Профилактична хирургична намеса при наличие на рискови фактори, свърани със злокачествен тумор

body

Операции като профилактична хирургична намеса при наличие на рискови фактори, свързани със злокачествен тумор, служат за отстраняване на орган или жлеза, която не показва признаци на рак, но има възможност да развие. Профилактичната хирургия може да се приложи при хора, които са изложени на висок риск от развитието на злокачествено заболяване. Думата злокачествен е означава "лошо роден". Този тип тумор има способността да се размножава неконтролируемо, да метастазира (разпространява) в различни части на тялото и да нахлува в околните тъкани.

Злокачествените тумори се формират от анормални клетки, които са нестабилни и преминават през кръвоносната и лимфна система. Клетките им нямат химически адхезионни молекули, за да се закрепят към мястото на първоначален растеж, за разлика от доброкачествените тумори.
Има много предполагаеми причини за рак – някои от тях са широко приети от медицинската общност, докато други не са. Затлъстяване, тютюнопушене, консумацията на алкохол, лоша диета, замърсяване на околната среда, експозиция на тежки метали и домашните токсини са някои от причините, които могат да доведат до злокачествено заболяване.

Типове злокачествени заболявания:

  • саркоми – образуват се в съединителни, мускулна, мастна и хрущялна тъкан;
  • карциноми – образуват се в органи и жлезисти тъкани.

Рискови фактори за развитие на рак на млечната жлеза са:

  • фамилна анамнеза за рак на гърдата при роднини от първа линия (майка, сестра, дъщеря);
  • положителен тест за BRCA1 или BRCA2 генни мутации, които увеличават риска от рак на гърдата;
  • диагностициран carcinoma in situ, за които е доказано, че повишават риска от развитие на рак на гърдата;
  • преживяна лъчетерапия на гръден кош на жени под 30 години, за което е доказано, че повишават риска от развитие на инвазивен карцином на гърдата.

За гените BRCA1 и BRCA2 е установено, че са рисков фактор за развитие на рак на гърдата и ендометриума. Ракът на гърдата е на трето място в световен мащаб сред злокачествените заболявания при хората и на първо място сред жените, докато ракът на ендометриума е на четвърта позиция при жените. Пациенти, които имат мутации в BRCA1 гена или BRCA2 гена имат 87% шанс от развитие на рак на ендометриума. Най-често срещаната операция за редуциране на риска от рак на гърдата, а понякога и за намаляване на риска за рак на ендометриума, е двустранната профилактична мастектомия. Така се намалява рискът от развитие на рак на гърдата с най-малко 95% при жени, при които са открити мутации в BRCA1 или BRCA2 гена и до 90% при жени, с фамилна анамнеза за рак на гърдата.

Мастектомията може да включва пълното отстраняване на двете гърди, включително на мамилите (зърната) (обща мастектомия), или на колкото е възможно повече тъкан от гърдата, оставяйки мамилите незасегнати. Подкожните мастектомии запазват зърното и позволяват по-естествено изглеждащи гърди, ако жената избере да се извърши операция за реконструкция на гърдата след това. Въпреки това, общата мастектомия осигурява най-голямо намаляване на риска от развитие на рак на гърдата, тъй като при тази процедура се отстранява повече тъкан, отколкото при подкожната мастектомия.

Дори при пълна мастектомия, не всички гръдни тъкани, които са изложени на риск в бъдеще, могат да бъдат премахнати, тъй като гръдната стена обикновено не се отстранява по време на мастектомия, а понякога гръдни клетки могат да се открият в областта на подмишницата, над ключицата и долната част на корема и за хирурга е невъзможно да премахне цялата тази тъкан. Възможно е при пациенти, при които е установен рак на едната гърда да претърпят двойна мастектомия, за да се намали шанса от развитието му в другата гърда.

Към рубриката профилактична хирургична намеса при наличие на рискови фактори, свързани със злокачествен тумор е включена и двустранната профилактична салпинго-оофоректомия. Операцията включва отстраняване на фалопиевите тръби и яйчниците, като може да се извърши заедно с профилактична мастектомия при жени, които не са в менопауза и са с висок риск за рак на гърдата. Премахването на яйчниците при жени, които не са в менопауза, води до намаляване на количеството естроген, произвеждан от тялото. Установено е, че естрогенът стимулира растежа на някои видове рак на гърдата, следователно редуцирането на количеството му в организма може да забави растежа на тези ракови заболявания.

Ако пациентът има шанс за развитие на рак на ендометриума, като профилактични хирургични интервенции се извършват салпинго-оофоректомия, хистеректомия и мастектомия. Хистеректомията е операция, при която се отстранява матката. Тя може да бъде:

  • субтотална хистеректомия – отстранява се само матката без шийката;
  • тотална хистеректомия – отстранява се матката заедно с шийката на влагалището;
  • радикална хистеректомия – премахват се матка, шийка, горната част на влагалището и околните тъкани. Този тип операция се извършва при доказан рак на ендометриума.

Както всяка една операция, така и профилактичната хирургична интервенция крие рискове от кървене и развитието на инфекции. Може да окаже влияние върху психическото здраве на пациента поради притеснения относно външния вид на тялото. Двустранната профилактична салпинго-оофоректомия води до внезапно понижаване на производството на естроген, което предизвика ранна менопауза (нарича се хирургична менопауза). Хирургичната менопауза води до рязка поява на симптоми, характерни за менопауза – горещи вълни, безсъние, покачване на тегло, тревожност и депресия. Дългосрочните ефекти на хирургичната менопауза включват намаляване на либидото, вагинална сухота и намалена костна плътност, като в бъдеще има шанс да се развие остеопороза.

 

 

Източник: https://medpedia.framar.bg/заболявания/мкб-z400-4/профилактична-хирургична-намеса-при-наличие-на-рискови-фактори-свързани-със-злокачествен-тумор