

 - Най-същественият рисков фактор е определено женският пол. Карциномът на гърдата се среща над 100 пъти по-често при жените, отколкото при мъжете. По статистически данни около 80-85% от случаите се срещат при жени след 50 годишна възраст. Въпреки, че заболяването се наблюдава само в около 5% при пациентите под 35 години, трябва да бъде известно, че развитието му в тази възраст се обуславя и с по-агресивния ход на заболяването. С други думи, раковият процес се развива с много бързи темпове и за кратко време, може да причини тежки далечни последици.  Пациентките с това заболяване, трябва да знаят, че ако имат близки със същата диагноза  рискът им се увеличава в пъти повече. Вече съществуват генетични изледвания на някои от генните мутации, които биха предопределили до 80% рискът от развитие на рак на гърдата, при наличието им. Известни са още доста рискови фактори, като използването на контрацептиви, затлъстяването след менопауза, консумацията на алкохол и някои доброкачествени заболявания, които също трябва да се имат предвид. Бих посъветвал пациентите да се самопреглеждат и да посещават профилактични прегледи. Бъдете информирани и се доверявайте на установените принципи на лечение. Виждали сме тежките последици от самоназначената алтернативна терапия и силно се надявам с подобни инициативи, че ще намалим значително лошите резултати от приложението й.

 

- На 26.10. проведохте онлайн лекция със студенти-медици относно профилактика на рака на гърдата. С какви впечатления останахте и как аудиторията Ви възприе информацията?

- Идеята на семинара бе да запознае на достъпен език, както студентите по медицина, така и хората без медицинско образование с рисковете, профилактиката и съвременните методи на лечение на карцинома на  млечната жлеза.  Смятам, че целта е изпълнена, на базата на положителните коментари споделени в анкетата. Обществото има нужда от напомняне, дори повтаряне, тъй като, когато човек не е пряко засегнат от едно подобно заболяване, той не може наистина да осъзнае, колко важно е навреме да бъдат взети правилните мерки.