Кахексия 1

Отслабването на килограми е често срещано сред хората с рак. Може това да е първият видим признак на заболяването. Всъщност 40% от хората казват, че са имали необяснима загуба на тегло, когато са били диагностицирани за първи път с рак. Отслабването, свързано с рак, може да бъде различно от другите видове загуба на тегло. Лекарите се позовават на синдром на загуба на тегло, наречен „кахексия“, който се характеризира с повишен метаболизъм, загуба на скелетните мускулатура, умора, загуба на апетит и намалено качество на живот. Кахексията е много често при пациенти с нелечим рак.

Хората с рак имат и други симптоми освен загуба на тегло:

  • Умора
  • Слабост
  • Загуба на енергия
  • Затруднения в изпълняването при ежедневните задачи

Хората, които имат кахексия, често имат проблеми със справянето с физическите реакции към лечението. Те могат да имат и по-интензивни симптоми.

Причини за загуба на тегло при хора с рак

Загубата на тегло често започва с загуба на апетит. Основните причини за липса на апетит са:

Промени в метаболизма. Метаболизмът е процесът, при които храната се разгражда и превръща в енергия.

  • Гадене и повръщане
  • Запек
  • Болки и/или афти в устата
  • Болка при дъвчене и/или затруднено преглъщане
  • Загуба на вкус
  • Депресия
  • Болка

Споделете на вашия медицински екип за всички симптоми, които имате. Споделете при проява на  нови симптоми или промяна в старите такива.

Справяне със загубата на тегло

Облекчаването на страничните ефекти е важна част от грижите и лечението на рака. Този подход се нарича палиативна или поддържаща грижа. Той помага да се посрещнат физическите, емоционалните и социалните нужди на пациента. Изследванията категорично подкрепят възможно най-ранното включване на симптоматичната грижа към терапията.

Общи съвети

Тези съвети могат да помогнат на пациенти, имащи загуба на апетит и загуба на тегло:

  • Опитайте се да увеличите честотата на храненията. Вместо да се опитвате да ядете 3 пъти на ден, опитайте се вместо това да включите междинни хранения (чести малки хранения през целия ден). Например, приема на малки количества храна на всеки 3 часа може да бъде по-успешна стратегия за увеличаване на телесната маса.
  • Помислете за консултация с диетолог. Тези професионалисти предоставят консултации за хранене. Те помагат на хората да поддържат здравословно тегло и получават важните хранителни вещества, от които се нуждаят, като протеини, витамини и минерали.
  • Преди химиотерапия яжте леки храни и избягвайте мазни или богати на протеини храни. Това може да предотврати появата на неприязън към тези храни, ако се появят гадене или повръщане.

Може да си направите хранителен дневник- какво, кога и по колко ядете, като записвате и как се чувствате по време и след хранене. Например, имате ли гадене? Засищате ли се бързо? Забелязвате ли промени във вкуса? Споделянето на тази информация с вашия медицински екип може да помогне при решения за промяна на диетата ви.

Медикаменти

Понякога лекарите могат да предложат определени лекарства за ограничаване на загубата на тегло. Тези лекарства могат да включват:

Мегестрол ацетат. Това е хормон прогестерон. Може да подобри апетита, наддаването на тегло и чувството за благополучие. Въпреки това, трябва да обсъдите рисковете от приема на мегестрол ацетат с вашия медицински екип поради повишения риск от образуване на кръвни съсиреци, докато приемате това лекарство.

Стероидни лекарства. Наричани още кортикостероиди или глюкокортикоиди, те могат да повишат апетита и да подобрят вашето чувство за благополучие. Те могат също да помогнат при гадене, слабост и болка. Лекарите често предлагат само стероиди за краткосрочна употреба за периоди, по-малки от 2 седмици. Въпреки многобройните предимства на стероидите, дългосрочната употреба е свързана с много странични ефекти, включително, но не само, повишаване на кръвната захар, повишен риск от инфекции и мускулна слабост. Важно е да се отбележи, че лекарите се опитват да сведат до минимум употребата на стероиди за пациенти, получаващи имунотерапия.

Метоклопрамид (Reglan). Това е медикамент, използван за лечение на гадене и повръщане. Метоклопрамид може също да помогне да се предотврати усещането за пълнота, ако го приемете около 30 минути, преди хранене. Един от основните странични ефекти на това лекарство е, че може да причини диария.

Замяна на панкреатичния ензим (липаза). Панкреасът има ключова роля в подпомагането на храносмилането на храната. За пациенти, които може да нямат напълно функционален панкреас, като тези с рак на панкреаса, допълнителните храносмилателни ензими могат да помогнат на тялото да абсорбира мазнини, протеини и въглехидрати. Признаците, че може да се наложи да приемате допълнителни храносмилателни ензими, могат да включват повишено газове, подуване на корема, неясна коремна болка и изпражнения, които плуват в тоалетната чиния. Не забравяйте да уведомите вашия здравен екип, ако имате някой от тези симптоми.

Дронабинол (Маринол). Това е медикамент, съдържащ 1 от активните съставки в медицинския канабис, наречен THC. THC може да увеличи апетита, но също така е свързан с по-висок риск от объркване, особено при възрастни над 65-годишна възраст. Не приемате съвместнос с други лекарства, които могат да повишат риска от объркване (лекарства за болка, лекарства за тревожност).

Проучват се и други лекарства, за да помогнат на хората с рак да подобрят апетита си и да качатподобрят теглото си.

Параентерално хранене

Понякога пациентите получават хранителни вещества през интравенозен път, вместо да ядат и пият. Обикновено целта е да се осигури краткосрочна хранителна подкрепа за подобряване на състоянието. Проучванията показват, че използването на венозна терапия с хранителни вещества трябва да бъде ограничено до кратки периоди. Това е изкуствен начин за осигуряване на хранене и затова е свързан с по-висок риск от натрупване на течности в организма.

Отслабване спрямо кахексия

Отслабването и раковата кахексия са различни. Кахексията е синдром, който се причинява от основнoто онкологично заболяване. Въпреки че загубата на тегло е част от кахексията, тя не е свързана с повишения метаболизъм, който се случва с кахексията. Следователно загубата на тегло като част от кахексията не винаги се подобрява с повече калории.

Кахексия при хора с напреднал рак

До 80% от хората с напреднал рак имат кахексия. Кахексията също се нарича загуба на телесна маса. Губенето е, когато човек има както загуба на тегло, така и загуба на мускулна маса. Подобно на други загуби на тегло, кахексията може да доведе до умора, слабост, загуба на енергия и да затрудни ежедневните задачи. Хората с кахексия също могат да изпитат по-интензивни симптоми.

Кахексията може да затрудни човек да се справи с физическите изисквания на лечението. Може да е полезно за хората с кахексия да разговарят с диетолог за хранителна оценка и консултация. Специализиран диетолог дава на пациентите и техните болногледачи съвети относно храненето, за да се справят с кахексията и свързаните нежелани реакции. Това включва високопротеинови, висококалорични и богати на хранителни вещества храни.

Въз основа на съвременните научни изследвания, се препоръчва да не се използват никакви лекарства за лечение на кахексия като постоянен вариант за справяне с проблема. При специфични обстоятелства лекарите могат да опитат краткосрочно лечение с прогестеронов хормон или стероидни лекарства (вижте по-горе). Не се препоръчва хората с напреднал рак и кахексия да заместват нормалното хранене с интравенозно такова или през захранваща тръба (гастростома и/или назогастрална сонда) поради възможни усложнения. Изключение правят хората, при които нормалното усвояване на храната е невъзможно.

 

Автор: д-р Надя Накова

Reprinted/adapted with permission. © 20xx American Society of Clinical Oncology. All rights reserved.

Адаптирани с разрешението на Американската Асоциация на Онколозите (ASCO). Всички права запазени.