Възможно ли е да се предпазим от рак на белия дроб?

ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ РАК НА БЕЛИЯ ДРОБ

Броят на онкологичните заболявания расте ежегодно по света, като основна причина за това е възможността за своевременна диагностика. Ракът на белия дроб е най-често срещаната причина за смъртност при мъжете и втората по честота при жените. Както при повечето злокачествени заболявания, така и при рака на белия дроб, най-ефикасното лечение е превенцията. Науката е категорична, че голям процент от заболяванията не могат да бъдат избегнати, поради генетичната предиспозиция, но също толкова голям е процентът на случаите, които могат да бъдат предотвратени с промяна в ежедневните ни навици.

Въпреки многото различни видове рак на бял дроб, заболяването се класифицира най-общо в две групи:

  • Дребноклетъчен
  • Недребноклетъчен

Знаете ли, че 98% от новозаболелите пациенти с дребноклетъчен рак на белия дроб са пушачи?

А знаете ли, че отказването от цигарите понижава риска от заболяване? 

Научно доказано е, че отказването има почти мигновен ефект върху микроциркулацията на белия дроб и хората, които над 10 г. не пушат понижават риска си с до 50%, а тези, които не пушат от над 30 години се считат за "непушачи", а не "бивши пушачи", тъй като белите им дробове са се възстановили и рискът от заболяване е също толкова голям, колкото и при непушачите.

Ако пък все пак сте диагностицирани с карцином на бял дроб и сте пушач, можете да подобрите ефекта от системното лечение като откажете цигарите, защото е доказано, че пушенето по време на противотуморна терапия понижава ефикасността на медикаментите. 

Ние знаем, че отказването от този навик е труден, но не и невъзможен процес. Направете го в името на вашето здраве. Ако сте решили да откажете цигарите, но не знаете как, ето няколко съвета, които ние приготвихме за вас. 

Тютюнопушенето - активно или пасивно, както и употребата на никотинови изделия са най-честата причина и най-сериозен рисков фактор за развитие на рак на белия дроб, но съществуват и други фактори, които поставят в риск здравето на вас и вашите близки. Ако на работното си място сте в контакт с азбест, особено ако директно го инхалирате, без предпазни средства, сте изложени на много висок риск от развитие на рак на белия дроб, както и на плеврата (плеврален мезотелиом). Радонът е радиоактивен газ без цвят и мирис, който се отделя естествено от някои видове почва и скали и чрез строителните материали навлиза в дома ви. Важно е да следите нивата на радон у дома и на работното място, а тях можете да понижите чрез редовно проветряване на помещенията.

Ако осъзнавате, че попадате в рисковата група за развитие на рак на бял дроб - пушач сте, в семейството си имате преки роднини с това заболяване или работите в среда с токсични вещества, обсъдете с вашия лекар възможностите за ранна диагностика. Ако заболяването бъде открито в ранен стадий, ракът може да бъде оперативно отстранен и вие да бъдете излекувани. В световен мащаб навлиза приложението на нискодозова компютърна томография (СТ), която се използва за скрининг при хора с повишен риск.

 

 

С подкрепата на Астра Зенека